Инспекторатът на ВСС разкритикува готвените промени в съдебната власт

OFFNews 06 юни 2016 в 19:57 2820 1

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет разкритикува готвените промени в Закона за съдебната власт. 

От инспектората предупредиха, че промените ще превърнат институцията в орган, който ще трябва да използва СРС-та о агенти под прикритие. 

Те са изпратили възраженията си на правосъдния министър Екатерина Захариева. 

Съдебните инспектори са категорични, че критериите, по които трябва да извършват проверките на имуществото и морала на магистратите, са разписани неясно.

Освен това в промените има и текстове, нарушаващи Конституцията. Пример за това е, че на главния инспектор се дава правото да глобява за административни нарушения магистратите, а съдебните инспектори ще могат да проверяват по същество дали актовете на съдии и прокурори са в съгласие за задължителната практика.

От инспектората са категорични, че има неяснотата при дефиниране на предмета на имуществените проверки, което е голям проблем.

Съдебният инспекторат не разполага с разследващи функции и не може да проверява истинността на декларираните обстоятелства. Този текст предполага, едва ли не, да трябва да се използват СРС-та да се изловят магистратите в някое нарушение. По крайно неподходящ начин е дефинирано и понятието "почтеност" за магистратите, по повод на което от съдебния инспекторат питат - съмнение ли трябва да установява проверката за почтеност, посочват в позицията си инспекторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови