Държавата иска да купи закъсалото „Ремотекс“, но й е скъпо

OFFNews 09 януари 2014 в 14:29 3246 2

Драгомир Стойнев

Снимка БГНЕС (архив)

Драгомир Стойнев

Преговорите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма със собственика на „Ремотекс Раднево“ - фирма „Полет 21“ за одържавяване на закъсалото предприятие, засега удрят на камък. Това пролича от днешните думи на министър Драгомир Стойнев, който каза, че собствениците искат „необосновано висока цена“ за ремонтното предприятие в Раднево.

Стойнев отказа да назове цената, искана от частника, но посочи, че тя е 10 пъти над офертата на държавата и е в порядъка десетки милиони лева. Министърът посочи още, че предприятието е с натрупани дългове от 25 милиона лева.

„До следващата седмица ако не се вразумят, ще отида и ще обясня на работниците защо държавата не може да го придобие“, закани се Стойнев, който през декември бе на посещение в предприятието във връзка с планираните съкращения там. От около 600 работници там е планирано да бъдат съкратени 300 тази година, заради свитото производство на компанията.

По думите на Стойнев, причината за финансовите затруднения на предприятието, приватизирано през 2002 г. за 9.3 милиона лева, е, че собствениците го източвали.

Ако частникът все пак откаже да продаде предприятието и реши да го ликвидира, държавата не може да се противопостави, каза още министърът.

Ако бъде купено от държавата, „Ремотекс“ ще влезе в активите на „Мини Марица изток“, към които е било част преди приватизацията и които и сега са основен клиент на ремонтните услуги на предприятието.

Министерството планира и „възраждане“ на „Химко Враца“, което „предишното правителство планираше да нареже за скрап“. В най-скоро време ще обявим възстановяването му, ще го вдигнем на крака, обеща министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews