БСП издига на бис кмет рекордьор - 20 поръчки, 20 нарушения при Кольо Милев

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2015 в 16:07 6427 6

Снимка Сливен прес

Кметът Кольо Милев(вляво)

Кметът на Сливен Кольо Милев е кандидатът на БСП за втори мандат. Генералът от резерва твърди, че партията му може да се гордее с направеното по време на неговото управление. Пленумът на БСП преди дни очевидно му е повярвал и утвърди кандидатурата му на бис за битката през октомври. 

Отговори обаче за дейността на кмета след изнесените факти за нарушения при възлагането на обществените поръчки, които местният парламент отказа да приеме, няма и досега. А в доклада на временната комисия за проверка, оглавявана от съветника Мартин Славов, има своеобразен рекорд - от 20 разгледани преписки в 20 са открити нарушения. 

Общинската организация на ГЕРБ-Сливен изпрати сигнал до прокуратурата след доклада през юни. В него се призовава обвинението да извърши проверка с оглед на данни за престъпление от общ характер по Наказателния кодекс. Посочват се конкретни примери за разделянето на обществените поръчки, което позволява заобикаляне на закона, а чрез публични покани поръчките се възлагат на избрани от възложителя изпълнители. 

От доклада на комисията става ясно, че за мандата на кмета Кольо Милев са сключени общо 181 договора по ЗОП на стойност 111 млн. лв. Печелят ги основно фирми извън Сливен – 64 например са софийските, а сливенските – само 3. В документа се посочва още, че "общината разделя големи поръчки на по-малки с цел възползване от процедура, по която не е предвидено обжалване". Като пример за разделяне обема на еднородна дейност до размера на малка поръчка за срок от 12 месеца са посочени сключените договори с фирма – Авангард ООД, представлявана от Христина Къчева. Те са за „Изработване, доставка и монтаж на градински пейки“. С една и съща фирма има сключени 4 договора до 66 000 лв. без ДДС за една и съща дейност, в рамките на 4 години, открили общинарите. 

Откритите в поръчките нарушения засягат всички аспекти на провеждането на процедури по ЗОП. От назначаването на комисиите, принципа на подбор на членове и външни експерти, формулирането на техническите параметри и споменатата вече практика за раздробяване на поръчки. Налице е невъзможност да се обжалва резултата или проведената процедура. Има и обяви за поръчки без окомплектована документация.
Общинска администрация комуникира с изпълнители по ЗОП извън договорните условия, предоставяйки им документи, които повлияват на крайното класиране, се казва още в доклада. 

Светъл пример

Друго закононарушение е отлагането на конкурси във времето или неспазване на решенията на Общинския съвет. Така е било пренебрегнато решението с озеленяване да се занимава общинско звено и след 3 години озеленяване по временен договор е била обявена поръчка и възложени на външна фирма дейности за близо 9 млн. лева. 

На косъм от трагедия

11-годишно момче бе ранено, след като падна в необезопасен ров до оградата на XII-то СОУ в кв. „Сините камъни" през пролетта. Трапът-убиец е изкопан от фирма “Веда инвест” по възлагане на кмета на Сливен Кольо Милев. Поръчката е за 200 000 лв,
По този повод кандидатът на БСП за втори мандат коментира пред местен сайт:  "И пред мен прескачат оградата учениците... Ние не можем да спрем децата в град Сливен да прескачат откъдето и да е.“ 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2015 в 21:22

Рефрена (многониковият шизо Балкански) голем отворко бил, с голема уста. Ама като ги думнат и на мес(т)ните ще му спрат най-после капейките за тролене и респективно интернета

29.07 2015 в 19:03

Изцяло сте прави,особено HS за манталитета на БСП.

29.07 2015 в 18:11

Хомо, да не се препираме сега. Но като наближат изборите и се уточнят кандидатурите ще поискам пулично да се разкаеш за твърдението си.
Там няма партия, там има глутница! От този в района зависят поне 25% от местните. Готов съм да се обзаложа, че той ще е издигнат за кмет и подкрепен от герб!
Ти готов ли си на облог?

29.07 2015 в 17:40

Рейзито-бракониера ще бъде отново кмет, издигнат от ГЕРБ.

29.07 2015 в 17:01

Едва ли ГЕРБ биха гласували второ доверие на Рейзи !
Да си чул, някой от ГЕРБ да е застанал зад созополския тюфлек? При БСП нещата обаче са различни. Те търсят само безскруполни кандидати, които с кеф биха подписали всяка общественна поръчка, която е за "нашите" !
Иначе, "опорните точки" може да си ги джафкате колкото искате.

29.07 2015 в 16:18

Значи герберския Рейзи ще си има "конкурент". Обаче сливналията не мое го би. За да изравни резултата ще трябва да прегради поне поне едно общинско шосе. Например това на пътя към Елена, да тури една ограда в края на града!