Управляващите готвят национализация на парите за втора пенсия

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2014 в 08:04 15107 21

От догодина всеки работещ ще може да избира дали да внася парите си за втора пенсия в НОИ или в частен пенсионен фонд. Става въпрос за 5% от осигурителната вноска.

Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване ще бъде прокарана със Закона за бюджета за 2015 г. между първо и второ четене. Той ще бъде обсъждан и гласуван днес от порламентарната бюджетна комисия.

Това най-вероятно ще доведе до масово прехвърляне на парите от частните пенсионни фондове в НОИ или тяхната национализация.

Предвидено е само веднъж да имаме право да променяме мястото, където се осигуряваме. Младежите, които тепърва започват работа ще имат една година, за да посочат изрично, че искат 5% от вноската им да отива в частен фонд, в противен случай парите отиват в НОИ автоматично.

За втора пенсия от 2001 г. се осигуряват всички работещи, които са родени след 1960 г. Парите се събират в индивидуална сметка на всеки осигуряващ се, но заради кризата в тези сметки се натрупаха по-малко от очакваните суми.

Според синдикатите всеки трябва да може да избира, а и в частните фондове нямало достатъчно пари за добри допълнителни пенсии. Те смятат, че повечето хора ще си прехвърлят парите в НОИ.

Според Асоциацията за допълнително пенсионно осигуряване обаче хората ще оставят парите си в пенсионните фондове. Оттам припомниха, че парите в частните фондове се инвестират, от тях се печели и ще донесат повече пари на бъдещите пенсионери.

Тази теза подкрепят и икономистите. Според тях с промяната цели единствено да се запълни огромната дупка в НОИ с пари отвън.

От "Реформаторския блок" се възпротивиха срещу плановете за пенсионно-осигурителната система и по-специално за това, че меморандумът за разбирателство между премиера Бойко Борисов и синдикатите е подписан без тяхно знание.

Борисов се срещна с представители на профсъюзите в неделя и обеща догодина да не се вдига възрастта за пенсиониране. Синдикатите пък са обещали подкрепа за реформа в пенсионния модел, който най-вероятно ще унищожи вторият стълб на пенсионното осигуряване.

„Голяма част от ромското население никога не се осигурява, а когато навърши определената възраст получават социална пенсия от бюджета на НОИ. Парите, които са във тези частни пенсионни фондове и които са малко, ако се вземат ще идат в големия кюп, но това няма да увеличи пенсиите”, каза в интервю за Нова телевизия Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

„Ако тези пари се вземат и отидат в НОИ, те ще бъдат по лични партиди”, заяви от своя страна Мика Зайкова, която е икономически и финансов експерт. По думите й НОИ ще взима за управлението на тези пари 5%, а частните пенсионни фондове взимат между 20 и 25%.

Той обвини Мика Зайкова в лъжа, че пенсионните фондове взимат между 20 и 25%.

Каролев веднага й отговори, че държавата не може да управлява парите на работещите по-добре от частните фондове, на които това им е работата.

След тях в студиото на Нова телевизия по същата тема шумно се караха президентът на КНСБ Пламен Димитров и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Димитров защити идеята на управляващите, а Велев е на мнение, че тя ще унищожи модела, в който е предвидена и втора пенсия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2014 в 21:40

Че ГЕРБ и синдикатите връщат соца е ясно. За съжаление реакциите показват, че комунизма в мисленето на болшинството хора в България не е мръднал през последните 25 години. Като преди време взеха резерва на НЗОК - какво стана с касата? Цъфна ли? Но какво да очакваме от човек, който не вижда по-далеч от носа си, сменя си мнението за минути и се влияе от всякакъв по-силен шум от тълпата?

16.12 2014 в 14:28

Правото на избор е хубаво нещо, така е... Макар че да дадеш на хора, които нищо не разбират от икономика (в масовия случай), да решават къде и как да им се събират и управляват парите, е чиста проба тъпотия.Но да оставим това настрана. След като всеки ще може (еднократно???) да реши къде да му се събират парите за пенсия по втория стълб, защо не дадат право на всеки да реши къде да отиват парите от първия стълб? А защо не ми дадат правото на избор дали да се осигурявам здравно и ако да, къде да го правя? Нали е демократично да има право на избор? А всъщност... защо изобщо има задължително пенсионно осугиряване? Първи стълб - задължителен, та даже и втори - пак задължителен...
ПП. Аз тези пари съм ги отписал и харизал на държавата. Плащам ги, понеже нямам избор. Ако след 40г, доживея до пенсия и ми дават по някой лев, чудесно. Но трябва да съм луд да разчитам на тях! И ви съветвам отсега да работите по въпроса, защото цялата тази пенсионна система е бомба със закъснител!

