Quantcast

Критики за съдебната система и икономиката ни в предварителния доклад на ЕК

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2015 в 18:13 4290 3

Остри критики за върховенството на закона, икономическото управление и укрепването на демократичните институции са включени в мониторинговия доклад на Европейската комисия за България.

Това съобщи на страницата на „България без цензура“ Николай Бареков, който разполага с предварителен вариант на доклада.

В предварителния доклад се посочва, че постигнатото досега е незадоволително и Европа очаква реални резултати от България.

Докладът засяга и борбата с корупцията, като се отчита липсата на убедителни резултати и липсата на добра координация на различните власти.

Корупция е отчетена в областта на обществените поръчки, като според доклада корупционните практики продължават да отклоняват оскъдните ресурси от националния бюджет, което се отразява отрицателно на бизнеса и инвестиционния климат.

В доклада се отбелязва още, че гражданите се сблъскват с корупция при достъпа си до публични услуги като здравеопазване, образование и др., а инструментите за предотвратяване и превенция на корупцията не се използват.

В сферата на съдебната власт са констатирани слабости, свързани със съдебната цялост, с последователността на дисциплинарната практика и липсата на прозрачни назначения и повишения.

Според предварителния доклад България има напредък, но се посочва категорично, че трябва да се ускори процеса на въвеждане на реформи.

В доклада се посочва още, че реформата в държавната администрация не цели по-голяма прозрачност, отчетност и ефективност и не акцентира върху нуждите на гражданите и бизнеса.

ЕК посочва още, че иска от нас адекватно управление на човешките ресурси, твърди административни процедури, адекватно и прозрачно управление на публичните финанси и по-добра събираемост.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2015 в 18:45

Човека бърза, да не го изпревари някой. Толкова низко, за коректност изобщо.

22.01 2015 в 18:41

Новината е от Бареков, чиста, проверена и т.н.?

Ех, Офнюз! Пореден гаф.

22.01 2015 в 18:27

ох Бюрека имал достъп до предварителния доклад...е тоя малоумник дали е разбрал какво пише в него? Срам за България и българите е тоя бастун