Христо Иванов с ултиматум към Борисов: Започнеш ли Белене, излизаме на протести

Според лидера на "Да, България" премиерът ни и кликата му са зависими на режимите в Кремъл и Анкара

OFFNews 05 декември 2017 в 14:55 27419 18

Бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов отправи ултиматум към премиера Бойко Борисов заради подготвяния рестарт на строителството на Втората атомна централа у нас.

"Ако Борисов направи стъпка за рестартиране на „Белене“, ние ще организираме протести. Защото става дума за свободата на България", написа Иванов в профила си във фейсбук.

Според него се подготвя нов етап от дългогодишния грабеж около АЕЦ-а. Според него проектът е част от плановете на Москва и Анкара за корупционно проникване у нас.

"Влиянието на Путин и Ердоган в икономиката и енергетиката означава пари за корупционните посредници и помагачи и чуждо завладяване на институциите, медиите, културата. На свой ред, хората, които са взели пари за корупционно обслужване на чуждото проникване, стават зависими и могат да си гарантират политическото и икономическо оцеляване по един единствен начин – путинизация на България. Корупцията се превръща в завладяване, а завладяването води до авторитаризъм", категоричен е бившият правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов.

Според него бившият му началник и кликата му - включително Пеевски и Доган, са изпаднали в тежки зависимости от режимите в Кремъл и Анкара.

Ето и цялата позиция на лидера на Да, България:

В „Бивол“ изтече междинна версия на доклада на БАН за АЕЦ „Белене“

https://bivol.bg/bas-belene-npp-report.html

Факт, който не се отразява от голяма част от медиите. От публикацията в „Бивол“ става ясно, че докладът е бил обект на намеса и редакции от страна на управляващите. През цялото време правителството подготвя общественото мнение за рестарт на строителството на АЕЦ „Белене“ и очевидно очакванията са били БАН да осигури аргументи за това. Окончателната версия на доклада е засекретена без никакви аргументи за това.

Във версията на доклада в „Бивол“ се разглеждат различни сценарии за реализацията на „Белене“ и общо 90 комбинации между тях и се заключава:

„При нито една от тези 90 комбинации проектът не е финансово жизнеспособен. Това се случва и при най-високи цени, пълно натоварване и различно съотношение между собствен и привлечен капитал. Нетните парични потоци на проекта са отрицателни, а вътрешната му норма на възвръщаемост е под дисконтовата норма.“

Очевидно, подготвя се нов етап от този дългогодишен грабеж. Но има нещо дори по страшно от паричните загуби.
Нека се запитаме защо Борисов рестартира „Белене“? След като първото правителство на ГЕРБ го спря, след като сега дори БАН го обявяват за „финансово нежизнеспособен“ – не е ли това опит за политическо самоубийство?

Втори пример от последните дни за подобно необяснимо поведение на институциите и политическата ни класа е свързан с „Булгартабак“. Пореден доклад на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата описва контрабанда на български марки цигари в Турция. В доклада за първи път се споменава името на „Булгартабак“ и се казва „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава“
http://www.kom.pol.tr/Documents/Raporlar/2016eng.pdf

Цацаров отказва да се сезира по този доклад, министърът на вътрешните работи не е забелязал, че в него става дума за „Булгартабак“, при цялото желание на правителството да бори контрабандата, то не забелязва доклада, въпреки кампанията за ревизия на приватизацията, никой не иска да разследва приватизацията на „Булгартабак“, макар давността за нея да не е изтекла… Ние сезирахме президента, парламента, с копие до прокуратурата.

Многократно питахме кой позволи порочната приватизация на „Булгартабак“, кой е скритият собственик, кой покровителства контрабандата? Каква е степента на лично въвличане и зависимост на Борисов във всичко това?

За да си обясним поведението на институциите и политическия ни елит в тези два казуса, нека погледнем един интересен доклад на Центъра за изследване на демокрацията, озаглавен „Кремълският наръчник: руското влияние в Централна и Източна Европа“
http://www.csd.bg/…/u…/160928_Conley_KremlinPlaybook_Web.pdf

Докладът анализира руското икономическо влияние в региона на Централна и Източна Европа и установява, че руският икономически отпечатък върху икономиката на България е 22% - най-висок от всички изследвани страни.

