Павлова: Кметът на Гърмен нагнетява етническото напрежение

Ивайло Анев Последна промяна на 17 юли 2015 в 15:38 1598 7

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова отправи остри критики към кмета на община Гърмен Минка Капитанова.

Тази сутрин градононачалникът заяви пред "Фокус", че е ангажимент на ведомството на Павлова да изготви списък за събарянето на незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци“.

"Държавата сме всички ние – и тези, които представляваме изпълнителната власт, и кметовете като органите на независимата местна власт, но всички ние представляваме държавата", отговори Павлова по-късно в парламента.

Тя е категорична, че Капитанова нарушава закона, не прилага правомощията, които са ѝ вменени по закон. 

"С тези си действия и най-вече бездействия и евтин предизборен ПР, който си прави, нагнетява етническо и друго напрежение в община Гърмен”, посочи министърът.

В аргумент на това министър Павлова разясни как хронологично още през 2000 година има установени незаконни постройки в община Гърмен, квартал „Кремиковци”. По думите ѝ тогава те са били 14, но след това техният брой се увеличава.

Министърът уточни, че незаконните постройки в Гърмен са на лица, които са получили регистрация в общината по постоянен адрес.

„Те са регистрирани от общината като жители и тяхната адресна регистрация е издадена на неурегулиран земеделски общински имот", заяви още Павлова и уточни, че  трябва да проверява дали живеят в законни постройки, дали те не застрашават живота и здравето на лицата, които живеят в тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2015 в 17:27

А направен ли е преглед на всички постройки в Гърмен включително оградите?

Колко от всички постройки имат разрешение за строеж и ползване (където трябва)?

Колко от тези дето нямат канализация имат изградени, функциониращи и редовно сервизирани изгребни ями?

А колко имат одобрен, синхронизиран със всички институции и реализиран план за озеленяване?

Ако ще се бута трябва пълна ревизия и тогава да видим дали само циганите са криви. Щото имам смътно подозрение, че ако се ревизират всички сгради спрямо действащите закони Гърмен просто трябва да бъде изтрит от картата.

17.07 2015 в 17:07

Не винете министърката, а се опитайте да разсъждавате логично:
Това „Кремиковци” ако беше построено вчера и днес контрольорите по строителството го бяха констатирали, утре кметът основателно може да издаде заповед за премахване.
Да, ама в случая става дума за много, много години безхаберие на общинските власти. Кой е виновен – който е ял баницата или който му разрешавал това?
Печалната действителност е такава – контролно-наказателната система в България традиционно работи формално, чиновниците само имитират дейност. (Казват, че у всеки германец дебнел полицай) . Законите ни били дефектни. Не, май хората…

17.07 2015 в 17:00

Лиле а Местан като го прави с всяка своя реч с кренвирш ли си запушваш турската устица?

17.07 2015 в 16:59

Лиляна еба майката на ГЕРБ с йезуитското си заявление. Ходи на пластичен хирург, Лиляно дебелано, да ти направи няколко мозъчни гънки дето въобще ги нямаш.

17.07 2015 в 16:31

Дебелия гъз стана и съдия. Почна да раздава присъди, кой бил виновен, кой бил невинен.... Няма ли си "магистрали" да си "инспектира"...?

17.07 2015 в 16:05

Не кмета на Гърмен, а ти свиньо дебела. Ти нагнетяваш напрежение с толериране на незаконните постройки, с разпореждания към община Гърмен да намери жилища на тези с незаконните къщи и т.н.

17.07 2015 в 16:01

Естествено, че са виновни само кметовете, а не ромите. Кметовете дори са длъжни да осигурят ТРУД и ГАЗИФИКАЦИЯ за ромските гета. Трудът прави човека свободен.