Конфликтът в Украйна е отнел живота на десетки етнически българи

OFFNews 07 февруари 2015 в 21:03 12577 38

Военният конфлит в Украйна е предизвикал смъртта на десетки етнически българи, живеещи в страната, съобщи bTV, като се позова на местни български организации.

Смъртта на сънародниците ни е причинена не само от преките военни действия, но и от настъпилия глад в следствие на кризата с продоволствия в някои части на страната.

Заради това български правозащитници настояват за създаването на хуманитарен коридор и съкратена процедура за гражданство на сънародниците ни в Украйна.

bTV информира, че украински войски са започнали да се струпват на границата на Бесарабия с Южна Украйна при ключовите за региона мостове край молдовското село Паланка и на юг при Белгород Днестровский. Целта им е да изолират територията, която е заселена с българи, тъй като масово българите и гагаузите там отказват да бъдат мобилизирани.

Според местни жители загиналите до момента българи войници само от Бесарабия са 40.

„Като вземем предвид, че Одеска област трябва да даде 4500 мобилизирани за украинската армия - само от Болградски район трябва да бъдат мобилизирани над хиляда човека, това излиза, че повечето с повиквателни трябва да бъдат българи и гагаузи от Одеска област в армията”, казва бесарабският българин Иван Иванов.

Според депутатът от местния съвет Петър Русев има и българи, които са доброволци в армията. Един от тях - пилот на хеликоптер - даже е бил награден.

В Южна Бесарабия, която е географски район в Украйна, българите са между 230 000 и половин милион.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!