КФН: Пенсионните фондове са стабилни, няма съмнителни инвестиции

OFFNews 19 декември 2014 в 13:20 2733 7

Стоян Мавродиев

Снимка БГНЕС, архив

Председателят на КФН Стоян Мавродиев

След близо седмица мълчание по скандала с национализацията на пенсиите Комисията за финансов надзор излезе със становище по повод един от аргументите на властта: че в НОИ парите щели да са на по-сигурно място, отколкото в частните фондове, където имало съмнения за притеснителни инвестиции.

Комисията, която осъществява надзора над частните универсални пенсионни фондове, категорично опроверга информацията за съмнителни сделки с парите на хората за втора пенсия.

"Комисията за финансов надзор счита за изключително вредни множеството твърдения и изказвания в публичното пространство, направени от различни представители на политически партии, на синдикати, на работодателски организации и народни представители, че средствата на осигурените лица в пенсионните фондове са „изчезнали”, са „присвоени” или „загубени” и др. подобни манипулативни внушения. Подобен тип говорене не само е безотговорно и невярно, но е и вредно и опасно за финансовата стабилност у нас", пишат от КФН.

От комисията допълват, че "при осъществяване на дейността си по отношение надзор над пенсионноосигурителните дружества и пенсионните фондове КФН изпълнява стриктно законовите изисквания и гарантира, че до момента средствата на пенсионните фондове се инвестират единствено и само в позволените от Кодекса за социално осигуряване (КСО) финансови инструменти при строго спазване на ограниченията за всеки един финансов инструмент, което предопределя стабилността на пенсионните фондове в дългосрочен план".

Подготвяните кардинални промени в структурата на пенсионната система записани в меморандум между премиера Бойко Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" на среща в неделя. Предвижда се разрушаване на втория стълб на пенсионната система, при което вноските за втора пенсия (5% от общата вноска) ще могат да се прехвърлят в НОИ.

Допълнителното пенсионно осигуряване в България се осъществява чрез участие в четири вида пенсионни фондове: универсални пенсионни фондове (УПФ), професионални пенсионни фондове (ППФ), доброволни пенсионни фондове (ДПФ) и доброволни пенсионни фондове по професионални схеми (ДПФПС), припомнят от Комисията.

Участието в универсалните и професионалните фондове е задължително за всички работещи, родени след 31.12.1959 г. В ППФ са осигурени работещите при условията на първа и втора категория труд, независимо от възрастта им. УПФ и ППФ образуват ІІ стълб на българската пенсионна система – допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Участието в ДПФ и ДПФПС е доброволно. Тези два вида фондове образуват ІІІ стълб – допълнителното доброволно пенсионно осигуряване.

"КФН постоянно и стриктно осъществява надзор над дейността на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове с цел защита на интересите на осигурените лица. Комисията упражнява ежедневен контрол за законосъобразност на дейността на пенсионноосигурителните дружества, фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и банките – попечители. Той се осъществява по два начина - дистанционно и чрез проверки на място, които според обхвата си са общи и тематични", се казва в съобщението.

От 1 януари 2010 г. досега КФН е съставила 328 акта за административни нарушения и е издала 318 наказателни постановления. Приложени са 100 принудителни административни мерки и са дадени множество препоръки към дейността на дружествата.

От КФН изнасят и данни за направените инвестиции на фондовете в България и чужбина към 30 септември 2014 г.

От тях в държавни ценни книжа са 2 363 081 000 лева (в т.ч. 1 511 930 000 лева чужди); в корпоративни облигации – 930 635 000 лева (от които 622 711 000 лева чужди); общински облигации – 80 069 000 лева (71 155 000 лева чужди); акции, права и дялове – 1 740 636 000 лв. (от които 925 079 хил.лв. чужди); банкови депозити в страната – 514 910 000 лева; инвестиционни имоти в страната – 146 012 000 лева.

Освен инвестиции в тези инструменти, част от активите на УПФ са под формата на парични средства – 561 494 000 лв. и краткосрочни вземания – 75 798 000 лв.

Ролята на КФН е не само да осъществява надзор, което прави постоянно, а също и да провежда активна регулаторна политика. Дейността на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове се регулира от Комисията чрез приемането на подзаконови нормативни актове. КФН не разполага със законодателна инициатива, но независимо от това изготвя, в диалог с всички заинтересовани страни, проекти за извършването на необходимите изменения на законово ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови