Кадрови промени в МВР на изпроводяк

Юлиан Христов 06 август 2014 в 08:33 14523 8

Започналите още през юли кадрови промени в МВР продължиха и след деня на оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Справка на OFFNews показва, че в последния момент вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев е преназначил на постоянни постове някои от областните директори на МВР в страната, които до момента бяха временно назначени на тези постове. Нещо повече – на 1 август, без да бъде оповестено, са сменени двама директори на полицията – в Бургас и Благоевград. Със заповед на вътрешния министър Георги Костов е станал титуляр в ОДМВР-Бургас, след като досегашният шеф на полицията беше уволнен дисциплинарно в началото на юли. На тази дата с нов директор се сдобива и полицията в Благоевград, като не е ясно с какви мотиви Васил Митов е сменил досегашния началник.

Към началото на месец юли от 28 дирекции на МВР в страната 19 имаха временни директори. Основната част от тях са назначени в периода юни 2013 – май 2014 година, като по този начин са заменили титулярите по места. Само в деня на оставката на правителството на Пламен Орешарски – 23 юли, вътрешният министър е преназначил петима от тях: Иван Георгиев в ОДМВР-Монтана; Кристиян Петров в ОДМВР-Силистра; Георги Николов в ОДМВР-Търговище; Иван Иванов в ОДМВР-Враца и Борислав Бончев в Габрово. През юли на постоянна длъжност е назначен и Йордан Рогачев в полицията в Пазарджик.

На 25 юли бяха направени още две такива преназначения – временният директор на СДВР Ивайло Спиридонов се издигна в йерархията и стана заместник-директор на ГД „Криминална полиция“. Неговият заместник Младен Маринов пое поста му като титуляр.

Кадровите промени в МВР по места в правителството на Пламен Орешарски започват още през 2013 година. Константин Джунински е назначен със заповед на Йовчев на 3 октомври 2013 г. за титуляр на длъжността директор на ОДМВР-Видин. Мариета Иванова пък пое ОДМВР-София през декември 2013 г. Промените продължават и през 2014 г. На 10 май 2014 г. Николай Калчев е назначен за директор на ОДМВР – Варна, а Петко Деведжиев – в Кърджали на 24 май.

Пикът на промените обаче е именно в края на мандата на правителството, като се започна с преназначаването на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Така, с влизането в сила на новия Закон за МВР, той беше бетониран на поста за следващите пет години. С новоразписаните текстове в закона той много трудно може да бъде свален от този пост.

На 3 юли бяха направени още знакови назначения, когато за директор на новосъздадената Главна дирекция ”Охранителна полиция” беше поставен Тодор Гребенаров. Досега той беше на длъжността директор на ГД ”Национална полиция” (ГДНП). Със заповед на министъра от същата дата за директор на новосъздадената Главна дирекция “Криминална полиция” беше назначен Константин Титянов, който до момента беше заместник-директор на ГДНП.

Дори и с тези преназначения обаче, Йовчев остава голям брой временни началници на полицията – девет, които обаче също са назначени от него. Това са Елиан Стамболийски в ОДМВР – Кюстендил (7 юни 2013 г.), Иво Писанов, Пътна полиция в СДВР (от декември 2013 г.), Георги Великов в ОДМВР – Русе (03.09.2013 г.). От 16 май 2014 г. Цветомил Цанев в ОДМВР Добрич. Илиян Личев е временно назначен за началник на полицията във Велико Търново на 14 април 2014 г., Славчо Станиславов на 13 май 2014 г. в ОДМВР – Перник. Временни са директорите и на полицията в Пловдив – Пламен Узунов, Иван Чолаков в ОДМВР-Стара Загора (назначен на 28.06.2013 г.) и Евгений Василев в Смолян (на поста от 23.08.2013 г.).

Имайки предвид, че информацията за кадровите промени в МВР минават тихомълком, може да се окаже, че тези хора или са преназначени или са заменени с нови титуляри.

Несменени от предходната власт остават единствено: Ангел Ганчев, директор на ОДМВР – Хасково, Валентин Александров – Шумен, Генчо Иванов – Ямбол, Ивайло Йовчев -Разград, Георги Иванов – Ловеч и Чавдар Божурски в Сливен. 

Кадровите промени в МВР не са изобретение на това правителство. Подобно нещо направи и Цветан Цветанов, който, в деня на оставката на кабинета на Бойко Борисов, направи кадрови промени в Областните дирекции на МВР. Иновацията на наследника на Цветанов е в това, че преди да осигури постоянни постове на директорите по места той ги назначава като временни. Това е и най-изпитаният начин те да бъдат държани в зависимост, като през това време имат възможност да докажат лоялността си към ръководството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!