Столичани съдят държавата за отчуждаване на обидно ниски цени

Нели Чолашка Последна промяна на 07 февруари 2014 в 18:08 13062 12

Столичани съдят държавата за ниски оценки на имотите им за отчуждаване.

Хора с имоти в столичните квартали "Илиенци", "Требич", "Бенковски", "Враждебна", "Орландовци" и "Малашевци" са подали жалби и очакват да бъдат заведени дела срещу оценката, направена на имотите им, нужни за строителството на Северната скоростна тангента, съобщиха за OFFNews потърпевши.

Масово земите и имотите в тези райони, които трябва да бъдат отчуждени, са оценени на 50-80 стотинки на квардратен метър. Това се е случило с решение на Министерския съвет, взето преди Коледните празници и публикувано на Ивановден - 7 януари. Внесена е подписка от 1002 души за отмяна на решението.

Александър Димитров има имот от 560 кв\м в землището на "Илиенци" и теренът му е оценен на 78 ст. на  кв\м. Той е категоричен, че имотът му е в зона, отредена за промишлено строителство и преди време е отказал да продава за 50 евро на квадратен метър, защото терените за промишлено строителство са по-скъпи.

Интересен е фактът, че за съседен на неговия терен - дворът на държавното предприятие "Автотранс снаб", собственикът ще получи по 50 лв. на квадрат.

Собственици, които отидат да си поискат данъчните оценки, биват изпращани в "Поземлени имоти", където ги уведомяват, че имотите им вече са земеделски земи. Позовават се на Общ устройствен план (ОУП) от 2012 г., който не може да бъде открит в интернет. Последният официален ОУП е от 2009 г.

Оценките са направени по поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от "Сървей груп" ЕООД, за което фирмата е получила 43 хил. лв.

9 млн. за имоти на 16.5 км. срещу 20 млн. лв. за имоти на 2 км. по Южната дъга

Направена е оценка на 706 имота, които са оценени общо за малко над 9 млн. лв. Северната скоростна тангента ще е 16.5 км.

За сравнение за 2 км от Южната дъга на Околовръстното шосе - от "Младост" до Симеоновско шосе, бяха изплатени обезщетения на стойност 20 млн. лв. през 2010 г.

Прави впечатление в решението на Министерския съвет от края на миналата година, че най-високо са оценени имоти с неустановен собственик. Малко по-добри са цените - по 20 до 50 лв. на кв\м, за някои терени в района на "Враждебна".

Строителството на магистралата няма да може да започне, докато се водят дела срещу отчуждителната процедура, а такива вече са заведени за жалбите, подадени в средата на януари и ако АПИ бърза, е най-добре да се споразумее със собствениците като предложи разумни цени за имотите им.

В началото на 2011 г. ГЕРБ промени Закона за устройство на територията, с които делата срещу отчуждаването не спираха строителството на пътища и магистрали. В средта на миналата година обаче Конституционният съд отмени тези разпоредби.

АПИ твърди, че оценките са разумни и законни

В края на януари ръководството на агенцията "Пътна инфраструктура" се срещна с представители на протестиращите собственици на земя. Шефът на пътната агенция Стефан Чайков е обяснил на хората, че оценката на имотите е направена от независим лицензиран оценител и е изцяло съобразена с разпоредбите на Закона за държавната собственост.

За землищата на "Орландовци" и "Враждебна" са представени подходящи пазарни аналози и оценката е изработена чрез осредняване на посочените в тях цени. За землищата в "Бенковски", "Илиенци", "Требич" и "Малашевци" от представените вписани сделки не са открити подходящи аналози и оценката за земеделските земи е изготвена по Наредбата за реда за определяне на цени на земеделските земи.

За урегулираните имоти АПИ е изискала данъчни оценки от съответните данъчни служби и равностойното парично обезщетение е определено като удвоена данъчна оценка, обясниха от АПИ.

Северната скоростна тангента ще започва от възела със Софийския околовръстен път след разклона за с. Мрамор, 2 км след разклона за бул. "Ломско шосе" и на 3.5 км преди разклона за Нови Искър. Крайната точка ще се намира след бул. „Ботевградско шосе”, в местността „Голямата локва”. С околовръстния път тангентата ще се свързва чрез „пълна детелина”. Пътят ще започва от район "Надежда" и ще завършва в "Панчарево". Проектът се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие" и са отпуснати 150 млн. лв. За изпълнител беше избран консорциум "ХПВС-ССТ". Надеждите бяха, че строителството ще започне тази пролет и ще приключи до края на 2015 г.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2014 в 14:29

Наетите от Общината са абонирани(особенно СитиАрх) за тях не е важно кое е законно важно е да си приберат пачките!

20.02 2014 в 09:39

Някои от вас всезнайковци говорят пълни глупости. Нямате представа от земите, Бенковски е на 5км от центъра както и земите около него, това е един от най-старите квартали на София, но оито са стари софиянци го знаят. Всички толерират кварталите които са към Витоша и не можеш да стигнеш до тях от центъра за 40мин.На тези които ще строят им изнасят тези цени за да остане повече за тях, аз бих си купила имот на тази цена от държавата, ама няма кой да ми го продаде. Нормалната цена за тези имоти е поне 30-40 евро. Не мислите после как ще печелят от тази магистрала, а да ощетят хората е лесно и когато някой не езасегнат лично много знае да бърбори...

20.02 2014 в 01:03

Някои от вас пишат глупости. Земеделска земя, която се намира в урбанизирана територия и върху която предстои изграждане и разширяване на промишлена и жилищна зона, не може да струва 600 лв. декар. Прави са хората да искат пазарна цена за обещетение. През последните 60г. земята се използваше за изхранване на животни.

18.02 2014 в 10:24

Мда, и аз гледах една проста и алчна селянка, миришеща на пръст, която можела била да вземе 200х. евро, а сега - само 6 х. евро.Ми да ги е взела бе, ама тогава сигурно е искала 2 млн. евро, все едно ще занесе нещо в гробището.

15.02 2014 в 20:21

"Наблюдателния" цената на земеделската земя може и да е 0,60лв./кв.м в селото, от което си се пръкнал, но тук не е така. Ако смятаяш, че оценката е адекватна, кажи според твоята така прецизна набюдателност дали е адекватно общината да продава през 2006г. същата тая земя на 12 евро на кв. м?

15.02 2014 в 14:12

Ще има дела и за регулацията в Подлозище.Където любимите на Общината архитекти са деиствали незаконно.

12.02 2014 в 23:03

Няма ОУП от 2012 година.
Окончателният ОУП на София е от 2009 година и в него тези земи са зона Ссб, тоест земеделски.
И да, отдавна го има Общия Устройствен план на София в сайта на НАГ и всеки може да го види.
Така, че, оценките вероятно са правилни.
А тези жалби само ще забавят северната скоростна тангента.

11.02 2014 в 12:07

"преди време е отказал да продава за 50 евро.." - ха,ха,глупавия алчен шоп чакал цени като във Виена,сега ше си ближе кура за сол!

08.02 2014 в 09:59

Цялото землище на квартал Бенковски е оценено за 150000 лева.Земята е по близко до кубетата на Александър Невски отколкото тази в Квартал Лозенец

08.02 2014 в 09:54

Държавата ако ми съдейства бих купил малашевското и това на кв. Бенковски землища за 2 апартамента в центъра и ще подаря безвъзмездно още 20 такива на ул Витошка и ще съм на супер далавера.