Първо четене: Гласуваме задължително на избори

ОFFNews Последна промяна на 10 март 2016 в 14:27 10871 29

Ще гласуваме задължително на избори. Това решиха депутатите, които днес приеха на първо четене промените в Изборния кодекс.

Предложението беше прието със 121 гласа "за", 27 "против" и 21 "въздържал се".

Проектът, въвеждащ задължително гласуване, е внесен от Патриотичния фронт. Той предвижда и санкции за негласувалите - за работещите ще има глоба от 50 лв., а за бедните - спиране на помощите за 3 месеца.

Веднага след гласуването от ДПС обявиха, че приетият проект е противоконституционен, защото според Основния закон гласуването на избори е право, а не задължение на българските граждани. Съпредседателят на ДПС Четин Казак обяви, че ако задължителния вот мине и на второ четене от партията му ще атакуват закона пред Конституционния съд (КС).

Предложението на Патриотите е да има и активна регистрация, както и да се увеличи прагът на преференциите за общински съветници - от 7% от избирателна квота да стане 50% от нея. Така качването на по-горно място в листата на даден партия ще е възможно, само ако някой от кандидатите й събере преференции равни на половината от гласовете, които са нужни за спечелване на място в общинския съвет.

Патриотите искат още да се въведе и забрана за раздаване на награди и поощрения за гласувалите над 2 лв.

Предложението на ПФ беше разгледано в зала заедно с 13 други законопроект за промени в Изборния кодекс. Те влязоха в зала заради решението, което депутатите приеха през януари, след като 1 883 411 българи казаха "да" на електронното гласуване на референдума.

От всички предложения за промени в Кодекса бяха отхвърлени само 3, като два предвиждаха да се разреши агитацията на майчин език. Другият проект, който не беше приет е на Атака и също искаше въвеждането на задължително гласуване. От партията на Сидеров искаха и въвеждане на образователен ценз - хората без основно образование да нямат право да гласуват.

Днес депутатите приеха законопроектът на ГЕРБ, който предвижда експриментално електронно гласуване до 2018 година, както и да се дадат избирателни права на затворниците, а предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни. От партията на Борисов искат да се създаде изборен район "Чужбина".

Прието беше и предложението на РБ електронното гласуване да се въведе през 2018 година.

В зала беше прието и предложението на ДБГ за активна регистрация, както и идеята им на "служителите на вероизповеданията" да е забранено да участват в предизборната кампания. Друг приет проект предвижда машинно броене на хартиените бюлетини.

На първо четене мина и идеята на ДПС, който прави пренареждането на листата за общински съветници почти невъзможно. Те искат изместването в листата да е става, само ако даденият кандидат събере толкова преференции, колкото гласове са нужни за място в общинския съвет.

Прието беше и предложението за премахване на номерацията пред партиите в бюлетините. Мина и законопроектът на БСП, който иска да има по един избирателен протокол за секционните комисии, а не както е досега - два. Целта е така да се намалят манипулациите.

Други два приети законопроекта предвиждат на президентските избори да има машинно гласуване в половината секции в страната. АБВ и БДЦ също получиха зелена светлина за искането им ЦИК да се допълва след избори, като така всички партиис депутат или евродепутат, да са представени в нея.

Предстои обсъждане на текстовете в правна комисия, където всички законопроекти ще бъдат обединени, а след това - второ, окончателно, гласуване в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2016 в 22:21

Ей гадини, мислите си че сте над закона, а сега не зачитате и конституцията! Услаждат ви се 11 лева на глава добитък субсидийка! Арогантността ви граници няма!Мисля че няма нужда да ви трепеме, нито глоби, нито такси, данъци и скъпи винетки няма да ви спасят! Сами ще се унищожите, дебили!

11.03 2016 в 19:33

Значи глоба 50 лв. Браво! Ето как ще се пълни държавната хазна-глоби,такси...Само това знаят.А ако можеше малко да помислят за хората,щях да си гласувам ,без глоба.

11.03 2016 в 10:30

Да, то защото гласуването по принцип е много смислено действие. Хахаха. Демокрацията работи на принципа - Гошо лае по-добре от Митко, а Стефчо че ми направи заплатата 8000 лева. И това е аксиома. 99% от гласоподавателите си нямат дори бегла идея как работи една икономика, държава, нямат идея какво са елементарни понятия като БВП. Демокрацията е като да дадеш на сирийци да ти избират най-добрия български поет. Никаква връзка. Вижте Доналд Тръмп за справка. Как така е решено, че гласуването е нещо важно, като то е просто фестивал на тъпотата, завинаги ще остане мистерия.

11.03 2016 в 02:24

Идеята за задължителното гласуване не ми се вижда лоша,НО...
дявола е в детайлите...
Повече от 15 години аз съм в чужбина,но си се водя в списъците в София.Как ще ме глобят-след като не живея в България???!?!?
А,как ще ме задължат да гласувам в държавата,където живея???
Ми,ако не искам,ако няма за кого-например:не ми харесват предложените кандидатури и гласувам за неква малка екзотична партия ,дето са един файтон хора (барабар с роднините)-е,
кво праиме тогава????


Недомислица си е.
Не задължително,а електронно гласуване е по-добрия вариант.

10.03 2016 в 22:24

Ще гласувам задължително за ДПС - единствената демократична партия.

10.03 2016 в 21:47

Невалидна бюлетина (No14 Вуте), се преразпределя пропорционално между печелиФшите. Тоест легитимира това което е преброил ЦИК. Дори и сгрешени изборни протоколи ( спревка гр. Варна), дори и афера (Костинброд)не променя нищо.
Може би ако се съберЪт всички платили си глобата (всеки със своята квитанция), във общо дело за пропуснати ползи и с много голямо обещетение, и то в чуждестранен съд.....
Ама надали.....

10.03 2016 в 20:50

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ НЯМА ДА МИНЕ. НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО ДА СЕ ГЛАСУВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

10.03 2016 в 20:25

Аз бях решил повече да не гласувам, ама ако го направят задължително ще си да гласа напук - за ДПС.

10.03 2016 в 20:00

Какво ще правите с цели 50 лева, бе? Да не вземете да купите фар за новия изтребител? Или ще ги дадете на баджанака, да ремонтира магистралата като слънце, дето брат'чеда я построи преди 2-3 месеца?

Ха да видим сега имаме ли Конституционен съд.

10.03 2016 в 19:47

бахахаха, бедняците да го духат.

Чудно ми е кой идиот е решил, че е добра идея баш безработните да трябва да остават без пари за 3 месеца? Аз не събирам помощи, изкарвам си парите, обаче тия наказания ми изглеждат много зле. Някакви мизерни 50 лева ако работиш, ама ако не работиш, ходи умирай от глад.

Също - затворниците без избирателни права. С правото на свобода да се предава и правото на глас. Като излезе, да гласува.

Като цяло идеята е тъпа, защото хората пак ще си продават гласовете. Даже сега е по-добре да ги продават, че ако не го направят ще ги глобят. И докато не започнат да се изключват от гласуване (за 8 години) партии и членовете им, хванати в купуване на гласове, няма да се оправим. Но понеже това са всички в парламента, много ясно, че няма да стане.