Борисов разпоредил евролидери да ядат храни от хипермаркетите - вредни, но за сметка на това скъпи

Шест лешника по-малко съдържал шоколадът у нас според Лиляна Павлова

OFFNews 30 април 2018 в 13:07 19582 2

Шест лешника по-малко съдържал българският шоколад, според Лиляна Павлова

Снимка БГНЕС

На 16 и 17 май, когато в София ще се проведе среща на върха, лидерите от Европейския съюз ще ядат храна от българските хипермаркети, за да видят каква е разликата със Западна Европа.

Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов, който взе участие в международен форум за двойния стандарт при храните в ЕС. Борисов заяви, че е разпоредил в двата дни да бъде сервирана храна от големите вериги. 

„Дал съм разпореждане и на 16-17 май това, което ядат българите, ще го дам на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите? Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си направиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера (Вера Йоурова, еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността, бел. ред.) каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето“, заяви Борисов, цитиран от "Фокус".  

Борисов дори направи сравнение с това, че дори аборигените се чувствали по-добре от българите.

"Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Нацията вече е болна“, заяви Борисов и онагледи разликата в качеството на храните в Източна и Западна Европа с казармен анекдот: 

Едно време в казармата пишеше: „Службата е тежка, но за сметка на това продължителна“. Сега можем да сложим – „Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“.

Борисов каза, че се чувствал обиден и попита "кой умник" е решил какво обича българското бебе:

„Бих се срамувал много, ако бях на мястото на тези вериги и производители. Страшно обидно звучи. Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Нацията вече е болна“, заяви още премиерът.

Той припомни, че е сред "най-големите защитници на европейската перспектива", но в същото време изрази недоволство от прилагането на двойни стандарти.

"България преди 10 години влагаше 1 млрд. лв. за здравеопазване, сега близо 5 млрд. лв. на година. Продължават хората да мрат от сърдечно-съдови заболявания най-много е Европа", заяви Борисов.

Той изрази надежда Жан-Клод Юнкер и Вера Йоурова да направят така, че тази тема да не стигне до 16 и 17 май в София на Съвета.

„Ще говоря и с Доналд още днес. Единството на ЕС означава един стандарт. Когато са седнали Сталин, Рузвелт и Чърчил и са разпределили света, ние сме попаднали от тази страна на бариерата. Какво сме виновни ние? Сега бързаме, искаме, дисциплинирани сме да наваксаме. Надявам се всички да подпишете декларацията, защото това ще бъде акт на справедливост, че сме допринесли всички да вложим здравето сигурно на стотици хиляди българи, а сигурно и на милиони, попаднали от другата страна на бариерата“, допълни той. „Можем да изкупим поне малко греха си за това, с което сме допринесли. Обещавам ви, че темата ще продължи да стои, докато не я решим. Каузата е правилна“, добави премиерът Бойко Борисов. 

В същото време министърът, отговарящ за българското европредседателство Лиляна Павлова, заяви, че в българското прясно мляко се съдържало "в пъти по-малко" калций. "Какво мляко пият нашите деца, питам аз", каза Павлова. По думите ѝ в шоколада дори имало по-малко какао и в него имало шест лешника по-малко.

Българското европредседателство поставя началото на преговорите за изравняването на стандартите при хранителните стоки. 

"Искаме потребителите да усетят справедливия ЕС в своята потребителска кошница. Комисията вече публикува правното становище за двойните стандарти с ясното заключение, че това е несправедлива практика. Приключихме с методиката на проверяване и на изпитване на качеството на храните. Държавите-членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки, така че проверките могат да започнат веднага. Вече сме провели такива тестове и в България, и в другите страни. Санкциите също ще бъдат хармонизирани", каза комисар Вера Йоурова.

Участниците във форума "Двойният стандарт при храните в ЕС - да сложим проблема на масата" се обединиха около приемането на общ документ за необходимостта от законодателни предложения в пакета "Нова сделка за потребителите" и за прекратяване на измамните маркетингови практики с хранителни продукти, свързани с двойните стандарти. Новият законодателен пакет на Европейската комисия "Нова сделка с потребителите" е разработен след проучване на политиката за защита на потребителя, с презумпцията, че потребителят е по-слабата страна в отношенията между търговец и потребител и затова трябва да се защитава, обясни еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Йоурова.

Тя информира, че чрез нов механизъм потребителите ще могат да подават колективни искове, когато има нанесени вреди от търговци или производители. Йоурова добави, че ще има по-строги определения за всички продукти, които са с една марка, но с различно съдържание и цена. Еврокомисарят посочи, че в случаите на разлики в състава и характеристиките на храните от производителите може да се поиска обосновка за причините за тези двойни стандарти, с посочване на обективни причини за това. Ако те не могат да обяснят или предоставят доказателства, тогава отговорният орган ще образува производства срещу тях, като от правна гледна точка това се определя като нелоялна практика, допълни Йоурова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

2

senester

30.04 2018 в 14:23

А обстоятелството,че туристически фирми,чиито офиси са в София, предлагат на туристите си автобуси,които са в пъти по-луксозни от тези в офисите им в страната,не говори ли пак за различен стандарт,аршин или както искате го наречете
 
X

Да помогнем на украинските деца!