Леви интелектуалци предлагат Достена Лаверн за евродепутат

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2014 в 19:31 15439 34

Достена Лаврен

Водени от разбирането, че българското ляво заема достойно място в европейския социален проект и че ценностите на социална Европа трябва да бъдат защитени от убедени и талантливи представители на българската нация, ние предлагаме на Българската социалистическа партия, като естествен авангард на българското ляво пространство, да издигне в листата си за участие в изборите за Европейския парламент учения и журналиста г-жа Достена Христова Ангелова-Лаверн.

Това се казва в отворено писмо в подкрепа на номинацията на Достена Лаверн за евродепутат, което бе подписано от група леви интелектуалци и публикувано във вестник „Дума“.

Ето и целия текст на писмото:

За достойно представяне на България и българската левица в Европейския парламент
  
Европейският съюз и неговите институции са визия за общо бъдеще и наднационална реалност, която съдържа възможности и правила за всички страни членки и техните  граждани. Ние, българите, не сме влезли през задната врата и е време да престанем да се държим като новопристигнали.

Време е не да се плашим от Европа, а равностойно да участваме в нейното управление като достойна нация с исторически държавнически традиции, с висок интелектуален капацитет, които да бъдат полезни за развитието на ЕС като единна общност.

През май 2014 г. предстоят избори за Европейски парламент. Предизборната кампания за тях фактически започна. За това говорят растящите напрежение и надпревара в цялото българско политическо пространство.

Предстоящите избори не са просто поредно явяване пред урните. Повече отвсякога икономическата криза, прераснала в криза на доверие в европейските институции, прави необходима широка гражданска мобилизация за участие в избора на нов път на развитие за Европейския съюз и за България като част от него. Майските избори - 2014 поставят въпроси, жизненоважни за всеки. Ще бъде ли преодолян монополът на финансовия капитал и оттам ще могат ли европейските граждани да се освободят от задушаващото влияние на банките върху техния живот? Ще бъдат ли приети ефективни антимонополни законодателства на европейско и следователно българско равнище? Ще получи ли правото на труд нужната активна подкрепа от националните и европейските институции? Ще могат ли младите хора и високообразованите личности от Европа и България да получат стабилна житейска перспектива и реализация на най-добро световно равнище, така както заслужават? Ще бъде ли защитен европейският модел на развитие според стандартите на хуманизма, демокрацията и взаимното уважение във време, когато те са все повече изложени на натиск в световен мащаб.

Всички тези въпроси обуславят необходимостта от мобилизация на мислещите хора за извоюване на реална свобода и равнопоставеност, които са основополагащи ценности на левицата в Европа и България. Свободата, справедливостта и солидарността са ценности, които са по-актуални отвсякога. Опитите на десницата да си присвоява свободата като ценност са манипулативни и несъстоятелни. Последните години ясно показаха обратното: хегемонията на десни и неолиберални схеми води тъкмо към ограничаване на тази фундаментална и неотменима ценност.

Водени от разбирането, че българското ляво заема достойно място в европейския социален проект и че ценностите на социална Европа трябва да бъдат защитени от убедени и талантливи представители на българската нация, ние предлагаме на Българската социалистическа партия, като естествен авангард на българското ляво пространство, да издигне в листата си за участие в изборите за Европейския парламент учения и журналиста г-жа Достена Христова Ангелова-Лаверн.

Като гражданин с ясни леви убеждения, с широки познания за европейската политическа, интелектуална и културна сцена, тя участва и присъства трайно в дискусиите за състоянието и перспективите на социално-политическия дебат в Европа и България. Житейският и професионален път на Достена Лаверн е дълбоко свързан с европейската съдба на България, с процеса на включването на страната в работата на европейските институции.

Нейният обществен ангажимент е отчетлив и добре познат и у нас, и в чужбина. Тя смело и открито поведе на широк фронт битка с господстващата неолиберална идеология в България, оправдаваща грабителския характер на прехода. Достена Лаверн даде смелост и интелектуален инструмент на мислещите хора за разбиране на механизмите на манипулация в публичното пространство, насочени към трайно делегитимиране на левите идеали. Многобройните й публикации за ролята и мястото на интелектуалците в обществения и политическия живот, за границите на съвестта и морала, за необходимостта от създаване на чиста и стабилна обществена среда, където доминира сблъсъкът на идеи и визии за бъдещето, а не задкулисни и финансови аргументи, са израз на гражданска съвест и интелектуална позиция, които днес представляват ценен капитал за българската левица.

Европейският съюз днес не е перфектен. Той страда от бюрократични тежести и слаба реактивност. Страните членки нерядко дърпат самолюбиво "чергата" към себе си. Институциите му изглеждат далечни и недосегаеми за гражданите. Тези слабости обаче трябва да ни стимулират и мобилизират, за да променим нещата в полза на народите и същевременно останем верни на изграждането на този жизненонеобходим съвместен проект на общото ни европейско бъдеще. 

Ние сме убедени, че издигането на кандидатурата на г-жа Достена Лаверн, високо ерудиран учен и гражданин, би утвърдило нов, модерен европейски образ на лявото и би срещнало одобрението на мнозинството от хората с леви ценности в България, независимо от партийната им принадлежност. Уверени сме, че българските граждани и европейски избиратели имат нужда от такъв представител в най-представителната и демократична европейска институция.

Александър Симов
доц. д-р Андрей Райчев
д-р Борис Попиванов
доц. д-р Валентин Кантарджиев
доц. д-р Васил Пенев
чл.-кор. проф. Васил Проданов
Владимир Костов
Велислава Дърева
доц. дпн Горан Горанов
проф. д.н. Димитър Йончев
проф. дфн Донка Александрова
доц. д-р Емилия Минева
гл.ас. Живко Георгиев
д-р Ива Станкова
доц. д-р Ивка Цакова
проф. д-р Искра Баева
Калина Андролова
доц. д-р Кирил Кертиков
акад. Константин Косев
проф. д-р Лиляна Деянова
ст.н.с д-р Мария Динкова
Посланик Марко Марков
проф. дсн Михаил Мирчев 
Николай Големанов
Павел Писарев
Петър Волгин
проф. дфн Петър-Емил Митев
доц. д-р Ружа Маринска
Теодор Славев
Тома Томов
проф. д-р Хараламби Паницидис
 
Достена Христова Ангелова-Лаверн е родена на 18 декември 1974 г. в гр. Пловдив. Омъжена, с едно дете. Баща й, Христо Атанасов Ангелов, журналист в културния отдел на в. "Работническо дело", е загинал при трагичен инцидент през 1982 г. Майка й, Мария Андонова Пиргова, е преподавател по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
През 1993 г. Достена Ангелова завършва Националната гимназия за древни езици и култура в София с медал за отличие. През 1992 г. е изпратена след конкурс по образователен обмен в САЩ. След едногодишен престой в Портланд, Орегон, получава диплома за завършено американско средно образование.
Продължава образованието си във Франция в Университета "Робер Шуман" в Страсбург. През 1994 г. е изпратена за една година по университетски обмен в Швейцария. През 1998 г. завършва с отличие за първо място магистърска степен по международни отношения и европейска интеграция в Университета "Робер Шуман".
През 2008 г. защитава докторат по политическа антропология с най-високо отличие на журито във Висшата школа по социални науки в Париж. Темата на дисертацията й е свързана с ролята на тинк-танковете в българския преход към демокрация.
От 2004 г. Достена Лаверн работи като журналист във френския всекидневник "Les derni?res nouvelles d'Alsace". От 1999 г. е постоянен акредитиран журналист към Съвета на Европа в Страсбург и кореспондент към Европейския парламент.
През 1999 г. е експерт в министерството на културата на Гърция в рамките на проект за представянето на гръцката литература на Франкфуртския панаир на книгата.
През 2000 г. е административен асистент в политическата дирекция на Съвета на Европа.
От 2013 г. Достена Лаверн е асоцииран преподавател по политическа антропология в Страсбургския университет.
Достена Лаверн е автор на много статии и студии във френски и американски научни издания. Тя публикува също есеистика, художествена литература (в т.ч. стихосбирката "Съм и сън") и преводи на философски монографии и статии (в т.ч. "Кризата като предизвикателство" от Христос Янарас), както и художествена проза от гръцки на български език. Член е на международни екипи във Франция и САЩ. Ръководител и участник е в европейски проекти в областта на културата - в Словакия, в Египет (Александрия), в Латинска Америка (Никарагуа и Колумбия).
Достена Лаверн работи системно в рамките на изследователската си и издателска дейност за представяне на българската наука и култура на всички равнища.
През 2010 г. в София излиза нейният монографичен труд "Експертите на прехода", в който се документира и анализира ролята на тинк-танковете в българския преход. Книгата предизвиква необичаен обществен интерес и мобилизира леви интелектуални кръгове в България. Под печат е френско издание на монографията, което включва анализ на ролята на тинк-танковете в Гърция и Франция след края на Студената война. Авторката публикува и изследването "Левите тинк-танкове в България - шансовете на една алтернатива" в т. 4 на "Изследвания по история на социализма в България. Преходът ІІ".
Достена Лаверн има солидна езикова компетентност, владее на високо равнище английски, френски, гръцки, руски и български език. 
Достена Лаверн живее постоянно в Страсбург, има българско и френско гражданство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2014 в 11:59

Абе как така с двойно гражданство не може да се кандидатираш за Народното събрание, а за еврото - можеш? Само питам.

