Ограниченията за придвижване в Северна и Южна Америка (информация по държави)

OFFNews Последна промяна на 20 март 2020 в 08:27 7834 0

Снимка МВнР

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването Северна и Южна Америка разпространи тази сутрин Министерството на външните работи.

Мексико

Граждани, пристигащи в Мексико от страни с висок риск от заразяване, се проверяват за наличие на симптоми на COVID-19 при влизане. Единствените възможни маршрути за придвижване са въздушни, няма директни полети между Мексико и България.

Най-голямата мексиканска авиокомпания „Аеромехико“ намалява с до 50% полетите до Мадрид, Амстердам, Лондон и Барселона, считано от 17 март.

От 23 март се преустановява полета от и до Париж. Авиокомпания „Еър Франс“ е намалила наполовина полетите от Мексико до Париж.

Авиокомпания „Алиталия“ е преустановила полетите от и до Италия.

Авиокомпания „Луфтханза“ е преустановила полетите до Мюнхен от Мексико сити и Канкун. Полетите от Мексико сити до Франкфурт са намалени от седем на пет полета седмично. От Канкун до Франкфурт са намалени на три полета седмично.

Авиокомпания „Иберия“ е намалила полетите от Мексико до Мадрид до пет седмично.

Авиокомпания КЛМ продължава да изпълнява полети от Мексико сити и Канкун.

Турските и британските авиолинии продължават да извършват полети без промяна, но е възможно през следващите дни да отменят или прекратят изпълнението им.

По данни на посолството на Германия в Мексико всички места на полетите на „Луфтханза“ от Мексико сити и Канкун до 26 март са изкупени.

От 17 март до 20 април е преустановено провеждането на публични събития и учебни занятия в столицата и щатите Сонора, Мичоакан, Тамаулипас, Колима, Тлакскала, Веракрус, Халиско, Нуево Леон, Гуанахуато, Керетаро, Юкатан и Мехико. 

Препоръчва се избягването на щатите Мексико Сити, Мехико, Керетаро, Нуево Леон и Халиско, където са регистрирани най-много случаи на заразени. При съмнения за наличие на симптоми гражданите могат да получат информация и при необходимост помощ на телефон 800-0044-800 (за територията на Мексико). Дежурните денонощно телефони на посолството на България в Мексико са: +52 55 5596 3295 и +52 55 7907 1517.

Гватемала

Затворени са сухопътните, морските и въздушните граници на Гватемала за 14 дни за всички чужди граждани. Гражданите на страната и тези с разрешително за постоянно пребиваване биват поставяни под карантина при влизане в Гватемала. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 30 март е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Има възможност за излизане от страната през сухопътната граница с Мексико, откъдето да се пътува до България.

Необходимо е българските граждани да се свържат с Делегацията на ЕС в Гватемала, която проучва възможностите за организиране на автобуси, на тел. +(502) 23005942 и +(502) 52058328.

Белиз

Правителството на Белиз наложи забрана за влизане в страната на чуждестранни граждани, пътували през последните 30 дни в Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа (без да са посочени конкретни държави). Гражданите на Белиз или тези с постоянно пребиваване в страната, които са пътували в горепосочените държави, ще бъдат поставяни под карантина. Единствените отворени граници са северната сухопътна и международното летище „Филип Голдсон“. Белиз няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ, като остават отворени северната сухопътна граница с Мексико и международното летище „Филип Голдсон“. Граждани на Белиз или такива с постоянно пребиваване в страната, които са пътували до Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа се поставят под карантина.

Ел Салвадор

От 11 март до 1 април има забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които не са дипломатически служители или нямат постоянно пребиваване. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 1 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Към момента няма данни за налични маршрути за излизане от страната. Въведена е карантина в цялата страна за период от 21 дни. Отменени са публични събития и учебни занятия.

Хондурас

До 23 март правителството обяви затваряне на сухопътните, морските и въздушните граници на Хондурас за всички граждани. Преустановени са вътрешните полети, автобусните линии и фериботите. Въведена е забрана за влизане в страната на всички транспортни средства, без пренасящите стоки. Хондурас няма директни полети до Европа. След приключване на 7-дневния период хондураските власти ще извършат преоценка на ситуацията и е възможно да се разрешат изходящи полети. Отменени са публични събития и учебни занятия. Въведена е забрана за събиране на повече от 50 души на едно място. Всички магазини и учреждения, без супермаркети, болници, банки, хотели, аптеки и бензиностанции, ще бъдат временно затворени.

Никарагуа

Въведен засилен контрол на граничните пунктове на страната. Никарагуа няма директни полети до Европа. Към 19 март се извършват полети през Мексико, през Панама за транзитно преминаване за Амстердам и през Хавана за Мадрид. Правителството на Никарагуа увери, че се спазват всички протоколи за сигурност. Въпреки това, информацията за COVID-19 е засекретена.

Коста Рика

Въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване до 12 април. Костариканските граждани и такива с постоянно пребиваване биват поставяни под карантина за 14 дни. Границите са затворени за гражданите, с изключение на транспорта на стоки и услуги. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 12 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната.

По данни на Делегация на ЕС последните полети от Коста Рика до Европа са следните:

- "Иберия" не спира ежедневните полети;

- "Еър Франс" ще изпълнява полети до 22 март;

- КЛМ ще изпълнява полети до 22 март;

- "Луфтханза" ще спре да изпълнява полети на 21 март;

- "Кондор" няма свободни полети;

- "Еделвайс" ще продължи да изпълнява полети до 27 март включително;

- "Бритиш Еъруейс" продължава да изпълнява своите полети до летище "Гетуик" до 26 март;

- "Авианка" е преустановила полетите си;

- "Копа" продължава да изпълнява полети, но се очаква да ги преустанови до края на седмицата.

Обявено е извънредно положение в страната. Отменени са всички публични събития и учебни занятия до 12 април. Затварят се магазини, нощни заведения и ресторанти в страната, освен такива със стоки от първа необходимост.

Панама

Въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване. Границите са затворени за гражданите, с изключение на транспорта на стоки и услуги. До 5 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Въпреки това през следващите дни продължава изпълнението на определени полети. Възможни полети до Европа и България до 20 март са през Колумбия и чартър до Мюнхен, Германия, откъдето да се търси връзка до България. Други възможни обходни маршрути са през Мексико, Куба и Русия.

От 18 март е въведен полицейски час от 21.00 ч. до 5.00 ч. за цялата страна в условията на извънредно положение до 5 април. Отменени са публични събития и учебни занятия. Повечето магазини са затворени, освен такива с жизненонеобходими стоки. Най-засегнати са столичните райони Анкон, Бетания, Хуан Диас и Сан Франциско. Изцяло са затворени ресторанти, казина и нощни заведения. Забранено е влизането в плажни зони, реки, басейни и обществени бани. Разкрита е спешна телефонна линия за случаи на COVID-19 в Панама на номер 169.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови