ГЕРБ ще поднови преговорите с ПП, ако бъде сменен форматът и съставът на кабинета

"Преговорите не са в ледена епоха, но не се виждат и слънчеви лъчи"

Йорданка Веселинова 30 май 2023 в 12:34 6639 9

Мария Габриел и Томислав Дончев

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Мария Габриел и Томислав Дончев с изявление в Народното Събрание.

Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете, каза Мария Габриел на извънреден брифинг в парламента.

Тя добави, че за да бъдат подновени разговорите с ПП-ДБ, ще е нужна промяна на състава и формата на кабинета. Габриел декларира още, че на ход е мандатоносителят (ПП-ДБ), който трябва да търси подкрепа. 

"Разговори може да има, ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това. Нека бъдем ясни - разочарованието в обществото е огромно. Недоверието в партньорите ни е огромно. Страхът в администрацията е потресаващ", декларира Габриел и поиска всеки да направи крачка назад, за да се стабилизира държавата.

На свой ред зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че поставените условия не са ултиматум, а "приятелски съвет" и добави:

"Уважаеми колеги, сменете подхода. Така няма как да стане. Ако искате вземете пример от нас - ние направихме всички възможни и всички невъзможни компромиси... Направете компромиси. Не може с 15% от народните представители да получиш цялата власт. Не може. Не е честно. Не е европейско. Не е демократично."

Дончев и Габриел отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Вчера ПП-ДБ взе втория мандат за съставяне на правителство. Номинираният за ротационен премиер акад. Николай Денков заяви, че не е разговарял с Габриел, но изрази надежда, че преговорите с ГЕРБ ще продължат, а идната седмица ще има редовно излъчен кабинет. Бойко Борисов замрази преговорите за втория мандат с ПП-ДБ в събота. Лидерът на ГЕРБ заяви, че причината е разпространеният от Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на ПП. В същия ден, няколко часа по-рано бе прекратено производството за кюлчетата и пачките. Ден по-рано пък бе гласуван механизмът за разследване на главния прокурор. Вчера обаче прокуратурата поднови разследването срещу Борисов, а приетите промени в НПК не бяха обнародвани в днешния брой на "Държавен вестник".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

9

ImBlack

30.05 2023 в 18:38

@230 млрд баксов
За съм, но ми е с няколко стотин километра по-далече.
Долу зеленочорапната, кремълска изтривалка реZидента Радев!

75

8

230 млрд баксов

30.05 2023 в 17:46

Така е, от библиотекарите по-добри в тая игра няма.

Затова и ние трябва да помогнем от улицата,

довечера в 18.30 пред президентството

3650

7

ImBlack

30.05 2023 в 17:13

@230 млрд баксов
Ако беше само "търсят решение за България в трудна ситуация" нито Кирил Петков щеше да се извинява, нито щеше да има проблем, но очевадно проблем има! От заравяне на главата в пясъка полза няма!
Играе се мръсна игра и в тази игра "библиотекарите" и руските служби са по-добри от ПП, доказва го падането на предното правителство на Кирил Петков и сегашният случай.
Определено трябва да се "търси решение"!

75

6

230 млрд баксов

30.05 2023 в 15:46

@ImBlack
Чух едни млади хора, които вместо уйдурми за схеми и кражби търсят решение за България в трудна ситуация, която им е завещана от предното поколение.
На това ако му казваш клюкарстване, здраве да е.

17439

5

мнение от IP

30.05 2023 в 15:12

Страхът вадминистрацията е потресаващ? И защо така! Защото е пълно с калинки от ГЕРБ? Администрацията трябва да се реформира и това част от програмата на ПП-ДБ

3650

4

ImBlack

30.05 2023 в 14:42

@230 млрд баксов,
Че от неопитност и наивност, клюкарстването им придоби публичност.
Радостин Василев и присъствието му в ПП са грешка!
Що за качества има човек, който използва учиндолския цървул като ракета носител за "влитане" в политиката?
Издъниха се!

75

3

230 млрд баксов

30.05 2023 в 13:31

И с кое точно се издъниха ПП? С това че планираха да сменят пробитите от Кремъл тайни служби....???

1935

2

Муню

30.05 2023 в 13:25

Сега разбрах защо Дончев нищо не направи за електронното правителство. Математиката не му се сила!!!
Виж за 2та милярда .... беотчетна сила има!!!

3650

1

ImBlack

30.05 2023 в 13:05

След като ПП се издъниха, по-добре да отстъпят инициативата на ДБ и да се направи чисто експертно правителство с ротационно председателство между ПП и ГЕРБ.
Пълзящият ращшистки преврат на реZидента Радев трябва да бъде спрян сега с втория мандат! Третия мандат той ще го провали сам!
 
X

Да помогнем на украинските деца!