Йотова: България не може да се справи с бежанците от Украйна

Offnews 14 февруари 2015 в 15:13 6105 15

Илияна Йотова

Мнението на ЕС трябва да бъде чувано много повече и да бъде взето предвид при решаването на кризата в Украйна. Споразумението от Минск е първата решаваща стъпка към мира, защото малко преди това, г-н Оланд говореше, че ако няма споразумение ще има война, но аз твърдя, че война вече има, каза евродепутатът Илияна Йотова в интервю за предаването „Събота 150“.

Тези 11 точки, които бяха решени на Минск 2, които преповтарят Минското споразумение от септември, трябва да бъдат изпълнени, ако искаме тази зона да бъде зона на спокойствие и мир за хората, добави тя.

Според нея, през следващия месец ще бъде показателен за кризата в Украйна: Изключително внимателни трябва да бъдем в изявленията си, защото всяка една дума, казана не на място, дума, казана в една или друга посока би нарушила това крехко равновесие. Първият признак дали преговорите в Минск са успешни ще бъде начинът, по който ще се разположат военните формирования. Тук е голямата отговорност и на Украйна.

По отношение на доставки на оръжие от САЩ, Йотова коментира: Ние сме против каквото и да е било допълнително въоръжаване, независимо за коя от двете страни става въпрос, защото това е задълбочаване на конфликта и влизане в една спирала, от която няма изход.


Йотова коментира и въпроса с бежанците. По думите й, Европа не се спазва с бежанските вълни: Независимо от това, че преди 2 години беше приет един цялостен законодателен пакет в това отношение, той все още не е проработил, все още не е част от законодателствата на отделните държави в Европа.

Евродепутатът коментира, че в момента има хуманитарна криза в Източна Украйна и бежанци от страната ще има: Българското правителство се опита да намери някакво решение с облекчен визов режим, с по-бързо издаване на паспорти за хора с българско потекло. Смятам, че това е изключително палиатива мярка. Статистиката сочи, че не са тръгнали кой знае колко много хора към България, защото те просто не могат да излязат от там. Те нямат условия и възможности за това. По-скоро пътят на този етап е да отворим хуманитарни коридори, да се опитаме да им помогнем.

Според Йотова обаче, България не може да се справи с бежанците от Украйна, защото няма ресурс за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews