ГЕРБ номинира Константин Пенчев за конституционен съдия (обновена)

OFFNews Последна промяна на 10 септември 2015 в 08:15 2913 12

Проф. Константин Пенчев

Снимка http://www.ombudsman.bg/

Проф. Константин Пенчев

Проф. Константин Пенчев ще бъде кандидатът на ГЕРБ за конституционен съдия от квотата на парламента. Решението е взето единодушно вчера от парламентарната група на партията, а идеята е на Цветан Цветанов.

Първоначално БГНЕС съобщиха, че Пенчев ще бъде издигнат от квотата на президента Росен Плевнелиев.

По-късно днес обаче Цветанов обяви пред журналисти, че Пенчев вече е приел да бъде предложен от квотата на Народното събрание с номинация от ГЕРБ. От партията обявиха, че ще търсят подкрепата и на други парламентарни формации.

Премиерът Бойко Борисов също е бил уведомен за решението и го е подкрепил.

Цветанов отрече издигането на Пенчев за конституционен съдия да е компенсация заради избора на Мая Манолова за национален омбудсман.

"Няма такива сценарии, договорки и сделки. Смятам, че в чисто морален аспект Пенчев е достоен юрист, който спокойно може да бъде конституционен съдия", заяви той.

В края на миналия парламентарен сезон депутатите с тайно гласуване избраха Мая Манолова от БСП за обществен защитник на страната. Единственият ѝ съперник беше именно настоящият омбудсман Пенчев, чийто мандат изтича през октомври. Тогава Пенчев не беше издигнат от ГЕРБ, които го бяха издигнали при първия му мандат, а от Реформаторския блок (РБ).

Парламентът може да излъчи само един член на КС, като срокът за предложения е до 18 септември.

Проф. Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в София, завършил е Юридическия факултет на Софийския университет и е специализирал в областта защита на конкуренцията във Франция. Започнал е работа като младши съдия в Софийския градски съд, става младши съдия в СГС, председател на Районния съд в Своге, бил е специалист в отдел “Договорен и правен” при Министерството на външните работи, след което се връща като съдия в Софийския окръжен съд, където е и зам.-председател от 1989 г. до 1994 г. Адвокат е към Софийска адвокатска колегия (1994-2004) и депутат (2001-2004), където е член на комисиите по икономическа политика и по правни въпроси, председател на Временната комисия за изготвяне на Правилник за устройството и дейността на администрацията на Народното събрание; член на Временната парламентарна комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията; член на Временната анкетна комисия за проверка дейността по закупуване, съхраняване, обмен и продажби на хлебно и фуражно зърно на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” и проверка на дейностите по контрола на наличните запаси на зърно от страна на държавните органи; член на постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и председател на Групата за приятелство с Либия.

Председател е на Върховния административен съд от 22.03.2004 до 19.10.2010 г.

Владее френски, английски и руски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2015 в 23:58

Едно недоразумение отива в КС-пристан за провалени политици,послушни хора и лица,останали без работа.И най-важното-готови да слушат и изпълняват.

10.09 2015 в 21:50

Пенчев не е професор,както сте го удостоили.Той е един кариерист,посредствен юрист,който от 2001г. е в коридорите на властта,член на БКП,после преминал към "царската" партия-сбирщина от кариеристи,измамници и комунисти.Поставянето му в КС е в резултат от разместването на постовете-дават на Манолова поста на омбудсман,за компенсация правят Пенчев конституционен съдия.Плитък милиционерски номер.Сега Пенчев ще слуша и изпълнява каквото му наредят Цветанов и цветановци.Те са от едно котило.

10.09 2015 в 15:57

Много достоен юрист.

10.09 2015 в 15:44

Достоен човек де да имаше повече като него в съда

10.09 2015 в 13:05

Проф. Константин Пенчев е един от малкото достойни хора, които са показвани по родната ни талавизия. След председателстването във на Върховния административен съд трябваше да стане министър на правосъдието, но понеже е честен човек и не премълчава далаверите на властниците , го забиха да омбудсманува.

10.09 2015 в 11:57

...Поредния ИДИОТ в най идиотската институция в Република Лайнария - Конституционния МЪД. Само Виснали мъдя и добре просвирени флигорни на доизживяване. НО...С високи заплати, да им приседнат!

10.09 2015 в 11:39

#референдум: Нека да кажа едно, другите ще допълват:
Намали давността на събираемост на сметките от Топлофикация, ВиК и други от 5 на 3 години - както е по закон. А монополите си правеха каквото поискат.

10.09 2015 в 11:29

2 бързи въпроса:

1. С помощта на коя партия е станал депутат този пезевенк и от кой избирателен район?
2. Може ли да изброите поне 3 неща, полезни, свършени от него за 5 години като омбудсман?!

С този ли червен дс-крояч ще се прави съдебна "реформа"?! Ало реформаторите, какво става? Вече никой не ви брои за живи! Или вие налапахте кокала и сега ви интересува само смученето?

10.09 2015 в 11:15

Конституционният съд стана филиал към пенсионното. Какво разбира този от конституционно право. "Високият" му професионален път се дължи на старта от депутатската банка на управляващите тогава.

10.09 2015 в 10:25

Много силно се надявах да се кандидатира за Президент........ Успех!