Баракова пита Кунева кога ще заработи Антикорупционната прокуратура

Ивайло Анев 01 април 2015 в 13:54 4751 5

Снимка Ивайло Анев

Ана Баракова секунди след първото си изказване от парламентарната трибуна.

Независимата депутатка Ана Баракова за втори път проговори от парламентарната трибуна от както е депутат в 43-тото Народно събрание. 

След като преди близо месец тя попита министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова за състоянието в бедстващите региони, днес тя се осмели да излезе на трибуната за втори път.

Това се случи по време на парламентарния блиц контрол.

Баракова отправи въпрос към вицепремиера по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, относно създаването на антикорупционна прокуратура по модел от Румъния.

"Моят въпрос е към г-жа Кунева за разследването на корупционното поведение на заемащите висши държавни длъжности. Кога очаквате да заработи Антикорупционната прокуратура в България", попита тя.

Вицепремиерът Кунева обяви, че подробна информация за новата структура вече е качена на страницата на Министерския съвет.

"Вчера внимавах да не публикуваме новината на 1 април, за да няма неприятни коментари. Не се придържаме към опита на Румъния, не правим копи-пейст на техния правосъден модел. В България следваме нашия опит", увери Кунева.

Преди по-малко от 10 дни в Румъния имаше много тежък скандал в румънската спецпрокуратура, а именно кой ще пази пазачите. Стана ясно, че идеята е заимствана от Полша, а Полша я е взела от скандинавските страни, посочи Меглена Кунева.

Тя увери, че е било заложено да бъде създаден единен надзорен орган към МС, който ще вземе една част от правомощията на Сметната палата. Кунева посочи, че ще бъде създадено специализирано звено между МВР, ДАНС и прокуратурата, което ще подпомага новата структура.

Ана Баракова влезе в парламента от листата на "България без цензура" в Пловдив и то благодарение на феномена 13/13 - съвпадение на номера на коалицията в бюлетината и номера на кандидатката в листата.

Тя се отцепи от ББЦ още преди да влезе в парламента с мотива, че са я притискали и дори заплашвали от партията, за да се откаже от депутатското място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!