Quantcast

ГЕРБ прокараха бързото строителство на магистрали без подкрепата на ПФ

ДПС подкрепи по-бързото отчуждаване на имоти при строителство на обекти "от национално значение"

Нели Чолашка Последна промяна на 20 ноември 2014 в 11:11 8842 6

Промените в Закона за държавната собственост, които ще осигурят бързо отчуждаване на имоти при строителство на пътища, магистрали и метрото в София, бяха приети днес на първо четене.

Те бяха подкрепени от всички партии, освен от БСП и сърдития Патриотичен фронт. За сметка на това ДПС подкрепи законопроекта.

От Реформаторския блок пък предупредиха, че трябва да се изчистят някои спорни текстове между първо и второ четене.

Законопроектът е приет и внесен от служебното правителство на Георги Близнашки, но е публична тайна, че настоящият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов много държи на бързото отчуждаване, за да върви бързо строителството на пътища, магистрали и метрото в София.

В парламентарната комисия по правни въпроси миналата седмица новият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова дойде да защити промените.

Тя обясни, че проекти, като Северната тангента в София, магистралите "Струма" и "Марица" и много други проекти се бавят много заради дълги съдебни процедури по обжалване на оценките за обезщетения и по някои от тези проекти може да загубим пари от ЕС.

Според предложените промени актът за отчуждаване влиза в сила и имотът се смята за отчужден, когато актът не е обжалван и определеното в него парично обезщетение е преведено по сметка на правоимащите лица, а при липса на посочена сметка – по сметка на областния управител.

В случаите на обжалване това ще става, когато обезщетението е преведено по сметка на правоимащите лица въз основа на съдебно решение.

Предвижда се възможност, при допуснато предварително изпълнение на акта за отчуждаване, инвеститорът на национален обект да влезе във владение на имота преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила.

Това ще се допуска при наличие на влязъл в сила подробен устройствен план (ПУП), предвиждащ изграждане на национален обект, и превеждане на определеното в акта за отчуждаване обезщетение на правоимащите лица.

Все пак е предвидено и по-адекватно обезщетение на собствениците - влизането на инвеститора във владение на имота се обвързва с механизъм за определяне и изплащане на обезщетение за пропуснати ползи на собственика от датата на влизане във владение на имота до влизане в сила на акта за отчуждаване.

Предвижда се и обезщетение за вредите върху имота или възстановяването му във вида към момента на завземането му от инвеститора в случай, че отчуждаването не се осъществи или бъде отменено. Дължимите обезщетения се определят от инвеститора на национален обект след влизане в сила на акта за отчуждаване.

Собственикът на имота може да оспори размера на определеното обезщетение и да иска присъждане на обезщетение в по-висок размер. Когато съдът постанови по-висок размер на обезщетението, инвеститорът изплаща на собственика разликата заедно със законните лихви върху нея в едномесечен срок от постановяване на съдебното решение.

В началото на 2011 г. ГЕРБ промени Закона за устройство на територията така, че делата срещу отчуждаването не спираха строителството на пътища и магистрали. В средата на миналата година обаче Конституционният съд отмени тези разпоредби и дори и едно заведено дело може да спре строителството.

Новият момент в предложението промени на закона, за да бъде удовлетворен Конституционния съд е предварителното влизане в имота да става с решение на съда.

От БСП се обявиха против промените. Според тях с влизането в имота, докато се водят дела е нарушение на Коституцията. 

Ако собствениците не се уведомяват вече за отчуждаването чрез "Държавен вестник", 90% от тях няма да разберат, че им отчуждават имота, обяви Филип Попов от левицата.

Мая Манолова пък предупреди ГЕРБ, че този закон отново ще бъде атакуван в Конституционния съд. Това е законодателство на юруш, коментира Манолова.

От ГЕРБ напомниха, че размерът на обезщетението няма нищо общо със Закона за държавната собственост. Те обещават да реда за оценяване на имотите за отчуждаване.

Съдът би дал разрешение за предварително влизане в имот за отчуждаване само, ако се оспорва цената, каза Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на временната правна комисия.

Той каза, че между първо и второ четене на закона може да се възстанови уведомяването на собствениците на отчуждени имоти чрез "Държавен вестник".

Цветомир Михов от ГЕРБ напомни, че изкупуването на имоти около големи инфраструктурни проекти се е превърнало в бизнес и след това се рекетират държавата и общините. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2014 в 21:53

ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е СВЕЩЕННА И НЕПРИКОСНОВЕННА

20.11 2014 в 16:03

ОК. Сега, ако може, да приложат някакво подобно бързо отчуждаване и за имотите, спъващи строежа на тръбата до интерконектора за газова връзка с Гърция (чиито собственици се жалват, че при строеж нямало да могат да си продадат имотите скъпо). Защото заради тях нямаме интерконектор, а оттам нямаме и никаква алтернатива на руския газ.

20.11 2014 в 13:22

Бойко да си прави магистралите, РБ да прави реформите, Мая Манолова да го ду.ха.Абе всеки да прави каквото му се отдава.

20.11 2014 в 12:40

Ама да правят магистрали и пътища. Трябват. Но има и едни други магистрали, които искат внимание. За да има модерен технически бизнес, България трябва да има лаборатории с оборудване. Сега за да си сертифицираш изделието, понякога трябва да да търсиш европейски (скъпи) лаборатории. И това е спирачка, ако нямаш богат заинтересован клиент.

ББ, гледай и на там, защото ако не гледаш, ще направиш магистрали, по които активният народ да се изнесе еднопосочно.

20.11 2014 в 12:17

Ами нека да минават решенията. Стига да не изкарат хората на улицата. Поне това не може да му се отрече - когато има сериозно недоволство, се съобразява.

20.11 2014 в 12:08

Обаче понаредиха се нещата за Бойко :D Когато иска да прокара решение което е повече дясно ДПС ще го подкрепи, когато иска да направи нещо което е ляво ПФ и АБВ ще го подкрепят. Така един вид си управлява сам, решенията му минават без значение дали са леви или десни