16.12 2014 в 13:12

Лично аз съм в готовност да подам заявление за прехвърляне на партидата ми от джобовете на Тимаджиите в НОИ още в първата минута на първия час от първия работен ден на 2015г. Благодаря за "допълнителната пенсия", ама няма нужда:

http://alexanderbtodorov.com/2013/08/04/hail-fack-private-funds/

16.12 2014 в 12:41

Както пише един колега от друг, по-интелигентен форум:

"На всички, които чакат някакви пари да формират бъдещите им пенсии под мъдрото управление на държавата или пък някакви фондове, за пореден път казвам:
Най-добрата вноска за пенсия са две-три дечица във всяко българско семейство! Добре възпитани, обичащи България и работещи тук, за да се развиват и те, и тя чрез тях!
Само те могат да осигурят издръжка на бъдещите пенсионери, затова, драги бъдещи пенсионери - захващайте се за работа по въпроса!"

Аз ще го допълня - и карайте до дъщеря, че снаха няма да ви гледа !

16.12 2014 в 12:37

Много правилно решение. Всеки трябва да има право да избира къде ще е най-добре за него да се събират парите му за втора пенсия.

16.12 2014 в 12:31

Не пип, че пляс! Парите са си наши, дали сме ги на фондовете, държавата в лицето на НОИ да си държи мръсните лапи далече! А Бойко да прояви разум и да спре тази глупост, че иначе и той отива в канала при Орешаро и червените боклуци

16.12 2014 в 12:30

sdg,
Ще ти съобщя една новина, но не казвай на никого - НОИ е ФАЛИРАЛ много отдавна!
НОИ до такава степен е ошушкана, че в момента 60% от пенсиите се плащат директно от данъци, защото осигуровките за пенсия на всички работещи стигат само за 40%. Тоест твоите пари са вече изхарчени месец след като си ги внесъл в пирамидата НОИ. Никаква доходност не може да има на пари, които вече ги няма, те са изхарчени.
Сегашното наливане на пари в НОИ ще отложи проблемите с няколко години, обаче това отлагане ще го платят сегашните работещи.
Разбра ли?!

16.12 2014 в 12:22

sdg, да знаеш, НОИ и НОЙ са много различни неща, все пак има едни ковчези, едно чудо, не вярвам дотам да се е докарал НОИ... А колкото до това неистово желание на профсъюзите да се заврат в на майка си... т.е. да върнат соца, всеки разумен човек трябва да се противопостави. Нямало да има НОИ разходи по поддържането на партидите, пък частните фондове имали... Дръжки! По закон е 5%, а когато някой ми каже, че държавното е без пари, а частното - със, направо виждам петолъчките в мозъка. И накрая, да си играеш с парите на хората, ей така, на коляно, че на Борисов не му се е искало като замине за немско синдикати да се разхождат по улиците, нека да е наясно, че одма си заминава, ако така действа със сериозните неща като пенсиите...

16.12 2014 в 11:46

sdg,
Не си наясно за какво става дума, за това твърдиш, че нямали пари. Та иде реч, че ставаше дума тогава за професионалните пенсионни фондове (за ранно пенсиониране при първа или втора категория труд), а не универсалните ( за всички родени след 31.12.1959 г.) работещите първа или втора категория освен в ДОО се осигуряват и в УПФ (ако са родени както посочих) и ППФ. Проблемът идва от там, че в тези фондове получаваш точно толкова, колкото си внасял. Принципа не е разходопокривен, както при ДОО, плащал не плащал получаваш и тези които живеят повече получават парите на тия които са плащали пък повече, ама са умрели по-рано. И понеже това "колкото си внесъл" в случая поради липса на натрупване на средства бе е малко, т.е. няма как на един ранно пенсиониран работник да му дадеш някакви мижави пари-е да ама толкова е внасял,.............та държавата тогава им взе партидите. После КС се произнесе че е в противоречие с Конституцията и отново ги върнаха.
Та ДОО е добре, ама в УПФ също, тъй като колкото си внесъл толкова ще вземеш, а ако вземе та умреш преждевременно, твоите деца, съпруга, а ако няма такива-твоите родители ще им бъде изплатен остатъка до стотинка от натрупаните ти срEдства.

16.12 2014 в 11:28

до 11
Доколкото се сещам зад НОЙ седи държавата,и няма как да фалира освен ако фалира и държавата.А за ЧПФ седи въздуха под налягане.ако фалират акциите в които те са вложили парите ви,фалират и фондовете.Вие какво си мислите че ще стане?А наче пак повтарям,от 2010 год.ЧПФ трябваше да плащат пенсии като втори стъл към пенсията.Е НЕГО НАПРАВИХА,с оправданието че заради кризата са загубили милиони от вложенията в ценни книжа,и нямат пари да плащат втора пенсия.
Ще е много добре да си припомняте тези неща и да ги ПОМНИТЕ.Защото,ако не беше държавата застанала зад тях.Вече щяха да са фалирали,а вашите вложения загубени.Ама като ви се спори,без аргументи моля продължавайте!