Защо министър даде религиозна ваканция на децата мюсюлмани? Отговорът на МОН

Александра Маркарян 23 септември 2015 в 15:53 13876 19

Тодор Танев

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Тодор Танев

Министърът на образованието Тодор Танев разпореди децата мюсюлмани да получат допълнителна ваканция, за да празнуват Курбан байрам със заповед от 18 септември, която OFFNews публикува и отправи запитване до министъра за мотивите му да подчертае важността на мюсюлманството, давайки специална ваканция. Други специални ваканции, свързани с едно определено вероизповедание, няма - всички официални ваканции, включително тези за Рождество и Великден, се отнасят за всички ученици, а не само за децата християни.

В отговора си, изпратен днес до OFFNews, от МОН пишат, че даването на религиозна ваканция не е прецедент,  както първоначално написахме - такива били давали и Владимир Атанасов (НДСВ), и Сергей Игнатов (ГЕРБ), и Даниел Вълчев (бел. ред. - като вицепремиер в кабинета на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев, а сега в ДБГ) и подкрепят думите си с копия от въпросните документи. Това обаче не обяснява защо се дава приоритет на мюсюлманството пред останалите вероизповедания от министър на образованието в България, където традиционна религия е източноправославната.

Вместо аргументи, от МОН цитират нормативни документи, които, според тях, дават правото на такава ваканция. В същото време, тези документи не дават правото на почивни дни за учениците с различно вероизповедание. Те дават право на пълнолетните работещи с различно от традиционното вероизповедание да получат платен или неплатен отпуск за дните, които са празнични за тяхното вероизповедание.

Ето какво пишат от МОН. Публикуваме отговора без съкращения:

Фактът, че демократично право, спазвано години наред, се превърна сега в сензация, е обезпокоителен. Практиката, която е прилагана години наред, сега е представена като прецедент. Доказателство за това твърдение са заповеди от предишни години, които Ви прилагаме.

С акт на МС са определени дни от 2015 г. за религиозни празници на вероизповеданията, различни от източноправославното. (бел. ред. Този документ не дава право на ваканция, а на отпуск за работещите.)

Съгласно чл. 173, ал. 4 от Кодекса на труда на работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен отпуск за дните на съответните религиозни празници, но не повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници. (бел. ред. Кодексът на труда също не се отнася до учениците, а единствено до пълнолетните и работещи български граждани.) 

В районите, в които преобладаващата час от населението изповядват мюсюлманското вероизповедание, e преценено, че учителите, работещи в тези училища ползват това право, което не позволява осигуряването на нормален образователен процес.

Правото на вероизповедание, неговата защита, както и правното положение на религиозните общности и институции и техните отношения с държавата са уредени в Закона за вероизповеданията.

Съгласно чл. 4, ал. 3 от Закона за вероизповеданията държавата осигурява условия за свободно и безпрепятствено упражняване на правото на вероизповедание, като съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
В цитирания закон, чл. 6, ал. 1, т. 9 е посочено, че правото на вероизповедание включва и правото да се спазват дните за почивка и да се почитат религиозните празници.

Малолетни и непълнолетни лица могат да бъдат включвани в дейността на религиозните общности и институции, само в случаите на изрично съгласие на техните родители или попечители – чл. 7, ал. 5 от Закона за вероизповеданията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!