Тричасова лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ: В кабинета ще има експерти на Борисов

Йорданка Веселинова 31 май 2023 в 13:02 15086 2

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Мария Габриел и Николай Денков

В парламента се проведе тричасова лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. След края ѝ представителите от двете коалиции бяха лаконични, но от изказванията стана ясно, че се работи по нов състав на проектокабинета.

На срещата в председателския кабинет на Росен Желязков присъстваха Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Бойко Борисов, Мария Габриел, Томислав Дончев и Десислава Атанасова.

По време на разговорите е обсъдена поисканата вчера от ГЕРБ промяна в състава и формата на проектокабинета, която Мария Габриел постави като условие за размразяване на преговорите с новата коалиция. По-конкретно от партията на Бойко Борисов настояха за изтегляне на политическите лица като Асен Василев, който отново бе номиниран за финансов министър. Междувременно още вчера ПП-ДБ декларира възможност за стъпка назад. По време на протеста вчера Даниел Лорер (ПП) каза, че единствените сигурни имена в правителството са на Николай Денков и на Мария Габриел. 

"На този етап нямам отговор на този въпрос . Разговорите продължават" - само това каза бившата еврокомисарка пред журналисти, които я попитаха дали ледовете се стопяват. 

"Температурата е между нула и сто градуса. Има разговор. Продължаваме да говорим", отговори Денков на същия въпрос

ГЕРБ-СДС прекратиха преговорите с ПП-ДБ в събота, като причина за това бе изтъкнат разпространения от Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Причината обаче беше в предложения състав на проектоправителство. Още от началото на 49-ото НС "Демократична България" настоява за редовен кабинет, в който обаче да има само експерти. Тук формацията се размина с коалиционния си партньор "Продъжаваме промяната", които настояваха за политически лица. Аргументът - да е ясно кой носи политическата отговорност. След призива на президента Румен Радев ПП-ДБ да не реализира втория мандат, защото бил "дискредитиран", и последвалото вадене на компромати от служебния кабинет срещу правителството "Петков" обаче ПП преосмислиха позицията си. По всичко личи, че формацията се е вслушала във вчерашния " приятелски съвет" на Томислав Дончев, който ги призова да сменят подхода, защото така нямало как да стане.

"Има два елемента - единият е да гарантираме, че няма да има проблем с администрацията. Подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили. Второто разбира се е персоналният състав" - каза след срещата Николай Денков. От думите му стана ясно, че ПП преосмисля и позицията си за чистка в държавната администрация, за която се разбира от публикувания от Радостин Василев запис.

Денков каза още, че в проектокабинета няма да има министри на ГЕРБ. 

"Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме. Гледаме дали може да има по-добри експерти", обяви той.

Запитан дали ще има експерти, предложени от партията на Борисов, той отговори: "Експерти приемаме отвсякъде като предложения. И Вие може да ни предложите. Въпросът е кои са най-добрите хора."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

2

Stoyancho

01.06 2023 в 14:43

чакаме спасителя Христо да се покаже на белия кон

4638

1

Того

31.05 2023 в 15:22

Внимавайте, да не дадете МВнР на болшевиките от ГЕРБ!
 
X

Да помогнем на украинските деца!