Даниел Митов: България няма да воюва с никого

Шанс за мир в Украйна има, увери външният ни министър

OFFNews 12 февруари 2015 в 09:40 4822 4

България ще изпрати хуманитарна помощ за Украйна заради продължаващата криза , но няма да воюва с когото и да е било. Българите от Украйна не искат да се връщат в България, въпреки войната, която се води в страната. Това обяви по БТВ външният министър Даниел Митов. 

Шанс за мир в Украйна има, коментира първият ни дипломат по повод продължаващите повече от 12 часа преговори в Минск между лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция.

Министър Митов отново призова да се спрат истериите и спекулациите за участие на София в конфликта в Украйна, който през последните седмици ескалира значително. Отношенията на София с Москва са нормални.

"Ако нормандската четворка не успее да постигне споразумение България ще заеме страната на НАТО и ЕС."

"Ние сме част от общност, която стои зад определени ценности и геополитическият избор за членство в НАТО е взет, а това значи сигурност. Зад нас стоят 28 държави в цялата си сила", напомни външният министър.

Министър Митов подкрепя улеснения режим за издаване на визи на бесарабските българи. Около 6000 наши сънародници живеят в размирните зони, на които сме длъжни да обърнем специално внимание. "Действаме, но засега няма голям наплив", увери Митов.

"Отдавна сме инструктирали консулството в Одеса и посолството в Киев да издават визи по-бързо. Всеки българин, който се чувства застрашен или иска да дойде у нас, може да го направи по облекчена процедура", подчерта първият ни дипломат като разкри, че се готви хуманитарна помощ в идните дни за нашенците в Украйна. Външният министър  е отправил покана за визита у нас на външния министър на Украйна. Освен Антон Киссе, който е представител на една от организациите на българите в Украйна, в близките дни у нас ще пристигне и министърът на външните работи Павло Климкин.

България няма да воюва с никого, никой няма да воюва с нас. И спекулациите по тази тема трябва да престанат", призова Митов, обръщайки се най-вече към политическите партии. Според него страховете около изграждането на координационен център на НАТО у нас са абсурдни.В новия команден център на НАТО в София ще работят 40 души с единстверната задача да събират информация. Даниел Митов още веднъж обясни, че този център не заплашва никого.

Ние сме на източния фланг на отбраната на Европа. Защо се забравя, че в Близкия Изток има тежък конфликт? Всички са се фокусирали върху Русия и Украйна. Защо никой не говори за „Ислямска държава“, която коли и беси?, попита външният министър. Според него, българските военни не бива да пропускат възможността да се подготвят добре в съвместните учения с НАТО.

„Част от тия учения, за които сега толкова става въпрос, са планирани още по време на правителството „Орешарски“. Нищо страшно няма. Българската армия трябва да се подготви. Текат си нормални учения, а се създава се истерия“, смята Митов.

Мобилизация в България също няма. Създава се истерия, подобни обучения на българската армия се водят от години, добави външният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!