Мините на Ковачки: Не ни разсрочват дълговете заради изборите! Вие не уважавате институциите

OFFNews Последна промяна на 28 май 2014 в 10:20 13260 16

Търсенето на връзка между разсрочването на дълговете на мините на Христо Ковачки към държавата и изборите е неуважение към институциите в България.

Това се казва в остра позиция на "Въгледобив Бобов дол", изпратена до OFFNews.

"Въгледобив Бобов дол", във връзка с плана за развитие предложи преди повече от 3 месеца разсрочване на задълженията. Това не е нито незаконно, нито изключение, което прави осигурителният институт. Решението на НОИ, въпреки, че излиза ден след изборите не е свързано с тях и търсенето на подобни връзки е неуважение към институциите в България", пише Златина Димитрова, "Корпоративни комуникаци" в предприятието.

Вчера, само два дни след евровота, на който миньорите от Бобов дол гласуваха "под строй" за БСП след инструктаж от шефовете си, държавата реши да разсрочи задълженията (41 млн. лева) на "Въгледобив Бобов дол" към държавата.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт взе решението за разсрочване задълженията на "Въгледобив Бобов дол” преди минути. Два часа след решението то бе огласено официално от пресцентъра на НОИ. В съобщението няма и една дума за мотивите.

Предложението е било направено в експресен порядък след приключване на изборите за Европейски парламент.

То трябва да бъде потвърдено и от НАП, преди да стане факт, но вероятността приходната агенция да го осуети клони към нула.

Официално собственик на "Въгледобив Бобов дол" е "Въгледобивна компания" на Никифор Вангелов (зет на Христо Ковачки). "Въгледобив Бобов дол" е обявено в несъстоятелност от Окръжния съд в Кюстендил на 15 май 2012 г. НАП е наложила запор върху част от капитала за дълг от 13.6 млн. лв. от 20 март 2012 г., малко преди решението на съда. Отделно върху цялото предприятие и капитала му има залог в полза на Първа инвестиционна банка, за дълг от 35.2 млн. евро.

Натиск

Миньорите от Бобов дол бяха подложени на натиск от началниците си да подкрепят правителството като гласуват за БСП на изборите за Европейски парламент, показа разследване на Нова телевизия, която излъчи и запис от скандалния инструктаж. Тази подкрепа щяла да им гарантира работата, редовно превеждане на аванс и заплати, инвестиции в мината.

"Ако не подкрепим "Коалиция за България", след това може да станем всичките в заеми", казва началникът.

"25-и, неделя, ще има избори. Тази седмица ще се дават и заплати. Значи, това означава, че е добре да се работи с правителството, да кажем", се чува още от записа.

Срещу миньорите дори беше проведена наказателна акция.

Единственият магазин в Бобов дол (отново на Ковачки), от който те могат да пазаруват срещу ваучери (те получават част от заплатата си под формата на ваучери) бе опразнен.

В гражданската платформа "За честни избори" бе описана и схемата: "При неподчинение на инструкциите за гласуване за правилната партия и резултат в общината, различен от "поръчания", магазините се опразват", написа подалият сигнала.

На фона на всичко това едва ли резултатите от изборите в Бобов дол изненадаха някого - БСП спечели 1700 гласа, двойно повече от ГЕРБ, които имат 800 гласа.

Ден след изборите доскорошната зам.-председателка на ЛИДЕР и майка на невлизащата в Европейския парламент кандидат-депутатка Достена Лаверн Мария Пиргова съвсем откровено и без никакво смущение призна публично за оказвания натиск над миньорите.

Според нея натискът не бил нарушение, това бил нормалният език, на който се говорело с миньорите, защото те не били интелигенция.

Ето част от изказванията й:

„Вие миньор виждали ли сте как чете вестници? Аз обиждам, разбира се, тези хора нямат никакво време да се справят, на тях им се обяснява. Защо се води предизборна кампания? Някой отива при интелигенцията, това е интелигенция, която е много информирана и на нея и се казва – хора, гласувайте вляво, защото това и това.“

„Искам да ви кажа, че пред различни социални групи се агитира различно.“

„Не може да няма усещане за натиск на работодателите върху работниците и това е повсеместно, защото при такава бедност, при такава безработица, каквато е в България, не можем да очакваме свобода и демокрация. Това е логично.“

Безмълвни

Нито един държавник и синдикалист не се осмели да коментира решението на надзора на НОИ пред OFFNews.

Социалният министър Хасан Адемов обясни, че не е бил на заседанието на Назора на НОИ, защото е в болница.

Питайте Надзора на НОИ, това е тяхно решение, отговориха от пресцентровете на социалното и на финансовото министерство, които имат представители в Надзорния съвет на НОИ.

„Това не е опрощаване, а разсрочване на дълг“, каза Ася Гонева КНСБ. Това, по думите й, било "нормална практика".

Не съм бил на заседанието, каза Димитър Бранков от БСК и също затвори.

Председателят на БСК Божидар Данев също отказа да коментира, защото също бил в чужбина и не бил запознат с мотивите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2014 в 14:02

След като повечето от надзорния съвет го е нямало на заседанието,въпросът е кой е присъствал че да реши?

28.05 2014 в 13:45

Като си помисля, че този олигофрен се беше засилил да лапне и Общинска банка! Какви са тези разсрования, какви са тези глупости! Законите на бизнеса са много ясни - ликвидация и търсене на нов купувач! Не се наядоха, не им стигна!

28.05 2014 в 13:11

БСП - винаги зад трудовия народ. Другарят Ковачки - стожер на народната власт. Ако някой от трудовия народ не е съгласен с това, има сопи за убеждение. А интелигенцията и тя много да не знае, че...

28.05 2014 в 12:30

Нагъл робовладелец.

28.05 2014 в 11:40

Че кой говори за уважение на институциите? Те уважават ли ни? Уважават ли тези нещастни хорица, редящи се на опашки за тоалетна хартия?
Да ме извините, ама това не е робство. Това е подигравка, това е съзнателно унижение, това е демонстрация на сила по-безкомпромистна и от мутрите по време на прехода. Тогава за каква демокрация говорим?
Алоо Европата, кога най-сетне ще се намесите? Нали сме едно цяло или, може би, и вие сте същите...

28.05 2014 в 11:29

Разсрочили, отложили, затворили очи. Чудно ли е , че после здравната каса - празна , НОИ - с огромен дефицит, няма пари, бе ! В същото време, обаче, чорбаджията дипли нови и нови милиони в оффшорките и от време на време притури ново предприятие към "империята". Не бихме се изненадали , ако следващата придобивка е "перлата в короната" - новата централа в Гълъбово. Договорът с американците изтича след десетина години ( ако не ги изгонят по-рано)и нека се обзалагаме, кой ще придобие тази наистина луксозна касичка. Естествено луксозна ще бъде и благодарността към други касички, партийни.
Докога така ?

28.05 2014 в 11:22

Работя в малкия частен бизнес от 1990 г. Никога досега не ни е било разсрочвано задължение - нито преди, нито след избори. Нещо повече, заради неплатени 150 ЛЕВА, (не милиона), НАП ни запорира банковата сметка до изплащане на задължението. Разправията по запорирането и отпорирането (извинявам се за думата), ни струваше повече нерви от задължението, което отгоре на всичко и не дължахме. А отделно за всяко забавяне на плащане са ни начислявали и сме плащали И глоба. Явно не сме от "правилния" бизнес.

28.05 2014 в 11:05

Ковачки, прилапахте държавни предприятия с парите, които откраднахте от хората по време на прехода. И хората, които ограбихте, след това превърнахте в свои роби. Държите ги без заплати, не им плащате осигуровките, унижавате ги, и всичко това, след като един път сте ги ограбили. Какво е това? То не е никакъв капитализъм. Това е див комунистически феодализъм. Празният ви магазин - хубава илюстрация на социализма. Вие сте пълен позор, заедно с вашата приятелка - другарката Пиргова.

28.05 2014 в 11:02

Съгласен съм че има много булшит и че трябва да е глобяван МНОЖЕСТВО пъти за неплащане на осигуровки, но ти трябва да се съгласиш, че трябва да му се даде шанс да ги изплати.

Абстрахирай се от факта чие е предприятието и от ужасяващите условия в които се мъчат хората.

Тъпо е да останат без осигуровки.

Съгласен съм че е недопустимо да се е стигнало до тук, но ако беше някой малък или среден бизнес в ситуация в която не са успели да платят осигуровките за месец-два поради причина "Х" е напълно нормално да им бъде разсрочено.

Не трябва да се борим за унищожение на комуноидите (колкото и да би ми харесало главите им да бъдат набити на колове пред НС), а за равенство пред закона за всички и за кадърно написани закони.

Те сами ще се унищожат, защото не могат да оцеляват в един свободен пазар.

28.05 2014 в 10:58

Bastor 'кви ги дрънкаш?
"Очевидно е че на веднъж никой не може да ги плати тези осигуровки, а е хубаво държавата да си вземе парите."
Как според теб се е стигнало до там, че сумата да нарастне толкова и да стане "невъзможно" да бъде платена наведнъж ? Да ти обяснявам ли... или сам ще се сетиш?