Дончева: Ако имахме ляв кабинет, докладът на ЕК щеше да е унищожителен

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2015 в 21:50 6401 8

Татяна Дончева.
Татяна Дончева.

Докладите на ЕК са обтекаеми, защото често в тях има значение кой е излъчил правителството и кой доминира в Еврокомисията. Ако беше на власт ляво правителство, докладът щеше да бъде унищожителен при абсолютно същата ситуация в съдебната система.

Това обяви в ефира на БНТ Татяна Дончева, като добави, че ако съдебната власт в България продължи да се контролира от управляващите, ще "стигнем до под кривата круша".

"ГЕРБ излъчи този Висш съдебен съвет, поради което тя е последната политическа партия, която ще започне да го сменя. ГЕРБ до този момент е имала ключова роля в излъчването на двама от трима висши магистрати. Предстои изборът на третия магистрат, а председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви, че този избор е предрешен" - каза Дончева.

Тя беше категорична, че в съда има гнили ябълки и запита дали ако има промяна в съдебната система и в конституцията, но няма промяна на хората, работещи в правосъдието, ще има някаква промяна.

"Задължително е "химическо чистене" на съдебната система и то бързо", каза тя.

Според нея промяната трябва да започне от високите етажи, тъй като дори на по-ниските нива да има "сърцати магистрати" те няма да си вършат работата съвестно от страх, че ще накърнят нечии интереси и ще бъдат уволнени.

Екатерина Михайлова е на мнение, че съдебната система трябва да се реформира из основи, а не отгоре.

Според нея реформите ще се случат, защото върху политиците и съдебната власт има голям натиск не само от ЕК, но и от гражданите в България.

"Това (липсата на реформа) не може да продължи дълго, защото ще разруши цялата система, по която функционира държавата", каза Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2015 в 10:15

БРАВО ма Танче - ти сега ли РАЗБРА че в Европата боклуци не щат???

28.01 2015 в 01:21

Не виждам никаква логика в думите й. Европейската комисия е баланс на леви и десни, същото се отнася за ръководствата на всички европейски институции. За връх, един херсонски гей е, поне на хартия, начело на Партията на Песовете и Кучките в Европа.

28.01 2015 в 00:12

ако доклада се отнасяше до такава хубавица като Трътка Дончева, щеше да е изцяло положетелен...ха ха ха

28.01 2015 в 00:01

да де ама и в Атина и в Люксембург имат работещ съд, напоследък и в Букурещ дори...само в София съда е инструмент на мафията за кражби на фирми, прикриване на престъпници, пране на пари и т.н.

Пишеше някъде че похвалили прокуратурата? За кое ги похвалиха? Дали за това че хора с 20 годишни пирсъди срещу които има дела в още 3-4 държави в ЕС са пуснати срещу еднократен подпис и никой няма и хабер къде се намират? Дали пък не е за предизборните изяви на главния прокурор? Дали пък не го хвалят за ювелирната акция в КТБ? и т.н. и т.н.

27.01 2015 в 23:13

интересно, какво ражда това безгръбначие, освен дребни подкупи ?
каквото и да се случи, едните посланици ще подсказват какви да са решенията на Съда, а другите - какви закони да приема Парламентът.
и като цяло - хаос и романтика !

27.01 2015 в 22:55


1000% e права!!

27.01 2015 в 22:48


Това е точно така. Това означава че изборите тук са безмислени.
Все пак предпочитам аз да избирам своето бъдеще, а не некъв финансов измамник и помагач на големи корпорации от Люксембург.
Изход от ес!

27.01 2015 в 22:41

Що няма емотикони ?