Фини настройки в кабинета: ГЕРБ и ПП-ДБ слагат ''приемлив'' вътрешен министър

Йорданка Веселинова 01 юни 2023 в 07:00 7791 3

Архив

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Николай Денков и Бойко Борисов след среща в парламента

Днес продължават преговорите по състава на проектокабинета на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Вчера двете формации са постигнали съгласие за имената на министрите. Спор е имало само за вътрешното министерство.

По неофициална информация на OFFNews по време на преговорите представителите на партията на Бойко Борисов са настоявали само за МВР. Първоначално в проектокабинета "Денков 2" за този пост бе номиниран Андрей Янкулов, но след идеята за ротационен премиер той се отказа и новата коалиция обсъди потенциалните кандидатури за негов наследник. За поста се спрягаше Цвятко Георгиев. Вчера, по време на тричасовата лидерска среща, ГЕРБ са поискали силовото министерство да поеме техен експерт. Представители от ПП-ДБ, с които OFFNews разговаря, заявиха, че в късния следобед е постигнато съгласие за "взаимноприемлив кандидат". До вечерта се е чакало само потвърждение от него.

Тричасова лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ: В кабинета ще има експерти на Борисов

Очаква се до следобед списъкът да бъде приет окончателно. И двете формации се опитват да ускорят процеса максимално и още в петък да отидат при президента Румен Радев с папка със структура и състав на проектокабинета "Денков-Габриел".

В него се очаква да има още няколко промени от първоначалния състав, който бе представен преди повече от месец от акад. Николай Денков. Те са в Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на земеделието, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на туризма, Министерството на спорта и Министерството на културата.

Остават ли лидерите на ПП?

Според представители на новата коалиция Асен Василев е бил готов да се оттегли и да не бъде номиниран отново да финансов министър. На разговорите вчера въпросът не е бил повдиган от ГЕРБ като потенциален препъникамък за правителството и се очаква съпредседателят на ПП да оглави отново финансовото министерство. 

Не така стои въпросът с Даниел Лорер. Според източници на OFFNews той може да бъде изтеглен, но въпросът ще се реши окончателно днес.

Коалиционно споразумение?

Вчера Денков заговори за подготвян документ, "който да даде спокойствие на всички (в държавната администрация - б.а.), които са се притеснили". Според информация на OFFNews не става въпрос за закон, който да защити държавните служители от политически чистки, а програмна декларация на кабинета "Денков-Габриел". По този начин ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ избягват коалиционното споразумение и запазват позициите си като вид "неформална коалиция".

Замразяване, размразяване и точка на кипене

ГЕРБ-СДС прекратиха преговорите с ПП-ДБ в събота. Изтъкнатият мотив бе разпространеният от Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Истинската причина обаче беше в предложения състав на проектоправителство. Още от началото на 49-ото НС "Демократична България" настоява за редовен кабинет, в който да има само експерти. Тук формацията се размина с коалиционния си партньор "Продължаваме промяната", които искаха политически лица. Аргументът - да е ясно кой носи политическата отговорност. След призива на президента Румен Радев ПП-ДБ да не реализира втория мандат, защото бил "дискредитиран" и последвалото вадене на компромати от служебния кабинет срещу правителството "Петков" ПП преосмислиха позицията си.  По всичко личи, че формацията се е вслушала във вчерашния "приятелски съвет" на Томислав Дончев, който ги призова да сменят подхода, защото така нямало как да стане, и поставеното условие от Мария Габриел за промяна в състава и формата на проектокабинета.

Малко след старта на пленарното заседание вчера преговорите между първите две политически сили бяха размразени и се проведе среща в председателския кабинет. На нея на "ротационен принцип" участваха Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Бойко Борисов, Мария Габриел, Томислав Дончев и Десислава Атанасова.

Интензивните разговори се проведоха часове, след като прокуратурата предложи на главния прокурор да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Присъствали на лидерската среща коментираха, че "Борисов е готов на всичко", за да има правителство. По всичко изглежда, че именно имунитетът му е крайъгълният камък за правителството. До момента представители от ПП-ДБ тиражират тезата, че не трябва да се допуска прокуратурата да се използва като "политическа бухалка". Вчера Борисов обяви, че няма да се откаже от имунитета си и дори лансира идеята, че така плаща цената за съдебната реформа. Миналата седмица ГЕРБ подготви почвата за този ход с решението да не дават имунитета нито на Делян Добрев, нито на някой друг от редиците си. Според парламентарната практика в тези случаи се формира временна комисия, която разглежда детайлите по досъдебното производство и излиза със становище дали да се свали депутатския имунитет. Финалното решение е на пленарната зала. До момента редица депутати от ПП-ДБ декларираха, че ще гласуват "за" свалянето на имунитета на Борисов. Истинският подводен камък е в процедурен въпрос - колко време ще решат депутатите да заседава комисията. Колкото по-дълго е, толкова повече Борисов ще може да запази защитата си като народен представител. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

01.06 2023 в 08:26

Приветствам горещо, но не мога да разбера какви закони на законите и декларации ще се приемат. Това е нелепо. Има си закон за администрацията и закон за държавния служител, а сега ще приемаме закон или декларация, че тези закони ще се спазват. Нека не ставаме смешни. Та нали кабинетът се кълне, че ще спазва конституцията и законите. А заканите за чистки да оставим като плод на емоции и невежество, защото си има закони и те трябва да се спазват. Време е да излезем от омагьсания кръг на "стани да седна". Сега е моментът. В действащите закони има достатъчно механизми за освобождаване от некомпетентни, нелоялни и направо некадърни служители. И това не е чистка.

22548

2

dolivo

01.06 2023 в 07:53

толкоз сме го търпяли Борисов извън затвор, колко му е още някой година.

За съжаление, по-голямото зло е със зеления пуловер в момента...

2550

1

alfakentavur

01.06 2023 в 07:29

Само така! Виждате че РаZZия е впрегнала и впряга всичко възможно само и само да няма редовно правителство.
Разберете се и им го на*чукайте. И най-накря РеZZидентът да бъде поставен на мястото му. На бунището на историята, заедно с цяла Путлерландия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!