Какво мисли ректорът на СУ за преподавателката Мария Пиргова

Александра Маркарян Последна промяна на 29 май 2014 в 13:29 47847 65

Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет (СУ)

Снимка Любомир Бенковски - Бенджи/Булфото

Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет (СУ)

Какво мисли ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев за изявите на преподавателката по политология в Алма матер доц. Мария Пиргова е въпрос, който в OFFNews си задаваме от началото на седмицата. Тогава майката на кандидатката за депутатка от БСП Достена Лаверн обяви, че директният предизборен натиск над миньорите от Бобов дол, ескалирал в лишаването им от храна, за да гласуват за БСП, бил нормален, така се водело предизборна кампания "на езика на миньорите", които не били интелигенция. Тя заяви още: „Не може да няма усещане за натиск на работодателите върху работниците и това е повсеместно, защото при такава бедност, при такава безработица, каквато е в България, не можем да очакваме свобода и демокрация. Това е логично“.

В продължение на три дни търсихме проф. Илчев за коментар, но успяхме да разговаряме с него по темата едва днес. Поради невъзможността ни да го преразкажем, публикуваме телефонния разговор 1:1.

Проф. Илчев, вашият преподавател доц. Пиргова заяви, че е нормално да се оказва натиск върху миньорите в Бобов дол за кого да гласуват, защото те не били интелигенция и с тях така се работело. Тази сутрин тя продължи с изказванията си в същия стил пред bTV...

Вие съмнявате ли се?

Не Ви разбрах.

Вие съмнявате ли се, че всички го правят? Знаем ги тези неща.

Одобрявате ли Ваш преподавател да застава зад подобни тези?

Смятам, че не е културно да се вербализира.

Доц. Пиргова отрича демокрацията в България, а тя е преподавател по политология в университета, на който Вие сте ректор. Мога ли да Ви прочета какво казва? „Не може да няма усещане за натиск на работодателите върху работниците и това е повсеместно, защото при такава бедност, при такава безработица, каквато е в България, не можем да очакваме свобода и демокрация. Това е логично.“...

А Вие знаете ли, че компанията Ford в САЩ беше обвинена за натиск над служителите?

Каква е връзката? На това ли учи студентите доц. Пиргова? Вие одобрявате ли го?

Не бих искал да коментирам.

При нас има преподаватели с всякакви политически пристрастия. Няма да коментирам политическите им пристрастия.

Не го и искам. И не Ви питам за политически им пристрастия – тя казва, че контролираният вот и натискът над хора, включително чрез тормоза да бъдат оставени без храна, е нормален, че с миньори така се работело...

Не бих искал да коментирам.

Разговаряхте ли с нея?

Вие ми го казахте вчера вечерта (бел. ред. - Репортерът на OFFNews потърси проф. Илчев първо на 27 май - ден след скандално изказване на доцентката по политология. Тогава проф. Илчев се извини, че не може да говори. Потърсихме го на следващия ден и обяснихме за какво го търсим, като цитирахме част от изказванията на Пиргова. Отново бяхме помолени да се обадим по-късно. Изчакахме до днес и се обадихме към 12 ч., когато и проведохме цитирания разговор.), не съм имал и минута свободна. Кога да говоря с нея.

А планирате ли да го направите?

Не бих искал да коментирам.

Разбрах ви. Приятен ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2014 в 01:30

Илчев е комунистическа подлога, а за Пиргова - проста, нагла като господарите си от Москва. Мечтата им е хората да им бъдат роби. Жалко, че те обучават младите.

03.06 2014 в 12:58

Дами и Господа от ОФ-нюз, жалко за превръщането ви в пропагандна платформа за реваншисти. Предполагам, че с няколко кликвания всички неудобни вам коментарии "събират" твърде много отрицателни мнения. Правите ни на идиоти и включително на "компютърно" неграмотни. Сита ви е форум на едностранчивостта и предубеждението - пропаганден център и нищо повече! Наистина жалко, а и безинтересно по тази причина.

02.06 2014 в 19:04

на тези двамата "университетски" преподаватели така да им личи че са агенти от КГБ школата....бахти аз ВУЗ-а

01.06 2014 в 18:03

Тия двамата сринаха авторитета на СУ.

30.05 2014 в 21:13

ПОЛКОВНИК, ЗА ПРОЯВЕНА ДБЛЕСТ КЪМ РОДИНАТА ВИ ПРОИЗВЕЖДАМ ГЕНЕРАЛ!

30.05 2014 в 21:09

ПОЛКОВНИК, ЗА ПРОЯЕНА ДОБЛЕСТ КЪМ РОДИНАТА ВИ ПРОИЗВЕЖДАМ ГЕНЕРАЛ!!!!

30.05 2014 в 15:45

Колеги тролове, сюмаризирам опорните точки и ви ги представям в удобен копи/пейст вариант:
1. Шефът Х да не е господ, че да следи публичните гафове и глупости, които ръси всеки негов служител?
2. Кунева/Костов/Корманчо да не са по-добри?
3. А какво направиха с миньорите в [insert random country here">?
4. Вие само минуси можете да слагате!
5. Всички са платени!

30.05 2014 в 10:32

Не го ли е срам да покрива този боклук Пирогова или както там се казваше? Как може да съществуват дотолкова лишени от човещина хора, ей Боже, докога трябва да търпим подобна измет бе, докога!?

30.05 2014 в 06:31

Тия хора са на нивото на Ку Клукс Клан. Пиргова е червен хомофоб, а Илчев е подла медуза, която не зачита човешки права. Такива хора не са за Софийския Университет . Те са позор!
Да се държи някой в глад и лишения се счита за мъчение, но те нямат критика към подобни деяния. Всички в ЕС ще са скандализирани от подобни мъчения, но Пиргова и Илчев не са и явно човекът не се цени особено в СУ. Доскоро за комунизма човекът беше издиган в култ, а комунисти най- много го потискат. Илчев трябва да си подаде оставката, а Пиргова да бъде разкарана незабавно и съдена за проповядване на омраза между хората.

30.05 2014 в 02:36

И го търсите три дни?? За кво? Да коментира какво е казал един от над 400-те преподавателя в тоя университет?? Абе той да не е класната на 3ти Б?? Или бъркате университета с друго място, или си нямате занимания. Това ми говори тази "статия".