Ексклузивно Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

Даниел Митов през 2007 г.: Не съм милиционер, мутра, не съм масажирал ушите на Живков

OFFNews 15 април 2021 в 09:15 14716 1

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов номинира бившия външен министър Даниел Митов за премиер.

Преди няколко дни той сподели:

"Бях от гражданската квота на ГЕРБ, но взех решение да стана член на партията". 

През 2012 г. Митов стана едно от лицата на партията на Меглена Кунева, а преди това гради политическа кариера в ДСБ. При тъмносините Даниел Митов дори се бе издигнал до зам.-председател на партията, основана от бившия премиер Иван Костов.

На сайта на ДСБ още може да се прочете интервю тип лексикон на днешния кандидат-премиер от ГЕРБ, което хвърля светлина върху тогавашните му политически възгледи. То е със заглавие "Даниел Митов: ГЕРБ не е дясна партия". Предлагаме ви го със съкращения:

Даниел Митов: ГЕРБ не е дясна партия

17.10.2007 г.

- Коя партия е по-дясна - ДСБ или ГЕРБ? Защо?

- ГЕРБ не е дясна партия. Целта на Бойко Борисов е тази, която навремето си постави Симеон Сакскобургготски през 2005 г., да подмени автентичната десница. Ако успее, ще направи това, което стори НДСВ. Ще „открадне“ част от избирателите демократи и ще ги „подари“ на БСП и ДПС.

ГЕРБ е тръгнала да копира създаването на НДСВ. Безразборна и аморфна група от хора, очакващи по някакъв начин да влязат във властта. Борисов се хвалеше с това, че хора от БСП се „вливат“ в редиците на ГЕРБ. Нима една дясна по същността си партия би била привлекателна за леви хора? Това, че си казал няколко думи срещу Станишев, не те прави десен.

- Опишете с три, четири кратки изречения какви са особеностите на една истински дясна партия.

- В българския исторически контекст десницата трябва да е антикомунистическа. Борисов е бил член на комунистическата партия, а през 1990 г. е напуснал деполитизиращото се МВР с аргумента, че не иска да изостави БКП. През 90-те години ролята на десницата беше да отстоява ценностите на демокрацията. По това време Бойко Борисов беше бодигард на Тодор Живков. И не на последно място десницата е длъжна да знае истината за миналото. По този повод Борисов се отличи с това, че освети с прожектори паметника на съветската армия, очевидно смятайки го за някаква голяма ценност. Ако мавзолеят не беше разрушен, щеше да освети и него.

- Какво най-добро можете да кажете за Бойко Борисов?

- Полага респектиращи усилия да прочете книгата „Пиратът папа“, с което не пропуска да се хвали вече втора година.

- Какво най-лошо можете да кажете за Бойко Борисов?

- Не е нужно да казвам нищо, просто трябва да го оставим той да говори.

- Възможна ли е въобще властова коалиция между ГЕРБ и ДСБ според вас и при какви условия?

- Ако някой ви каже, че в политиката нещо е невъзможно, значи ви лъже.

- Какво би могло да накара ДСБ и ГЕРБ да си взаимодействат? Възможно ли е въобще такова взаимодействие?

- Честно казано, не мога да се сетя за обстоятелство, което би довело до това.

- Какви са според вас разликите между ДСБ и ГЕРБ?

- Аз не съм милиционер и никога няма да бъда. Не съм мутра и никога няма да бъда. Не съм масажирал ушите на Тодор Живков и никога няма да бъда приятел с Георги Първанов. Необходимо ли е да изброявам повече разлики?

- Има ли някакви прилики между ДСБ и ГЕРБ?

– И двете са политически партии, регистрирани според Закона за политическите партии.

- Кого бихте избрали за съперник на балотаж – Бойко Борисов или Бриго Аспарухов?

- Честно казано, няма никакво значение. Те са продукт на една и съща милиционерска среда. Даже понякога ми се струва, че дори физически си приличат.

- Между какво избираме на кметските избори, които идват?

- Между един млад и енергичен човек и амортизиран бивш полицай. Между компетентен и с впечатляваща професионална биография кандидат и една мутра. Или ако трябва да го кажа метафорично, избираме между кандидата на тези, които слушат джаз, и кандидата на слушащите чалга.

- С какво Бойко Борисов превъзхожда Мартин Заимов?

- С телесната си маса. С впечатляващото си приятелство с турбофолк „иконата“ Цеца Величкович. И най-вече с добрите си познания върху живота на „Пиратът папа“.

- Как се чувствате в сянката на Костов?

- Ужасно засенчен. Все по-сериозно обмислям идеята да дам пресконференция, на която да разкажа колко авторитарен лидер е Костов и каква вина носи за глобалното затопляне и Първата световна война. И че, както каза един приятел: „Костов е вегетарианец не защото обича животните, а защото мрази растенията“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови