Съдът спря разпускането на Общинския съвет на Павел баня

OFFNews 16 юли 2015 в 11:42 1866 0

Съдът спря разпускането на Общинския съвет на Павел баня

Административният съд в Стара Загора спря решението на Общинската избирателна комисия в Павел баня от 22 юни, с което бяха прекратени предсрочно правомощията на целия общински съвет.

Делото тепърва ще се гледа по същество, но дотогав Общинският съвет ще работи. То беше образувано по жалба на председателката на Общинския съвет Христина Петрова и е насрочено за 6 октомври.

Разпускането на съвета беше обявено, защото местният парламент не беше заседавал три месеца, каквото е изискването в Закона за местната власт. Работата на местния парламент на Павел баня е блокирана от месеци. Кметът на общината Станимир Радевски и неговите заместници обвиняват за това общинския съветник от ДПС Иса Бесоолу, чийто мандат трябваше да бъде прекратен заради влязла в сила присъда за корупционна сделка.

До приключване на делото на практика общинският съвет в Павел баня е законен и може да взема решения. От 22 юни досега той е провел две заседания. Според Христина Петрова и без определението на Административния съд, жалбата, внесена от нея и други общински съветници, спира решението на общинската избирателна комисия за предсрочно прекратяване на техния мандат.

Насроченото за днес заседание на избирателната комисия в Павел баня, на което трябваше да бъде избран нов Общински съвет, няма да се състои. В законния седемдневен срок председаделят на ОИК Цанка Христова ще обжалва определението на Административния съд в Стара Загора пред Върховния административен съд.

Без действащ Общински съвет в Павел баня не биха могли да се проведат изборите през октомври, защото само с негово решение може да бъде назначен временен кмет на общината, който да подпише изборните книжа. Не би могла да започне и учебната година, защото само местният парламент одобрява делегираните бюджети на училищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови