Кунчев: Хората ще посрещнат празниците нормално, дори ако случаите не намалеят, а се задържат

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2020 в 18:12 2662 0

Разхлабването на мерките след 21 декември не е уловка. Ако сработят мерките и успеем да постигнем задържане на растежа, дори това ще е достатъчно и ще дадем на хората да посрещнат празниците нормално. При добро спазване на мерките вероятността това да се случи е много голяма.

Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред бТВ, след като по-рано днес бяха обявени нови, по-строги мерки, които влизат в сила от петък вечерта.  

По думите на Кунчев не се търси само медицинската страна, а предотвратяване на ръста на заболеваемост и смъртност, като "максимално запазим работните места". 

Гърция, където хората излизат от вкъщи с SMS, е доста по-назад от нас, каза още той и обясни, че ефектът от мерките се проявява минимум на 10-ия ден. "Дори да достигнем плато ще е успех".  

"При нас първата вълна е почти да няма вълна. Страните, които не въведоха мерки, си платиха доста жестоко. Това, че няма да спрем епидемията, е ясно на всички. Лошото при COVID-19 е, че има по-висока смъртност, значително по-тежък е от грипа и се разпространява ефективно по въздушно-капков път", обясни главният държавен здравен инспектор.  

По думите му грипът и COVID са еднакво заразни - ако няма дезинфекция, проветряване, неносене на маска - вероятността за заразяване е голяма.  

За задържането на коронавируса върху повърхностите Кунчев обясни, че има 44 000 научни статии за COVID-19 и във всяка пише по нещо, но е ясно, че върху пластмаса се задържа по-бързо. Той допълни, че тези изследвания се правят върху стерилна среда, но ако "сме навън, слънцето го убива за секунди".  

Най-големите дискусии бяха за затварянето на училищата

Най-големите дискусии бяха за затварянето на детските градини и за учениците в началните класове, заяви той, но добави, че става въпрос само за триседмично затваряне и дистанционно обучение. "Децата станаха сериозен разпространител на заразяването. COVID-19 щади децата, но те пренасят заразата. В момента половината училища не учат, защото ги е страх, настройката е тези три седмици да са дистанционно", категоричен е Кунчев. 

По думите му не можем да губим по 200 души на ден и да не приемем мерки, защото сме на първо място по смъртност. "Престъпление е, ако не реагираме", посочи той. Кунчев каза още, че смъртността за последния месец е 3,5 пъти по-висока за 5 години назад. "При такива данни да не вземеш мерки е безотговорно. 

Много хора си мислят, че няма коронавирус или че е създаден изкуствено. "Ако ще от Космоса да е дошъл, ние трябва да се борим с него", категоричен е Ангел Кунчев. Според него такъв стрес-тест за системата никога нямаше да можем да направим. 

"Видя се от лекарите кой може да помоге и кой не иска да се бута, къде нищо не става и къде става", посочи той и добави, че една реформа в здравната система е "бавна, скъпа и болезнена и никой не иска да си я сложи на гърба".  

За думите на Иван Маджаров - шефът на БЛС, който призова да не се приемат в болниците хора, които горят маски, Кунчев обясни, че изказването е емоционално, защото хората вече не издържат и че шефът на БЛС е добър лекар. "Страшно се уморихме. Моят работен ден е 13 часа, жена ми работи по 12 часа, синът ми - по 10 часа.

Кунчев даде пример с "Пирогов", където се търсят санитари със заплати от 3000 лева, но никой не отива да работи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови