'Корупцията няма партия. Извършва се от хора над закона, които не се страхуват от съд и прокуратура'

Явно бившият директор на Автомагистрали е по-влиятелен от министъра, каза Виолета Комитова

OFFNews 27 юни 2021 в 12:20 5179 0

Има едно невидимо явление, наречено корупция. Тя няма партия, няма цвят, няма мирис, тя е невидима, тя е потайна, тя е коварна. Тя се извършва от хора, които имат власт и които са над закона. Те не се страхуват от прокуратура, от съдебна система и затова си позволяват да извършват корупция.

Това заяви министърът регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова пред БНР. Думите й бяха свързани с парите за строителство на пътища. 

"Ние всички сме инвеститори в тези пътища, защото се дават пари от бюджета. От друга страна обаче строителните фирми се оплакват, че парите са малко и това се отразява на качеството. И двете страни са прави", каза още Виолета Комитова.

Министърът обяви, че в понеделник отново ще бъдат внесени документи за вписването на временно ръководство на „Автомагистрали“, след като СГС спря вписването. Тя посочи, че се иска вписването на временно ръководство от трима души в дните до 5 юли, когато предстои провеждане на конкурс за постоянно ръководство на дружеството, което ще се състои от петима души.

„Конкурсът е обявен, хората, които искат да участват, си подготвят документите. Аз просто искам дружеството да се управлява от временно ръководство от трима души за 15 дни. На 22 юни подадохме документи в Агенцията по вписванията. Още същия ден постъпва искова молба от Стоян Беличев и още същия ден съдия Мария Вранеску е отказала това вписване. На 24 юни отново подаваме документите, но на 25 юни, пак с искова молба на Беличев, пак съдия Вранеску спира вписването", коментира министърът.

Комитова допълни, че съдийката е спряла вписването на ръководството на Александровска болница, както и на Българската банка за развитие.

„Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску, не мога да си обясня как става това в съдебната система на случаен принцип. Явно българската съдебна система може да работи и много бързо с взимане на решение в рамките на деня“, заяви Комитова и допълни, че бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев явно е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата.

Тя определи и като огромен инвестиционен риск предплатените авансово пари на фирми за пътно строителство: "Парите да се изгубят, фирмите да фалират и нищо да не се построи. Този риск аз не бих го предприела, ако парите бяха лично мои. Това е все едно да си купите мебели сега за къща, която ще построите след пет години".

По случая „Артекс“ и протестите на фирмата министър Комитова припомни, че валидността на разрешението за строеж на „Златен век“ е изтекло 2020 г. и това е поводът строежът да бъде спрян - това се знае от всички страни, включително и от инвеститорите

Според министърът едно от възможните решения на казуса е „Артекс“ да поиска от Столична община съвсем ново разрешение за строеж, след заплащане на нужните такси, за довършване на обекта, което ще изведе казуса от агонията. "Те обаче решават да водят съдебни дела. Съдебните дела по-бързо ли ще приключат от един месец? Те през цялото време крещят по медиите, че ще водят съдебни дела", коментира тя. 

Относно бъдещата национална детска болница министър Комитова обясни, че през 2004 г. Министерство на здравеопазването се е произнесло по сградата-скелет - че тя не може да върши никакви функции, не е необходима, амортизирана е и няма да се ползва. През 2011 г. е изготвен подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, където на мястото на сградата-скелет е предвидена чисто нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. обаче е последвал търг за реконструкция на старата сграда. 

Предстоят срещи на ръководството на МРРБ с всички фирми, които са взели аванси, поясни още министърът. „Ще работим, за да си завършат работата по договорите. Много фирми работят по проекти, по договори от преди нас, имат претенции за заплащане на работата. Всеки ден зам.-министър Тодор Анастасов и шефът на АПИ на място проверяват качеството. Заплаща се само за качествено и количествено свършена работа. 600 млн. лв. ще се платят само след проверки“, категорична е Комитова.

Според министър Комитова превантивна борба с корупцията в строителството може да има с премахване на инженеринга при изграждане на стандартни обекти. Няма да се дават и вече пари за строителство без обществени поръчки като въпросните аванси. По думите й това е изкривило изцяло конкуренцията и строителната среда.

Министър Комитова посочи, че е далеч от реваншизъм и уволнения. „В МРРБ работят 4000 души, а аз съм сменила само ръководството на АПИ. Аз работя за прозрачност, защото заварих много питания от медии, депутати от 44-то и 45-то Народно събрание. Ние бяхме длъжни да отговорим, а всички проверки са по документи и с факти“, обясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови