7.5 млн. лв. за отчуждаване за Западната дъга на Околовръстното

Нели Чолашка 01 август 2012 в 18:37 3522 0

Околовръстното шосе в София. Снимка: БГНЕС
Околовръстното шосе в София. Снимка: БГНЕС

7.5 млн. лв. ще бъдат отпуснати на министерството на регионалното развитие за приключване на отчуждаването на имоти, нужни за Западната дъга на Околовръстното шосе в София, реши правителството днес.

Това разширение на Околовръстния път ще излезе доста по-евтино от разширението на Южната дъга, където по думите на премиера Бойко Борисов бяха платени над 80 млн. лв. само за участъка между бул. "България" и "Сименово" от 4.5 км. Западната дъга е дълга 3 км. 

Борисов се зае с разширението на Околовръстното в София още като кмет на София, като започна от южната част на шосето.

Тогава той се оплакваше, че фирми и частни собственици го изнудват за огромни обезщетения за терени, нужни за изграждането на шосето.

В началото на миналата година парламентът значително облекчи процедурите за отчуждаване на частни имоти за изграждането на големи общински обекти, а година по-рано беше облекчен режимът бяха опростени правилата, по които държавата отчуждава имоти за големи проекти като магистрали.

Вече не е необходимовлизането в сила на подробните устройствени планове, преди кметът да може да започне процедура по отчуждаване, а собствениците на земи пък няма да могат да блокират изграждането на обектите, ако обжалват цената на обезщетението.

Впоследствие, ако съдът постанови, че гражданите не са били равностойно обезщетени, общината ще доплаща. По време на делото обаче ще тече строителството на обекта.

Не е ясно все още кога ще бъда построена западната дъга от околовръстното - от пътния възел на магистрала "Люлин" до река Какач (малко след бул. "Сливница"). 

За отсечките от Околовръстното шосе между квартал "Младост" и магистрала "Тракия" и тази от квартал Бояна до магистрала "Люлин" ще се търси финансиране през следващия програмен период след 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови