Четворно завързан възел, но ДПС ще каже кой да е кмет на Хасково

Светослав Метанов 28 септември 2019 в 08:27 9672 0

11 претенденти без ярко изразен фаворит ще се борят за кметското място в Хасково на 27 октомври. Състезанието в момента изглежда като сложен ребус, който за пореден път ще бъде решен от избирателите на ДПС и - не е никаква тайна - от купените гласове.

В града има доста масово недоволството от работата на сегашния кмет Добри Беливанов, който бе избран от ГЕРБ, но в средата на мандата партията отегли политическото си доверие от него. Той влезе в открит конфликт с местния герберски тартор Делян Добрев и бе заподозрян от хората на Бойко Борисов, че стои в основата на разкритията, станали известни като Кумгейт.

Сега Беливанов отново се кандидатира за градоначалник, но като издигнат от Съюза на свободните демократи, партията на бившия кмет на София и бивш служебен премиер Стефан Софиянски.

В местната политическа традиция прескачането от партия в партия не е някаква новост. Така например бившият кмет Георги Иванов, които си имаше проблеми с правосъдието, бе избиран на поста веднъж като подкрепен от СДС, после от БДС Радикали на Евгени Бакъджиев, а след това и на БСП.

Големият липсващ

Има или няма шансовете Беливанов да се намеси сериозно в надпреварата за кметското място в момента е доста трудно да се прецени, въпреки по-скоро неуспешния му мандат. Причината за това е липсващият кандидат-кмет - този на ДПС. А избирателите на партията на Мустафа Карадайъ в града са 15-17%. Поведението им на практика ще реши както изхода на първия тур, така и на сигурния балотаж в Хасково. Ако ДПС даде рамо на Беливанов (б. ред. - нещо, което не е обявявано, но за което се говори в града), то това ще му гарантира поне участие на балотаж. А на него резултатът ще е напълно неясен.

Мнозина обаче свързват участието на Беливанов с по-скромната задача да отцепи част от гласовете на избирателите на ГЕРБ, чийто официален кандидат е сегашният областен управител Станислав Дечев.

Подобно раздвояване определено е в интерес на номинирания от БСП Коста Стоев, шеф на банков клон в областния град, но сметките на Столетницата трудно ще излязат. На първия тур на последните местни избори в Хасково кандидатът на ГЕРБ Беливанов получи 20 430 гласа, докато номинираният от БСП Божидар Драганов получи срамните 1862 бюлетини и остана на четвърто място. Сега ситуацията е доста по-различна, но дори и кандидатът на левицата да успее да се промъкне на балотаж, без сериозна външна подкрепа няма как да го спечели.

За новия кандидат на ГЕРБ Станислав Гечев, който не е нито популярна, нито харизматична личност в Хасково, учестието на балотаж е сигурно, но не е ясно дали срещу него ще се изправи разжалваният гербер Беливанов или бесепарят Коста Стоев.

Дебне ли скрит фаворит от засада?

Освен изброените трима кандидат-кметове, може би в битката за Хасково има и друг претендент с реални шансове. Това е Христо Сариев, издигнат от Движение ЗАЕДНО за промяна. На практика това е личният кандидат на дългогодишния кмет на града Георги Иванов, за когото вече стана дума. Въпреки че той има осъдителна присъда за събарянето на затвора, който се оказа културна ценност, думата на бившия градоначалник тежи в Хасково, а освен това е врял и кипял във всевъзможни изборни хватки, а и "махалата" го обича. По време на кметуването му бе издигната статуята на Богородица, записана в книгата на рекордите Гинес, ремонтирани бяха улици в целия град, направени нови паркове и градинки. Разбира се, Иванов построи и имение, оценявано за 2,5 милиона лева на брега на язовир Клокотница. 

Какви точно са електорални шансове на кандидата му Сариев, който е бивш шеф на Булгартабак в Хасково и областен шеф на Фонд "Земеделие" в периода 2012-2014 г., е много трудно да се прецени. Мнозина в областния център обаче твърдят, че изненадата ще дойде от тази кандидатура.  

Така изборите в южния областен град са уравнение, чието решение зависи от ДПС и, разбира се, от покупко-продажбата на гласове.

Ето и всички кандидати за кметове на Хасково с номерата им в бюлетината:

6. Веселин Дочев Белевски – ПП Глас Народен

21. Добри Василев Беливанов – ПП Съюз на свободните демократи, 

34. Ростислава Захариева Жекова – ПП ВМРО – БНД

43. Станислав Насков Дечев – ПП ГЕРБ

47. Веселин Димитров Илчев – Християндемократическа партия на България

52. Румен Боянов Райчев – ПП ДОСТ

56. Коста Петков Стоев – БСП ЗА БЪЛГАРИЯ

58. Христо Георгиев Сариев – Движение ЗАЕДНО за промяна

66. Драгомир Славчев Андонов – „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“

67. Петър Димитров Дялков – инициативен комитет

42. Добрин Росенов Башайков, партия на ЗЕЛЕНИТЕ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови