Баракова пита Кунева кога ще заработи Антикорупционната прокуратура

Ивайло Анев Последна промяна на 01 април 2015 в 13:54 4187 5

Снимка Ивайло Анев

Ана Баракова секунди след първото си изказване от парламентарната трибуна.

Независимата депутатка Ана Баракова за втори път проговори от парламентарната трибуна от както е депутат в 43-тото Народно събрание. 

След като преди близо месец тя попита министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова за състоянието в бедстващите региони, днес тя се осмели да излезе на трибуната за втори път.

Това се случи по време на парламентарния блиц контрол.

Баракова отправи въпрос към вицепремиера по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, относно създаването на антикорупционна прокуратура по модел от Румъния.

"Моят въпрос е към г-жа Кунева за разследването на корупционното поведение на заемащите висши държавни длъжности. Кога очаквате да заработи Антикорупционната прокуратура в България", попита тя.

Вицепремиерът Кунева обяви, че подробна информация за новата структура вече е качена на страницата на Министерския съвет.

"Вчера внимавах да не публикуваме новината на 1 април, за да няма неприятни коментари. Не се придържаме към опита на Румъния, не правим копи-пейст на техния правосъден модел. В България следваме нашия опит", увери Кунева.

Преди по-малко от 10 дни в Румъния имаше много тежък скандал в румънската спецпрокуратура, а именно кой ще пази пазачите. Стана ясно, че идеята е заимствана от Полша, а Полша я е взела от скандинавските страни, посочи Меглена Кунева.

Тя увери, че е било заложено да бъде създаден единен надзорен орган към МС, който ще вземе една част от правомощията на Сметната палата. Кунева посочи, че ще бъде създадено специализирано звено между МВР, ДАНС и прокуратурата, което ще подпомага новата структура.

Ана Баракова влезе в парламента от листата на "България без цензура" в Пловдив и то благодарение на феномена 13/13 - съвпадение на номера на коалицията в бюлетината и номера на кандидатката в листата.

Тя се отцепи от ББЦ още преди да влезе в парламента с мотива, че са я притискали и дори заплашвали от партията, за да се откаже от депутатското място.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2015 в 17:34

# 02 Формен идиот! Това с кризите и с управленията не ти е силната част........

01.04 2015 в 14:43

Баракова пита Кунева


Това е нонсенс. Тази мазна бибитка и подават предварително листчето и после и натискат копчето.
След още един такъв случай по гадост и мазност ще надмине "утката" рсз.

Абе къде е Яне а.к.а. ЯНКА?

Кво прави великия майстер-мислетел-СЪВЕТНИК на банкянската мастия?
С онова келеменце жорко марков бъркат ли още по дупките, както при "учредяването" на рзс?

01.04 2015 в 14:42

Доколкото знам всички въпроси се изпращат предварително, за да могат да съберат фактология ако се наложи - не е само заради Бараковата. Ако сте гледали някога парламентарен контрол - там си проличава това с фактологията и цитатите, които правят при отговорите.

01.04 2015 в 14:31

Хаха вижте на снимката по-назад Лили и ЦЦ какви са усмихнати. Голямо забавление пада в парламнта. Човек да си помисли, че финансовата криза, в която сме не е след управлението и безхаберието им и че на управляват пак с купен вот.

01.04 2015 в 14:24

Дежа вю! Същата депутатка съвсем случайно решава да зададе въпрос, на който, пак съвсем случайно, запитаната има пълен и обстоен отговор.
Съвсем случайно. :)