Местан с писмо до СЕМ: БНТ стана съучастник на ДПС

OFFNews 30 май 2017 в 11:05 3863 2

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан дава БНТ на СЕМ, заради отразяването на празника на Джебел на 19 май. Той обвинява националната медия, че е "станала съучастник в подмяната на Празника на героите от съпротивата с партийното присвояване на тези паметни събития от ДПС, която е нямала нищо общо с тях".  

В отворено писмо, адресирано и до посланиците на страните от НАТО и ЕС у нас, Местан пише: 

На 19 май 2017 г. в централните вечерни новини на Българската национална телевизия бе излъчен грубо манипулиран репортаж за състоялия се празник на гр. Джебел. 

На тази дата градът отбеляза своя официален празник — годишнината от Майските протести през 1989 г. На специално изградената сцена на централния площад не присъстваха политически лидери – само кметът, организатори на Майските протести през 1989 г., представители на изселнически организации, кметове от побратимени общини и Генералният консул на Р Турция в гр. Пловдив. От официалната трибуна множеството граждани бяха поздравени за проявеното мъжество и съпротивата срещу комунистическите репресии на “Възродителния процес” от кмета на града Бахри Юмер, духовни лица, политически затворници и гости от Р България и Р Турция. От тази представителна част на тържеството, продължила над един час, по БНТ не бе излъчен нито един кадър. Въпреки призива на г-н Юмер празникът да не се политизира и всички граждани да покажат толерантно цивилизовано поведение, Мустафа Карадайъ и партийната агитка на ДПС освиркваха поздравленията, крещяха обидни думи и издигаха партийни знамена. Мустафа Карадайъ и представители на ДПС не присъстваха на официалната трибуна – останаха сред множеството граждани на площада, а след края на празника се събраха да говорят край чешмата до общината пред камерите на БНТ.

В излъчения по БНТ репортаж обаче събитието бе представено като политическа акция на ДПС с водещ коментар: “Привърженици на ДПС се събраха в Джебел, за да отбележат 28-та годишнина от началото на протестите на българските турци срещу режима на Тодор Живков.” Създадено бе и провокативно внушение, че този ден не е празник с национално значение, а сблъсък между активисти на ДПС и ДОСТ, какъвто в действителност нямаше.

Но какво показа БНТ? 

1) Карадайъ – в близък план – говори. (Кадърът е от речта му пред чешмата след края на митинга).

2) Общ план на множеството от площада. (Кадърът е от началото на митинга, когато Карадайъ беше в масовката и освиркваше ораторите).

3) Спекулативен общ план през множеството към сцената с надписа за празника на Джебел, без да се виждат присъстващите, създаващ впечатлението, че Карадайъ говори от сцената.

4) Близък план на Лютви Местан, последван от кадър със задържан младеж, и коментар, че имало напрежение между привърженици на ДОСТ и ДПС. Внушението?

Внушението от кадрите на БНТ, подкрепени с текст: "Председателят на ДПС говори от сцената на празника на Джебел пред хилядно множество от аплодиращи го джебелци”, а “някакви си отцепници предизвиквали напрежение”.

Камерите на БНТ умишлено пропуснаха присъствието на автентичните организатори на първия в страната Майски протест Исмет Исмаил Хайрулла – Паниш и оратора на протеста – Хасан Бахар.

БНТ не отрази срамния акт на освиркване от ДПС агитката на словото на Хасан Бахар, както и освиркването на словата на Ибрахим Рунтов – Куруджу, политзатворник и пряк участник в Майските събития, заради което е прогонен от страната, и на Петър Бояджиев – политзатворник от времето на Живковия режим, дисидент и демократ.

Така БНТ стана съучастник в подмяната на Празника на героите от съпротивата с партийното присвояване на тези паметни събития от ДПС, която е нямала нищо общо с тях.

Гледайки този репортаж, наистина ни обхваща срам. Срам от необективното и лъжливо отразяване на празника в Джебел! Срам и гняв от подигравката, извършена от БНТ с жертвите на “Възродителния процес”. През изминалите 27 години "демокрация" е трудно да се посочи по-грозен опит за гьобелсово поднасяне на новина. И то по БНТ!? Именно такова манипулативно отразяване на събития бе обичайна практика на

Живковия режим и по същество поругава паметта на хиляди хора, дръзнали да издигнат своя протестен глас срещу извършените убийства и безчинства.

Очакваме, че СЕМ в качеството си на независим държавен орган ще предприеме нужните санкциониращи действия към Българската национална телевизия, която се издържа от всички данъкоплатци и е длъжна да отразява истината, а не да се поставя в услуга и подчинение на някоя политическа партия.

Прилагаме записи на:

1) Репортажа от Джебел, излъчен по БНТ на 19 май 2017 г.

2) Разширен репортаж за последователността на истинските прояви на празника, гр. Джебел – 19 май 2017 г.

БНТ отрази некоректно това събитие и го представи като мероприятие, организирано от ДПС. 

Възпоменанието имаше свой официален протокол, сценарий, поканени гости и участници, сред които преките организатори на майските събития. За тях нито дума, нито образ.

ДПС се опита да опорочи, открадне и партизира празника на Джебел. За съжаление БНТ стана съучастник в този сценарий.

Уважаеми членове на СЕМ, предлагаме от приложения материал журналистите от БНТ сами да монтират репортаж, равностоен по продължителност на излъчения, но без да е манипулирана същността, последователността и логиката на събитията в гр. Джебел на 19 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

2

Nik68

30.05 2017 в 11:45

Торбата, пътя и ляп. Както казват в етноса. Вече си спомен само бай Местане. Не се напъвай

10571

1

Hissarion

30.05 2017 в 11:39

Местане, хайде йетерлъ вече. Аджък че, падишаха не плаща за бош заман, ама взе да ставаш досаден.