Близнашки: Не ми се иска да има повече протести

Юлиан Христов 29 октомври 2014 в 16:09 2167 3

Да не се заричам, но не би ми се искало да има повече протести. Вече е време да навлезем в един нормален, устойчив начин на развитие. Мисля, че цяла Европа го очаква от нас. Дано следващото правителство с твърда крачка продължи по пътя на реформите, каза пред журналисти премиерът Георги Близнашки, който направи кратък отчет за постигнатото от служебното правителство.

Един от основните изразители на общественото недоволство срещу кабинета на Пламен Орешарски и бивш член на БСП е на мнение, че протестите са нещо, „което не може да продължава до безкрай“.

„Част от хората, които участвахме в този грандиозен протест, който привлече вниманието на целия свят, задачата, която си поставихме, е промяна на политическия елит на страната, а не просто смяната на една или друга партия или коалиция от партии във властта, а смяна на политическия елит“, обясни Близнашки. Той смята, че пълната промяна в страната и завършването на реформите ще отнемат 7-8 години.

„Не може да протестираш през цялото време. Време е за конструктивно отношение към проблемите, тоест, те да се търсят в трайни дългосрочни решения“, посочи премиерът и обясни, че на първото заседание на новия парламент е станало ясно, че партиите търсят смирение.

Според него протестът е изиграл ролята си, като е дал „началния импулс за последващи промени“ и е повишил обществената чувствителност.

Той призова за политиците за „повече смирение, по-малко арогантност и обръщане към проблемите на хората“. „Мисля, че това е верният път и оттук дойде и протестът. Той не беше организиран от политическите сили, а от хората, които дойдоха да защитят своите ценности. Хората се бореха за коренна промяна в цялостната духовна атмосфера, за да могат институциите, в крайна сметка, да заработят в полза на обществото, а не в услуга на частни и корпоративни интереси“, каза още премиерът.
Той призова и да се отворят досиетата „КТБ“. „Мисля, че сътресенията в политическият елит ще бъдат много сериозни, ако се предприеме този ход. Според мен началният тласък за голямата промяна е даден“, обясни Близнашки.

Премиерът отчете 90% изпълнение на поставените приоритети пред правителството, въпреки ограничените правомощия и мандат. Освен равносметка на свършеното от служебния кабинет Близнашки очерта и личните си планове:

„Що се отнася до мен самия, винаги съм гледал на тази си роля – служебен премиер, като на човек, участвал през последната година активно в протестните действия срещу кабинета Орешарски. Аз си давах сметка, че ние трябва да се върнем към базисните ценности на демокрацията, да успокоим обществото, да стабилизираме обществените системи, за да можем да отидем към едни спокойни и нормални избори. В този смисъл аз ще се оттегля с достойнство и ще се върна към моите обичайни занимания – а това е моята преподавателска дейност в Софийския университет“, каза още премиерът и допълни, че от началото на учебната година води лекции по конституционно право на студентите от 2 курс.

Той каза още, че работи по няколко научни труда и учебници. „Имам си работа, имам си занимание и не бих искал да се правят никакви спекулации около темата къде ще отида оттук нататък. Нямам намерение да заемам място в Конституционния съд. Просто защото смятам, че ми е рано. Имам какво още друго да свърша. Не бих заминал посланик зад граница, защото това е друг тип кариера, която не ме привлича“, каза още Близнашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!