КЗК спря обществена поръчка на министерството на земеделието

OFFNews 08 декември 2015 в 15:02 2757 1

Снимка Архив

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на министъра на земеделието и храните за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за „Разработване на географска информационна система (ГИС) за нуждите на ПРСР (2014-2020 г.)“, съобщиха от пресцентъра на комисията.

КЗК приема като дискриминационно условието на възложителя за опит на кандидатите в изграждането на информационни системи на национално ниво. Същото препятства участието на лица, разполагащи с квалификация и опит, но придобити при изграждането на информационни системи примерно на регионално ниво.

Според комисията ограничително е и изискването към екипа, с който следва да разполага участникът, а именно наличие на специфичен опит, измерващ се в брой години, като за ръководителя проект и ръководителя екип се изисква 5 години опит при проектиране, разработване, поддръжка и администриране на софтуер за информационни системи от тип електронни регистри. 

КЗК счита за необосновано и поставеното изискване за представяне на прототип на системата, тъй като въвежда прекомерно високи финансови разходи за потенциалните участници в процедурата, без да имат сигурност, че ще бъдат избрани за изпълнители.

Това не е първата скандална обществена поръчка на министерството на земеделието. Припомняме, че 4 горски стопанства в страната си поръчаха джипове за по 200 хил. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!