Българите в чужбина ще избират до четирима депутати

ОFFNews 19 април 2016 в 14:46 2598 7

Правната комисия в парламента прие при парламентарни избори да се създаде избирателен район "Извън страната". От там ще се избират до 4-ма депутати.

Няма обаче да се създава специална районна избирателна комисия, която да отговаря за гласуването извън страната. Тези функции остават в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Според сега действащия закон гласовете от чужбина се разпределят в страната.

С приетите промени обаче българите извън страната ще могат да гласуват не само за партия, но и за конкретен кандидат за депутат. Решението за създаване на избирателен район за чужбина ще намали мандатите в страната, за да може отново общият брой на депутатите да е 240.

Това откъде да се вземат мандатите, ще се решава от ЦИК. Може да е от по-големите избирателни райони, като София или от малките. За да може това да стане депутатите приеха още да отпадне правилото, че от всеки избирателен район в страната трябва да има поне 4-ма депутати. 

От ДПС се обявиха твърдо против, защото според тях така ще се наруши плурализмът в парламента. Те изразиха притеснението си, че така ще се създадат нови партии, които да обслужват интересите на българите извън страната и така те няма да гласуват за традиционните партии - ДПС, ГЕРБ, БСП и т.н.

Според тях така хората извън страната ще бъдат излъгани за пореден път, защото тези нови партии няма да могат да минат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10499

7

Арго

30.04 2016 в 16:20

Боби, ти добре ли си с главата? Беги при доктор, ако не е късно!

12077

6

bobi121

19.04 2016 в 23:34

@Мусура

Инвестирват в какво, че не ми е ясно? Живея в Плевен и абсолютно всичко вече се срутва, икономиката запада... В какво инвестирват те, че помагат на България? Аз не виждам никакъв резултат от тяхната "инвестиция". Мога да ти кажа, че чужденци, които работят тук като лекари, учители и т.н. помагат триста пъти повече от нашите "сънародници". Емигрантите не се заинтересуваха и веднъж за България, нито кой я управлява. Дори и да дават пари те попадат в ръцете на некомпетентни хора. Колкото и пари да даваш ако не се харчат отговорно нищо хубаво няма да излезе от това. Третата българска държава не се зароди от пари, а от хора, които си ВЛОЖИХА талант и усилие за да я направят по-добро място. Повечето наши "сънародници" дори и не искат да чуят за България, много добре знаят, че българите са умиращ "народ" и въпреки това емигрирват без да им пука като дори не правят българи, а чужденци влошавайки ДРАСТИЧНО този проблем. Вземи и се осъзнай.