Министърът на образованието даде религиозна ваканция на децата мюсюлмани (обновена)

Александра Маркарян Последна промяна на 20 септември 2015 в 18:18 28185 52

Българският министър на образованието даде религиозна ваканция на децата мюсюлмани.

Скандалната заповед за определяне на два почивни дни за Курбан байрам - 23 и 24 септември, е разписана от Тодор Танев на 18 септември 2015 г.

Досега ваканциите, които се определят от МОН, са се отнасяли до всички ученици или до определен клас (например първокласниците имат допълнителни почивни дни).

От заповедта на Танев не става ясно какво налага да се прави разделение на религиозен принцип между учениците.

Нито един от цитираните членове и алинеи, на които министърът се позовава в заповедта си, не му дава право на определя религиозна ваканция в училищата.

Ал. 1 и ал. 4 от чл. 25 на Закона за администрацията гласят: "(1) Министърът е централен едноличен орган на изпълнителната власт със специална компетентност и ръководи отделно министерство.

(4) Министрите издават правилници, наредби, инструкции и заповеди".

В чл. 93а, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета пише:

"Учебни дни може да се определят за неучебни или неучебни дни за учебни със заповед на министъра на образованието и науката".

Решение 814 от 11 декември 2014 г. на Министерския съвет се отнася до определяне на религиозните празници за изповеданията, различни от източноправославното, в което е записано, че на 23-ти, 24-ти и 25 септември е Курбан байрам, но заповедта не се отнася до празници и почивни дни в училищата, а единствено до работещите, които изповядват съответното вероизповедание. В дните на религиозните си празници те могат да ползват платен или неплатен годишен отпуск, пише в решениено на МС.

Според Закона за народната просвета "образованието е светско" (чл. 5), а според правилника за приложението му "Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини" (чл. 4, ал. 1).

Преди по-малко от 15 дни избухна скандал, след като детска градина в Ботунец публикува на сайта си призив "Бойте се от Аллах".

Днес OFFNews изпрати запитване до министър Танев чрез пресцентъра на Министерството на образованието и науката, за да изясни какви са били мотивите му да даде религиозна ваканция за децата мюсюлмани. Получихме отговор на 23 септември. Какво гласи той, вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2015 в 15:20

Леле мале,то злоба ли не щеш,расизъм ли не щеш,простотия ли не щеш...

23.09 2015 в 12:13

Хайде сега, всички тези, които почиват на Курбан байрам и подобни, да не почиват на Рождество и Великден!

23.09 2015 в 09:32

Лелеее какво толкова е станало за 2 пъти в годината,това че е Байрям и хората имат право да празнуват.Някой да мрънка за Великден –петък и понеделник преди и след празника,Гергьовден,Коледа.Срамота.Някой пуска ли отпуск за тези дни от работещите питам аз,но за Байрям искат да си пуснеш от платения годишен

22.09 2015 в 22:33

Винаги за децата мюсюлмани тези дни са били неучебни. Само, че до сега си пущаха заявление до директора за освобождаване от учебни занятия. Въз основа на тези заявления директорите пущат докладна до РИО и Началникът на РИО издава заповед, с която обявява дните за неучебни. Нищо ново не е направил министърът, само дадоха гласност.

22.09 2015 в 18:10

Всички изписани основания за въпросната заповед са невалидни и по същество това е надупване на Танев към ДПС, та дано се хареса поне на тях! Уви, горкия, до къде е стигнал продажника!!!!!!!!!!!!!!!!!!

22.09 2015 в 12:42

Offnews, или не знаете, или се правите на ударени. Още от зората на демокрацията- 1990 г. директорите на училищата, къде негласно, къде със заповед, освобождаваха от учебни занятия учениците, които празнуват мюсюлманските празници. Пишеха се отсъствия, но после те се извиняваха. Това, че министърът е официализирал едно вече съществуващо отдавна положение, не е повод да се правите на ощипани моми и да търсите под вола теле- там няма такова......

22.09 2015 в 10:57

Милостиня за помаците!!Обаче когато християнските деца са във ваканция те ще ходят на училище! :)

22.09 2015 в 10:48

По голяма глупост от това да се насърчава религиозността,каквато и да е тя няма!Живеем в 21-ви век,хората пращат космически станции на други планети,а ние продължаваме да се занимаваме с глупости от каменната ера.....

21.09 2015 в 20:39

Коледа и Великден се празнуват в цял свят и всички държави. Аз незнае в коя друга държава е национален празник и се почива Байрям. Сори ама такова нещо в никоя Европейска държава го няма. Този министър е продажник както всички останали. Защо в Гурция не поискате да учат български в училищата?

21.09 2015 в 18:49

А коледната и великденската ваканция какви са, ако не религиозни? Светски? Излагате се!