Quantcast

ЕК оповестява доклада за напредъка на страната ни

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2015 в 07:40 3024 1

ЕК оповестява доклада за напредъка на страната ни

Добра стратегия за съдебна реформа, но лоши резултати в борбата с организираната престъпност – това са част от заключенията в черновата на годишния доклад на Европейската комисия за България, съобщи БНТ.

Очаква се официалният документ да бъде представен около 13.00 часа българско време днес.

В ежегодния доклад на Еврокомисията критиките винаги присътсват критиките за липса на ефективна борба с организираната престъпност и корупцията.

Документът е в рамките на Механизма за проверка и сътрудничество на Европейската комисия, който все още действа у нас. Целта му е да се проследи напредъка на страната в областите правосъдие и борба с престъпността. Подобен доклад излиза всяка година и за съседна Румъния.

Приетата от Народното събрание стратегия за съдебна реформа е оценена от експертите в Брюксел като добра, с “впечатляващо ниво на прецизност”. Сега обаче Европейската комисия очаква тя да започне да се прилага. В документа се отбелязва, че през последната година България е имала три правителства и два парламента и това не е допринесло за стабилността, но сегашният кабинет е предприел важна стъпка с приемането на тази стратегия.

Сериозни критики има към ВСС – както за спорни назначения, така и за работата със системата за случайно разпределение на дела.

Повтарят се критиките от доклади от предишни години – недостатъчна борба с корупцията по високите етажи, липса на добри резултати в борбата с организираната престъпност.

Макар че в подобни документи не се посочват конкретни случаи, ясно се разбира, че е написано за изчезналите тефтерчета на Филип Златанов, в които имало указания за действия на независим орган. Има отпратка и към случаите на “гнили ябълки” в съдебната система, за които съобщи френския посланик в България.

В доклада се разсъждава и за практическата полза от съществуването на БОРКОР, като тази структура не е оправдала с резултати похарчените за нея пари.

По отношение на прокуратурата, според доклада има значителен напредък в прилагането на плана за действие за работа на главния прокурор.

Работата по промяна на Наказателния кодекс е напреднала, но все още няма консенсус за това как да изглежда той, пише в документа.

Засега не е ясно кога Европейската комисия ще издаде следващия доклад и кога ще отпадне Механизма за проверка и оценка, който беше наложен на България и Румъния като едно от условията за приемането им в Европейския съюз.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2015 в 09:10

Eми то и за Сомалия може да се каже същото бе: "Добра стратегия, но лоши резултати..."...