09.03 2014 в 13:02

Дъщеря на преподавателка в катедрата по научен комунизъм, зам. председател на партията на Христо Ковачки и активно подкрепяща политиките на правителството на Орешарски с множество изказвания срещу протестите. Остава и да са потомци на активни борци против фашизма 

12.02 2014 в 10:19

младата дърева

07.02 2014 в 16:09

язък ви за елитаризма и интелектуализма.....господа продажни души.Достена не е виновна- възпитана е от майка с продадена душа.въпреки, че някои деца възстават срещу недъзите на родителите си, дори когато това им коства комфорта на безметежно съществуване. как от целия НГДЕК само тя беше ИЗПРАТЕНА- от партията???тези изпратените от партията в западни университети са дълъг списък- повечето олигарси, "царски' юпита и деца на ЦК.как па нем'а един да ид'е сам, без да го изпрати партията.....аман от фалшиви интелектуалци- ителигентни плазмодии.....тинк-танк, тинк-танк, пинг-понг, пинг-понг и така 100 години един високо-образовал се, но първично примитивен"елит" е нагазил тази страна и я унищожава за собствена битова употреба....

31.01 2014 в 23:05

Hrani kuche da te laeeeeeee!!!!!!

31.01 2014 в 12:18

Баща й - журналист в Работническо дело. Не вярвам в лявостта на децата на комунистическата номенклатура. Тяхната загриженост за бедните винаги ще отстъпва пред комунистическия реваншизъм.

31.01 2014 в 11:49

Ами то като гледаш тя си е един "соросоид" ,но от нашите
правилните.Защо е ходила по тоя Запад да учи и да се жени,а не в Москва ,чиито интереси защитава перфидно?
Напълно съм съгласен с коментара,че е автор на донос за НПО
и други недолюбвани от нея ,майка й ,Волгин и останалите т.нар. интелектуалци.

31.01 2014 в 10:52

оооо! да! "георги" ме подсеща за едно друго явление на българския словесен екарисаж, близката на Вулвин Калина Андролова. Странджанската госпойца е запаметила средношкоската премъдрост, че няма кофти реклама. Лошото е, че НАИСТИНА има кофти реклама. Едно е да си Илие Настасе и да си си показал задника Уимбълдън, Друго е да си Андолова и да си пръцнала на опашката в стола! Едното те прави епатажна личност, а другото - пръдла. Разликата е в класата, стила, обаянието. Андролова е амбициозна, скандальозна, неграмотна и неинтелигентна. "Скандалните" и писания от далеч миришат на кавгаджийство. От кавгаджийството до скандалността има разлика, нали? Едно е да си Франсоаз Cаган, друго- Мария Отварачката. Вслучая имаме работа с една Калина Отварачката. Че то станаха много Калинки!

31.01 2014 в 10:49

оооо! да! "георги" ме подсеща за едно друго явление на българския словесен екарисаж, близката на Вулвин Калина Андролова. Странджанската госпойца е запаметила средношкоската премъдрост, че няма кофти реклама. Лошото е, че НАИСТИНА има кофти реклама. Едно е да си Илие Настасе и да си си показал задника Уимбълдън, друго е да си Андолова и да си пръцнала на опашката в стола! Едното те прави епатажна личност, а другото - пръдла. Разликата е в класата, стила, обаянието. Андролова е амбициозна, скандальозна, неграмотна и неинтелигентна. "Скандалните" и писания от далеч миришат на кавгаджийство. От кавгаджийството до скандалността има разлика, нали? Едно е да си Франсоаз Cаган, друго- Мария Отварачката. В случая имаме работа с една Калина Отварачката. Че то станаха много Калинки!

31.01 2014 в 10:44

При комунягите празно нема!!! Склерозиралата Пиргова ще умре на микрофона, ама ще лае до последно!!! И защо?!?!Защото вече била спазарила щерката! Няма такова езиково съчетание като "ляв интелектуалец". Има само корумпирани и проджни червени задници!!
 
X