Министър Горанов, отново ли се прави опит за национализация на вноските за втора пенсия?

OFFNews 25 април 2016 в 13:26 4776 7

Министър Горанов, отново ли се прави опит за национализация на вноските за втора пенсия?

Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров внасят днес въпрос към министъра на финансите Владислав Горанов относно предложеното от Министерство на финансите създаване на „общ пул“ за средствата за втора пенсия.

Двамата задават въпросите:

Кой ще управлява и ще се разпорежда със средствата от т.нар. „общ пул“, в който ще се прехвърлят средствата на осигурените лица по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) и кой ще упражнява контрол върху този процес?

Как е гарантирано правото на наследяване в пълен размер на средствата по тези партиди от наследниците на починали осигурени лица?

Създаването на „общ пул“ за изплащането не обезсмисля ли съществуването на индивидуални партиди при натрупване на средствата и стимулът за заплащане на по-висок размер осигуровки, след като в определен момент те ще бъдат колективизирани в „общ пул“ и индивидуалните усилия на лицето ще се изгубят за сметка на колективното начало?

Как ще се гарантира, че натрупаните осигурителни вноски на осигурените лица, които добросъвестно са ги заплащали през годините, няма да бъдат използвани за заплащане на пенсия на други осигурени лица, които не са били коректни платци и/или пенсионно-осигурителното дружество не е било добросъвестно при управлението на средствата?

Предложенията за законодателните промени, които Министерство на финансите представи, предвиждат средствата в частен пенсионен фонд за втора пенсия на лицата да се прехвърлят в „общ пул“ при настъпване на възраст за пенсиониране. На практика това би означавало, че средствата повече няма да са лични, а правото на наследяването им ще се губи.

Притесненията на Славов и Димитров са, че това би могло да се окаже един вид национализация на средствата за втора пенсия, както и че по този начин ще бъдат ощетени честните и съвестни осигурени лица.

„След предишния злополучен и, слава Богу, неуспешен опит да се посегне на личните партиди на хората за втора пенсия, сме притеснени, че отново подобни промени се промъкват покрай други законодателни промени. Недопустимо е подобни радикални промени в пенсионния модел да се правят на тъмно, набързо и без оценка на въздействието“, коментира Петър Славов.

Славов визира опита на ГЕРБ и ДПС за промени в осигурителното законодателство в края на 2014г. Тогава те искаха 5-те процента от осигуровките за втора пенсия на всички българи, които през 2015г. започват работа за първи път да отиват директно в НОИ, вместо в частен осигурителен фонд. След което, веднъж прехвърлени към НОИ, лицето повече не можеше да пренасочи средствата по партидата си към пенсионен фонд. В последствие промените бяха отменени след категорично противопоставяне на целия Реформаторски блок и граждански протести.

По-рано днес финансовият министър заяви, че ако не се създаде общ пул за изплащане на втората пенсия, няма да бъде решен проблемът с дефицита във втория стълб на пенсионната система. Той обясни, че промените предвиждат парите от индивидуалната партида на даден човек да попадат в „технически резерв” на пенсионното дружество, след като той се пенсионира. Така ще се гарантира неговата пожизнена пенсия, но остава въпросът с наследяването на парите, ако той почине, преди изчерпването на натрупаната сума.

Проблемът е реален и той не се е появил на практика, само защото все още не се изплаща пенсия от втория стълб. Когато след време действително тези дефицити се проявят, тогава трябва да има отговор на въпроса откъде се попълват, каза Горанов, цитиран от БНР.
На въпрос има ли вариант хората да имат избор или да отидат в общия пул техните партиди или все пак наследниците им да могат да имат достъп до тези пари, Горанов отговори:

Има вариант, разбира се. Темата за създаването на такъв пул идва да реши проблема с това, че не можеш прецизно да определиш едни бъдещи събития и е възможно, ако сега не се промени закона, да се стигне до ситуация, в която определен пенсионер изчерпал вече натрупаните средства по неговата индивидуална партида и на практика тогава неговите синове и дъщери ще трябва да му плащат пенсията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14847

6

БирникЪ

25.04 2016 в 14:35

Горанов манипулира на дребно. Пенсията от УПФ не е единствена и определяща за родените след 01.01.1960 г. Преобладаваща част от доходите от пенсия за тях си остава НОИ, като съотношението ще бъде 2,5 към 1.
От друга страна, наследяването на партидите е единствената основателна причина, средствата по тях да не бъдат прехвърлени масово към НОИ.
На трето място, кой и защо прави връзка на пожизнена пенсия от УПФ и онаследяване на средствата там ? Никакъв проблем няма осигуреният да избере периода през който УПФ да му изплаща пенсията - 10, 20 или 30 години. Ако му даде Господ живот и здраве да си изпапка парите сам, даде. Остатъкът от живота си да го кара на пенсията от НОИ и помощ от децата.
Отделен е въпросът, че вторият пенсионен стълб отне от НОИ милиарди приходи и ги пренасочи в УПФ, които са си най-обикновени пирамиди. Този "стълб" трябва да бъде премахнат и парите там да се насочат по избор на осигурения - в НОИ или в доброволни пенсионни фондове.

8359

5

ОФчар

25.04 2016 в 14:24

Има едни пари за крадене.....

12881

3

Иван55

25.04 2016 в 14:05

Личните партиди - въдичка с изкуствена стръв за все още вярващите, че парите могат да пренасят стойност в дългосрочен план.
Личните партиди - въдичка с изкуствена стръв за "десни", вторачени в личното и забравящи задължителното. Задължителното като "дясно"?
Задължителното изкупуване на услугите на ДЗПО-то дали не е законово закована покана за олигархичен картел?
Мислещите пък сравняват темпа на нарастване на доходите с темпа на инфлацията.

12584

2

сдг

25.04 2016 в 14:03

Когато псувате правителството и Горанов,незабравяйте че той малко или много мисли за вашите интереси.Защото ЧПФ ни обясняваха че когато имаш няколко варианта за преместване на парите в ЧПФ или в НОИ,тогава пак същите ви обясняваха че държавата искала да ви открадне парите.Само че и сега Димитров и Славов не ви обясняват че,има вариант да спрете да получавате пари от ЧПФ,ако вземете че живеете няколко години по дълго!парите в ЧПФ не са пожизнено,ами докато свършат в личната ви партида!

12141

1

nikitzo21

25.04 2016 в 13:41

Ех, тия как клатят стабилността (саркастично)