Няколко интересни заключения от доклада:

„Руското икономическо влияние често се разглежда като граничещо със завладяване на държавата, което позволява на руски държавни и частни интереси да влияят върху процеса на управление. Такива практики са се проявявали в управлението на компании държавна собственост, големите енергийни инфраструктурни проекти, разпределението на обществените поръчки….“

„Русия използва икономическото си влияние като лост за експлоатация на управленските дефицити на демократичните системи в страните от ЦИЕ“

„Активното използване на корупция при осъществяване на [стратегически проекти] донася огромни приходи на множество посредници или се използва за завладяването на ключови институции в управлението на страната.“

„Мотивите за нарастващото влияние… [включват] завладяването на политическите среди, регулаторните органи, финансирането на политически партии, целия инструментариум на меката сила, вкл. исторически, религиозни и етнически символи, присъствие на руски медии и собствеността върху местни медии и организиране на медийни кампании.“

Без съмнение, Ердоган използва същия наръчник и същия модел на корупционно проникване.

Влиянието на Путин и Ердоган в икономиката и енергетиката означава пари за корупционните посредници и помагачи и чуждо завладяване на институциите, медиите, културата. На свой ред, хората, които са взели пари за корупционно обслужване на чуждото проникване, стават зависими и могат да си гарантират политическото и икономическо оцеляване по един единствен начин – путинизация на България. Корупцията се превръща в завладяване, а завладяването води до авторитаризъм.

Отговорът на въпроса защо Борисов води такава политика, който се набива на очи, е - тежки зависимости на самия Борисов и неговата клика – включително Пеевски и Доган, от режимите в Кремъл и Анкара.

Това обяснява не само „Белене“, но и заявките за премахване на санкциите, както и продължаващият отказ за модернизация на въоръжението на българската армия. Това обяснява не само слепотата на българските институции за „Булгартабак“, но и крайно сервилното поведение на Борисов спрямо Ердоган и режима му.

Искам да припомня какво казва през 2006г. посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов: „Вие сте нашият троянски кон в ЕС в добрия смисъл.“

В добрия смисъл за кого? Този троянски кон сега се готви да поеме председателството на ЕС и иска да стане лидер на Западните Балкани.

Това е причината „Белене“ се връща като неумиращ вампир, затова „Булгартабак“ продължава да генерира криминалитет. Затова ежедневно виждаме засилваща се агресия срещу всички основни свободи – словото, собствеността, предприемачеството, върховенството на правото, демократичния процес, а напоследък дори и срещу свободното изразяване във Фейсбук.

Не бива да има никакво съмнение, че борбата срещу гранд-корупцията е борба не просто за върховенство на правото, а е борба за суверенитет в ЕС и НАТО.

Борбата срещу корупцията е борба срещу завладяване на страната от хора, които са в тежка зависимост от режима на Путин и Ердоган. Това е борба за свободата.

Ние се противопоставяме на строителството на „Белене“ и последно поискахме заедно с нашите партньори (https://dabulgaria.bg/otvoreno-pismo-do-ministara-na-energ…/) публикуването на окончателната версия на доклада на БАН.

Ние ще настояваме за разследване на всички схеми около „Булгартабак“, очакваме отговора на президента и парламентарните сили и ще преминем към международна кампания по темата.

Но искам да кажа и още нещо: ако Борисов направи стъпка за рестартиране на „Белене“, ние ще организираме протести. Защото става дума за свободата на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

18

Shibesku

11.12 2017 в 12:00

Както се разберат "големите началници", тъй ще бъде. Борисов ще каже "евет" или "так точно" ( според случая ), големи хора около ГЕРБ ще приберат и някой лев де, колкото да не е без хич.
А извънпарламентарните пак ще помрънкат. Протест? Колко ли народ ще излезе? Кучето си лае, кервана си върви.
А народа... какво беше това?

12094

17

дони

07.12 2017 в 22:32

Ама кои сте вие?...

9052

16

Fockz

07.12 2017 в 19:33

-Но решихме да изберем по-малкото зло.
Злото си е зло.
По-малко, по-голямо, средно — всичко е едно и също, пропорциите са условни, а границите — размити.
Но ако трябва да избирам между едно зло и друго, предпочитам да не избирам изобщо. Време е да тръгвам. Ще се видим утре.

12435

15

Jinx

06.12 2017 в 21:11

Ти и Прокопиев сте двама. Други? Да знаеш, че протест от двама не е дори и махленска седянка.

12015

14

svetliosdg

06.12 2017 в 14:36

Някой продължават да се вземат на сериозно!

13214

12

XR4

06.12 2017 в 00:40

Йончев, вземи си оправи най-накрая системата за вотове.Спри да бъдеш част от ....

7551

11

reKontra

05.12 2017 в 22:10

panel,много си прав пич! Истина е за онези 80%,сред тях няма българи, има фили и фоби! Всичкоразбирачи с непоклатимо самочувствие. Много си прав и за съжаление мога само да натисна "плюс".