Кунева: Европа сбърка, като обвързаха Шенген със съдебната реформа и борбата с корупцията

ОFFNews 18 октомври 2015 в 19:24 4372 3

Меглена Кунева
Меглена Кунева

Европейските страни сбъркаха като обвързаха Шенген със съдебната реформа и борбата с корупцията. Това беше политическо късогледство, с което пропуснаха да укрепят Шенген. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева в предаването "Комбина" по Нова телевизия и допълни, че една година е работила за развързването на двете теми. Шенген е преди всичко сигурност - както за страната, така и за целия ЕС.

По отношение на антикорупционния закон, Кунева посочи, че забавянето му ще има цена за развитието на страната. Имаше "отровен коктейл" против закона. Важно е да видим на кого е изгодно това забавяне и кой се страхува от създаването на бюрото за борба с корупцията, каза още вицепремиерът. Тя беше категорична, че обществото има право да знае хората с власт с какво имущество разполагат, облагодетелстват ли се от властта и имат ли конфликт на интереси.

Кунева припомни, че утре по нейна покана в София ще бъде генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер, с когото ще участват в публичен дебат за ролята на институциите в борбата с корупцията.

Попитана какво мисли за лансираната от Радан Кънев собствена кандидатура за президент, Кунева заяви, че такава не е обсъждана в Реформаторския блок. Въпросът е важен, защото президентът няма много власт, но може да има силен глас. По думите й партиите от блока ще осъдят всички възможни кандидатури и ще обяват най-доброто общо решение. Тя припомни, че на изборите през 2011 като независим кандидат събра половин милион гласа. Това беше голям опит и ми дава право да говоря по кандидатурите, коментира още тя. По думите й обаче в момента е важно партиите в РБ да се съсредоточат в местните избори.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!