Промените в Закона за съдебната власт минаха на първо четене

ОFFNews 16 март 2016 в 11:43 4320 6

Депутатите приеха на първо четене Закона за съдебната власт, който урежда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите.

Текстовете бяха приети със 118 гласа "за", 19 "против" и 1 "въздържал се". Приетият законопроект е свързан с приетите в края на миналата година изменения в Конституцията и записаното там разделение на ВСС, заради което тогавашният правосъден министър Христо Иванов подаде оставка, а Радан Кънев и партията му обявиха, че минават в опозиция.

Проектът, който е предложен от Министерски съвет, предвижда всяка от колегиите на ВСС да приема самостоятелни решения по въпроси от нейната компетентност. В Съвета ще има и Пленум, който ще решава общите за съдебната система въпроси например бюджет, годишни доклади за дейността и управлението на недвижимите имоти на съдебната власт. 

Така членовете на ВСС, които представляват прокурорите и следователите, няма да участват в решаването на кадрови и дисциплинарни въпроси на съдиите и обратното. Решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати ще се вземат самостоятелно от колегията на съдиите и колегията на прокурорите и следователите.

Според проекта решенията на двете колегии и на пленума ще става с явно, а не с тайно гласуване, както беше досега. ОТ ДПС обаче още по време на правна комисия дадоха заявки, че между двете четения ще предложат тайния вот да се запази. Те обаче обявиха, че подкрепят законопроекта на първо четене "принципно".

Освен това няма да има възможност за въздържане при гласуването. Освен това към всяка една от тях ще се създадат постоянни комисии по атестирането и конкурсите, в които няма да има само членове на ВСС. Там ще участват и действащи магистрати, които за съдийската колегия ще се избират от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, а за прокурорската – от Върховна касационна прокуратура, от Върховна административна прокуратура и от общото събрание на следователите от Националната следствена служба.

Текстовете предвиждат още създаване на квалифицирани мнозинства за приемането на всички решения по кадрови въпроси, като според вносителите така няма да се "допусне парламентарната квота на ВСС самостоятелно да определя кадровата политика на съдебната власт".

Законопроектът предвижда и правила за избора на членове на ВСС от Народното събрание, както и за прекият избор на членове от общите събрания на съдиите, на прокурорите и на следователите. Той дава възможност прекият избор на членове на Съвета да се провежда и чрез електронно дистанционно гласуване. Това обаче ще стане само ако преди избора Съвета внедри система, която да гарантира тайната на вота. Електронното гласуване няма да отменя възможността за гласуване с хартиени бюлетини. 

Промените в Закона за съдебната власт трябва да бъдат приети до 22 март, когато изтичат три месеца от влизането в сила на измененията в Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови