Назначиха седем зам.-министри, някои от тях - за трети път

OFFNews 09 юни 2023 в 21:48 3846 0

Министерски съвет

Снимка БТА/Архив

Министерски съвет

Нови седем заместник-министри са назначени в шест министерства, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Поста заместник-министър на туризма за трети път поема Ирена Георгиева. Тя е заемала вече тази длъжност от февруари 2015 г. до май 2021 г. и от септември 2021 г. до юни 2023 г.

Професионалният опит на Георгиева е изцяло свързан с туризма, има над 25-годишен управленски опит като ръководител на туристически агенции. От 2006 г. е член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), а от 2009 г. до 2013 г. е председател на АБТТА. Ирена Георгиева е и признат международен специалист в туризма. Била е член на Борда на директорите на ЕСТАА (The European Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations), като е заемала позициите директор и заместник-директор в организацията, а от 2010 до 2012 г. е била и неин президент.

За заместник-министър на околната среда и водите е назначен Петър Димитров. Той заема този пост за трети път, като преди това е бил на длъжността от май 2021 г. до февруари 2022 г. и от август 2022 г. до юни 2023 г. В рамките на професионалната си кариера е заемал различни длъжности в Басейнова Дирекция „Дунавски район“ с център град Плевен, бил е включително неин директор. Петър Димитров е магистър по хидромелиоративно строителство.

Ирина Щонова е назначена за заместник-министър на икономиката и индустрията. Притежава бакалавърска степен по икономика от Университета „Сейнт Олаф“, Нордфийлд, САЩ, магистърска степен по бизнес администрация от Университета „Станфорд“, Пало Алто, САЩ и докторска степен по икономика от СУ „Св. Климент Охридски“.

В периода от 2015 г. до 2021 г. е вицепрезидент „Маркетинг и стратегии“ на американския телеком AT&T, където отговаря за разрастване на каналите за продажба, въвеждане и ценообразуване на нови продукти, финансово планиране и капиталови разходи. Две години преди това заема позицията директор „Обслужване на клиенти“ на американската спътникова телевизия DirecTV (Лос Анджелис). Притежава опит в областта на финансовия надзор и бизнес развитието. За втори път заема длъжността заместник-министър на икономиката и индустрията.

Ивайло Стайков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Поема поста за втори път. Той е магистър инженер по специалността „Строителство на сгради и съоръжения”, придобита в Университета по архитектура, строителство и геодезия – гр. София. Завършва следдипломна специализация „Мениджмънт на строителството и инвестиционните проекти” - отново в УАСГ-София. Притежава солиден опит в организацията и управлението на строително-инвестиционни проекти в България и чужбина.

За заместник-министър на здравеопазването е назначен Илко Гетов. Проф. Гетов е възпитаник на Медицински университет - София, откъдето придобива образователна-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „фармация“. Притежава образователна и научна степен „доктор“ към МУ - София, специализация по „Клинична фармация“ и магистратура по „Здравен мениджмънт“ към същия университет, както и специализация по „Болнична фармация“ към МУ - Варна.

От юни 2013 г. до февруари 2020 г. е председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. В периода юни 2022 г. – октомври 2022 г. е председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

На длъжността заместник-министър на културата е назначен Чавдар Георгиев. Арх. Георгиев завършва Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в гр. София през 2004 г. Специализира архитектура в Технологичния институт в Атина, Гърция. Притежава богат професионален опит в сферата на инвестиционното проектиране, включително по реализацията на редица проекти на жилищни, обществени и промишлени сгради и проекти в областта на консервация, реставрация и експониране на обекти, паметници на културата.

За заместник-министър на културата е назначен и Виктор Стоянов. Той заема длъжността за втори път, като на този пост е бил и през 2014 г. В периода от 2014 г. до 2016 г. е директор на Софийската филхармония. След това от 2018 г. до 2023 г. е член на Надзорния съвет на организацията за колективно управление на авторски права „Мюзикаутор“. Като концертиращ пианист печели редица престижни международни награди.

Досега за зам.-министри са назначени Стоян Темелакиев (на вътрешните работи), полковник о.з. Станимир Георгиев (на отбраната), Мариета Георгиева (на образованието), Георги Клисурски (на финансите), Атанас Запрянов (на отбраната).

Прави впечатление, че някои от назначените днес зам.-министри -  туризма за трети път поема Ирена Георгиева и на околната среда и водите е назначен Петър Димитров, бяха освободени от служебния премиер Гълъб Донев преди встъпването в длъжност на редовното правителство. Пред бТВ той заяви, че освобождаването на всички "около 50-60" души не е прецедент и че никой не е искал да остане на поста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews