Ексклузивно На живо: Служебното правителство поема властта

КФН: Пенсионните фондове са стабилни, няма съмнителни инвестиции

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2014 в 13:20 2241 7

Стоян Мавродиев

Снимка БГНЕС, архив

Председателят на КФН Стоян Мавродиев

След близо седмица мълчание по скандала с национализацията на пенсиите Комисията за финансов надзор излезе със становище по повод един от аргументите на властта: че в НОИ парите щели да са на по-сигурно място, отколкото в частните фондове, където имало съмнения за притеснителни инвестиции.

Комисията, която осъществява надзора над частните универсални пенсионни фондове, категорично опроверга информацията за съмнителни сделки с парите на хората за втора пенсия.

"Комисията за финансов надзор счита за изключително вредни множеството твърдения и изказвания в публичното пространство, направени от различни представители на политически партии, на синдикати, на работодателски организации и народни представители, че средствата на осигурените лица в пенсионните фондове са „изчезнали”, са „присвоени” или „загубени” и др. подобни манипулативни внушения. Подобен тип говорене не само е безотговорно и невярно, но е и вредно и опасно за финансовата стабилност у нас", пишат от КФН.

От комисията допълват, че "при осъществяване на дейността си по отношение надзор над пенсионноосигурителните дружества и пенсионните фондове КФН изпълнява стриктно законовите изисквания и гарантира, че до момента средствата на пенсионните фондове се инвестират единствено и само в позволените от Кодекса за социално осигуряване (КСО) финансови инструменти при строго спазване на ограниченията за всеки един финансов инструмент, което предопределя стабилността на пенсионните фондове в дългосрочен план".

Подготвяните кардинални промени в структурата на пенсионната система записани в меморандум между премиера Бойко Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" на среща в неделя. Предвижда се разрушаване на втория стълб на пенсионната система, при което вноските за втора пенсия (5% от общата вноска) ще могат да се прехвърлят в НОИ.

Допълнителното пенсионно осигуряване в България се осъществява чрез участие в четири вида пенсионни фондове: универсални пенсионни фондове (УПФ), професионални пенсионни фондове (ППФ), доброволни пенсионни фондове (ДПФ) и доброволни пенсионни фондове по професионални схеми (ДПФПС), припомнят от Комисията.

Участието в универсалните и професионалните фондове е задължително за всички работещи, родени след 31.12.1959 г. В ППФ са осигурени работещите при условията на първа и втора категория труд, независимо от възрастта им. УПФ и ППФ образуват ІІ стълб на българската пенсионна система – допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Участието в ДПФ и ДПФПС е доброволно. Тези два вида фондове образуват ІІІ стълб – допълнителното доброволно пенсионно осигуряване.

"КФН постоянно и стриктно осъществява надзор над дейността на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове с цел защита на интересите на осигурените лица. Комисията упражнява ежедневен контрол за законосъобразност на дейността на пенсионноосигурителните дружества, фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и банките – попечители. Той се осъществява по два начина - дистанционно и чрез проверки на място, които според обхвата си са общи и тематични", се казва в съобщението.

От 1 януари 2010 г. досега КФН е съставила 328 акта за административни нарушения и е издала 318 наказателни постановления. Приложени са 100 принудителни административни мерки и са дадени множество препоръки към дейността на дружествата.

От КФН изнасят и данни за направените инвестиции на фондовете в България и чужбина към 30 септември 2014 г.

От тях в държавни ценни книжа са 2 363 081 000 лева (в т.ч. 1 511 930 000 лева чужди); в корпоративни облигации – 930 635 000 лева (от които 622 711 000 лева чужди); общински облигации – 80 069 000 лева (71 155 000 лева чужди); акции, права и дялове – 1 740 636 000 лв. (от които 925 079 хил.лв. чужди); банкови депозити в страната – 514 910 000 лева; инвестиционни имоти в страната – 146 012 000 лева.

Освен инвестиции в тези инструменти, част от активите на УПФ са под формата на парични средства – 561 494 000 лв. и краткосрочни вземания – 75 798 000 лв.

Ролята на КФН е не само да осъществява надзор, което прави постоянно, а също и да провежда активна регулаторна политика. Дейността на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове се регулира от Комисията чрез приемането на подзаконови нормативни актове. КФН не разполага със законодателна инициатива, но независимо от това изготвя, в диалог с всички заинтересовани страни, проекти за извършването на необходимите изменения на законово ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.12 2014 в 18:53

КФН е част от мафията, случаят с КТБ го показа. Защото КТБ пусна облигации а това става сам с разрешението и контрола на КФН. Така че когато четете и вярвате на КФН си спомняйте и за КТБ.

А твърдението за "разрушаване на вторият осигурителен стълб" е нагла манипулация. Не се разрушава вторият стълб, той си остава и всеки който поиска може да си внася парите там. Разрушава се единствено мафиотският начин за събиране на пари в него чрез държавната принуда. ЧАСТНИТЕ осигурителни фондове да бъдат така добри да не използват ДЪРЖАВАТА като бухалка за да вземат насила парите ни. Да си вършат добре работата, хората да имат полза от тях и сами ще дадат там парите си. След като толкова ги е страх от отпадането на тази принуда значи ставащото там не е много читаво.

На КФН и лично на др.Мавродиев препоръчвам да прочете тази статия на Капитал как пенсионният фонд на Химимпорт /чети ТИМ/ се източва чрез прехвърляне на пари към свързани фирми. Да не се прави после заедно с Цацата че нищо не е знаел.

Пенсионните фондове на групата "Химимпорт" наливат все повече пари в свързани компании

http://www.capital.bg/biznes/finansi/2011/01/28/1033182_ako_ne_sus_suglasie_sus_sila/

19.12 2014 в 15:44

Явно имаме пенсионно КТБ. Частните фондове трябва да почнат да плащат от 2015-а, а явно някои поне от тях не могат и сега е голяма драма и време няма, е го де е януари.

Щом и комисията за финансов надзор взе да прави изказвания стил БНБ преди краха на КТБ.....неща са ясни.

Горанов явно гледа да прикрие някой фалирал пенсионен фонд балон. Страх го е че ще настане гояма патаклама като се разбере че част от частните фондове просто са изхарчили парите.

19.12 2014 в 15:09

Пари няма и на двете места,но зад НОИ стои все пак държавата,която няма да ви остави да умрете.
Докато частните все ще се намери някой Цветан Василев или Мадоф.

19.12 2014 в 14:48

Пари в НОИ няма, там контролът е нулев. А пари в частните доста, точно затова герберите искат набързо да приемат някакъв спорен закон и да изсмучат и малкото останало пари, които после да наблъскат в дупката НОИ

Идете на площада, че държавата в момента ви обира, а вие и се радвате на нелепиците.

19.12 2014 в 14:29

Те и за пирамидите преди казваха същото, и за нЕкои банки, който си нЕма друга рабто, нека им вЕрва...

19.12 2014 в 14:13

Който може да си дърпа парите и да бяга! Това каза човека.

19.12 2014 в 13:39

След юнските изявления за кат-ебе това вече следва да се чете така:

ПАРИ НЕМА, ДЕЙСТВАЙТЕ!