БЕХ няма да се закрива, каза Стойнев

Милен Енчев 09 януари 2014 в 13:48 1909 0

Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев

Докато съм министър на икономиката и енергетиката, а препоръчвам и на следващия, БЕХ няма да се закрива. Нещо повече, смятам да засиля ролята му в баланса на енергийната система. Това каза днес икономическият министър Драгомир Стойнев на пресконференция за работата на ведомството от началото на мандата му по повод публикации за предстоящо закриване на Българския енергиен холдинг и преструктурирането му в три нови компании – електроенергийна, хидроенергийна и газова.

Такова предложение е дала експертна група към Министерския съвет начело с Кирил Цочев. Стойнев призна, че има такова предложение на „независими експерти“, но заяви, че то няма да се реализира. Той отрече и планове за разделяне на мегаминистерството му на две – едно енергийно и друго по икономиката и туризма, каквото гласи другото предложение на експертите към МС. Сега няма никакво намерение да се разделя това министерство, но това не значи, че в бъдеще при необходимост не е възможно, каза Стойнев. Според източници, цитирани от „Преса“, поне до евровота няма да се прави такова преструктуриране.

По въпроса за необходимостта от БЕХ, който обединява 8 държавни енергийни компании (според становище на експерти от Еврокомисията, поканени от служебното правителство миналата пролет за цялостен одит на българската енергетика, холдингът е ненужна структура и трябва да се закрие – бел.ред.), Стойнев се похвали, че министерството е получило писмо от правителството на друга държава членка на Европейския съюз, която е поискала да почерпи опит от България и планира да създаде аналогичен енергиен холдинг.

 

Най-важното
Всички новини