Борисов: С такива показатели и безработица няма да се подвеждаме за предсрочни избори

OFFNews 17 май 2016 в 16:42 4785 8

Снимка БГНЕС

Като показатели държавата и правителството се движат добре. Нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори. При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел да кажем, че ни е трудно в парламента.

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет, става ясно от стенограмата. 

В рамките на заседанието финансовият министър Владислав Горанов обявява икономическите показатели на страната. 

"През първото тримесечие на 2016 г. БВП нараства с 2,9% спрямо същия период на предходната година, а крайното потребление регистрира растеж от 2,4 на сто. Повишава се и общият индикатор на бизнес климата. Коефициентът на регистрираната безработица продължава да следва низходящ тренд на развитие и достига, по данни на Агенцията по заетостта, 9,9% през март, което с 1,1 п. п. по-ниско спрямо същия период на предходната година. България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг в ЕС. Приходите и помощите по консолидирания бюджет към края на март са в размер на 9,97 млрд. лв. и нарастват с 1 302 млн. или 16,7 на сто спрямо първото тримесечие на 2015 г. Фискалният резерв е 11,9 млрд. лв., като излишъкът е 1 863 млн. лв.", обяснява Горанов, като допълва, че спрямо същия период на миналата година имаме около 1 милиард 100 милиона повече приходи и се очаква по-голямата част от месеците до края на годината да отчитаме положително салдо по бюджета.

Като показатели държавата и правителството се движат добре. Под 10% безработица дори ние не сме си представяли, че ще падне... В неделя в Кърджали, Лукарски, открихме един завод. Ще намериш време да отидеш да го видиш, защото те са три поредни такива. Близо 2 хиляди нови работни места. И много хубаво го бяха направили. Примерно, високите класове автомобили на BMW, на Mercedes, на Audi, на VOLVO, джипове, лимузини, с отворени капаци и вдигнати на крик, и със знаменца кои компоненти от тях са произведени в България и си пише: „Произведено в България“ – набодени навсякъде. Даже на журналистите там им казах, че мислят, че карат немски коли, а всъщност половината компоненти вече са произведени в България. Изцяло роботизирано. И там са събрали хората около Кърджали. Две хиляди работни места, уникално!

... 

А в момента променяме още няколко неща, виждате при акцизите и митата. От пет-шест дена „Илиянци“, понеже е поставен под наблюдение, всички складове са затворени, никой не работи. Мислят си, че ще си тръгнем, но мога да ги уверя, че няма. И затова си позволяваме и да почваме да планираме с Ненчев в отбраната, в другите сфери, Северозапада. Иначе няма как.

...

Навремето казваха, че асфалт не се яде, а сега там, където има магистрали и жп линии, там отиват инвеститорите. Затова сега мощно в Северозапада и Северна България, за да може да ги пренасочваме нататък, казва Борисов.

По време на заседанието се обсъжда и отпускането на 5,375 млн. лева по бюджета на съдебната власт за обзавеждане и оборудване на Районен съд – София, наказателно отделение, и съответно Районна прокуратура – София.

"По този начин ще се реши проблемът със сградния фонд на районния съд. До момента са инвестирани в сградата с миналогодишния бюджет за ремонт и преустройство 14,5 милиона. С отпуснатата днес сума общата инвестиция, която правителството ще направи по тази сграда за съдебната власт, е над 20 милиона лева. Надяваме се до края на година съдът и прокуратурата да проведат обществени поръчки и съдиите и прокурорите да бъдат в тази сграда.
Ние бяхме с Вас на проверка в началото на годината, наистина може би най-съвременната съдебна сграда ще бъде в България", обяснява правосъдният министър Екатерина Захариева.

"Това е последният ни ангажимент по тази сграда. Огромни пари се наляха в едно за пореден път заварено абсолютно провалено съоръжение, а което са похарчени десетки милиони, и хвърлено на боклука, разграбено, протекло и смазано. Вследствие на решителните действия на Министерството на финансите и на правосъдието, на събраните допълнителни приходи от приходните агенции 3,1 милиона лева отиват за Районния съд – София, 2 275 хил. лева за обзавеждане, доставка на офис и друга техника за Районната прокуратура, както и за съдиите. Молбата ни е, госпожо Захариева, максимално бързо да се проведе всичко, декември месец трябва да са там, така че да бъдат максимално бързи. Така, както правителството пое ангажимент, че най-големите съдилища с най-много дела и прокуратури. Само преди няколко дни открихме и в Добрич прекрасна сграда за съдиите, в края на годината ще сме изпълнили този ангажимент към съдебната власт", казва в отговор Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

8

Blagodatka Dushanova

18.05 2016 в 09:23

...При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България,а и пред Брюксел да кажем,че ни е трудно в парламента"...и избърса потта от челото...малко трудно е да се проследи мисълта МУ в стенограмата ,но ...оптимистично погледнато,колкото по-неясно ,толкова по-добре...

7506

4

Уаууу такъв подем и ентусиазъм!! Как не сме забелязали?!
....Всеки народ си заслужава управляващите...

77927

1

El Commandante

17.05 2016 в 16:50

Само некой да е посмел да критикува у таа тема, ше се глобеваме!

Човека сложи цифри на масата!