МВнР: Чества се Курбан байрам, обстановката е усложнена

OFFNews 24 септември 2015 в 08:34 3519 1

За усложнена обстановка по границите на страната ни, както и в съседна Турция във връзка със започващия днес празник на мюсюлманите Курбан байрам, предупреди Министерство на външните работи. 

От ведомството препоръчват да не се пътува до районите, разположени по границата между Турция и Сирия, както и в дните на празника туристите да бъдат бдителни, тъй като са възможни кражби.

В големите градове и по основните пътни артерии трафикът е натоварен и се контролира с видеонаблюдение, камери за скорост и светофари. Възможно е при съставяне на акт или електронен фиш, те да ви бъдат предоставени на излизане от страната през ГКПП, напомнят от Външно министерство. 

Оттам съветват да се пътува само в краен случай до районите в Турция, разположени по продължение на турско-сирийската граница. Демонстрациите са чести, особено в големите градове като Истанбул и Анкара. В Истанбул традиционни места за организиране на митинги и демонстрации са площад „Таксим", бул. „Истиклял", Бешикташ и Кадъкьой.

Не са редки случаите, в които се стига до ескалиране на напрежението и сблъсъци. Затова избягвайте местата с всякакви демонстрации, митинги, улични протести и струпване на големи маси хора. В случай, че попаднете в подобна ситуация, напуснете района възможно най-бързо.

Бъдете бдителни и с повишено внимание при посещения на туристически обекти, търговски центрове, пазари, гари, летища, пристанища и при движение с градския транспорт. Осведомявайте се предварително за актуалните събития в страната и местата, които ще посетите.

Нивото на престъпността в Турция е ниско. По-често срещано явление в Истанбул и големите градове е джебчийството и кражбите на пари, кредитни карти, мобилни устройства и лични документи, посочват още от Министерството на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови