Нинова остава. Няма да преговаря с контактната група на ГЕРБ

В дневния ред на конгреса през февруари не е смяната на лидера

Мая Младенова 08 октомври 2022 в 18:21 3896 7

Снимка Мая Младенова

"Позитано 20"

БСП свиква конгрес през февруари, реши днес Националният съвет на партията след близо 7-часови дискусии. В дневния му ред е реформа в партията, но не и смяна на лидера Корнелия Нинова, обяви самата Нинова на пресконференция след заседанието. Нинова посочи, че е имало предложения на конгреса да бъде избран нов председател, но в крайна сметка е прието дневният ред да е друг - реформа в партията и широка коалиция с леви формации.

"Не сме си заровили главата в пясъка - относно резултата от вота. Имаме проблем с този спад на подкрепата и така не може да продължава. Трябват ни сериозни промени и днес обсъдихме такива. Свикваме конгрес на 11 и 12 февруари. Който да даде нов хоризонт с нови решения. Подготовка за нова модерна програма на модерна лява партия. Дотогава - дискусии във всички структури в партията. Плюс сериозна организационна реформа, вкл. промяна в устава. Работна група ще започне разговори с други леви партии и единения, за да се създаде широк ляв блок", каза Нинова на пресконференцията.

Отхвърлено е било предложение за конгрес през октомври, след две седмици, с дневен ред избор на нов председател, отговори Нинова на журналистически въпрос.

Преговори за кабинет

След близо 7-часовия пленум БСП реши, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, на ДПС и на "Възраждане". Освен това левицата няма да участва в разговорите с предложената от ГЕРБ контактна група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси. "Партиите, които свалиха нашето правителство, са наред да управляват България", обобщи Корнелия Нинова.

Преговорен екип е излъчен за другите мандати - в него са Корнелия Нинова и заместниците ѝ в партията.

Основата за разговори ще е върху спешни въпроси, поясни председателката. Спешните са: таван на цените на ток, газ, парно, вода. Необлагаем минимум до прага на бедност - 504 лева; безплатни лекарства за деца и възрастни и безплатни учебници до 12-и клас; преизчисляване на пенсии; подкрепа за енергийно бедни.

Второ - безусловна и последователна битка в "модела ГЕРБ" - "кражбите на 10 милиарда годишно от българския народ" (правосъдна реформа).

Трето - БСП слага на масата "три надпартийни теми": демографска катастрофа, здравеопазване и образование. В здравеопазването - "болниците да не са търговски дружества, здравето да не е търговия", избори Нинова. За образование: един учебник по един предмет за един клас. Държавни бройки за необходимите специалности във вуз и договори с фирмите; преосмисляне на принципа "парите следват ученика".

Третата тема е "ненамеса във войната - мирно разрешаване на конфликта по дипломатически път. Не на износ на оръжие. Покупка, лизинг или наем на нови самолети - не. Нито нови Ф-16, нито нови Грипени", подчерта Нинова.

Присъствали на заседанието разказват, че предложението конгресът да е февруари е подкрепено от 74 поддръжници на Корнелия Нинова. Опозиционерите на настоящото ръководство са възразили, че датата е твърде късна - има голяма вероятност тогава отново да има парламентарни избори и за смяна на лидера ще е късно. Те смятат, че е време БСП да поеме в нова посока с нов председател.

Друг голям въпрос, обсъден по време на заседанието днес, е бил дали Националният съвет да даде мандат на Корнелия Нинова за преговори с ГЕРБ. В крайна сметка няма "да" по този въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

6

Zlatko

08.10 2022 в 22:27

За пореден път се убеждавам, че комунист со кротце и со благо власт не сдава.
Трябва си малце кьотек! :)

905

5

lilianasimeono1

08.10 2022 в 21:54

Др. Нинова, вече никой не се интересува от безкрайните ви конгреси. А пък ГЕРБ-СДС ще потъне в 3-дневен траур, че комунистите нямало да преговарят с тях. :)

10298

4

AntiZ

08.10 2022 в 21:11

Няма по-голям талант от комуниста да съсипва всичко около себе си. Тая довършва остатъците от терористичната ОПГ бкп, путкин довършва останките от WC - рф! Да ги подкрепим дружно!

-98

3

br.bravo

08.10 2022 в 21:10

Нинова и ПП вечна дружба!!!

2073

2

Johnny B Goode

08.10 2022 в 18:50

С естественото измиране на електората, съвсем нормално е да станат файто-партия.
Но тов. Нинова направи почти невъзможнот да ускори п
роцеса.

10212

1

Човека

08.10 2022 в 18:28

Едно към едно БКП.
 
X

Подкастът на OFFNews