България осъдена в Люксембург заради старите сметища

OFFNews 20 юли 2015 в 12:37 3323 2

Снимка БГНЕС

България е осъдена в Съда на Европейския съюз в Люксембург, защото не изградила нови депа за отпадъци според европейските изисквания и така е нарушила евродиректива, съобщи "Капитал".

Все още не е ясно колко ще плати страната ни и какви условия ще ни постави съдът. Вероятно ще има една голяма санкция и по-малки санкции за всеки ден забавяне до изпълнението на условията.

Искът срещу България е предявен на 27 март 2014 г. от Европейската комисия, но проблемът е от 2009 г. Дотогава страната ни трябваше да е изградила 57 модерни регионални депа за отпадъци. Всяко регионално депо трябва да събира отпадъците от няколко общини, а сметищатата в покрайнините на градовете (около 200 до онзи момент) да се закрият.

България не е готова нито до крайния срок (2009 г.), нито няколко години по-късно и през 2012 г. ЕК изпраща уведомително писмо, в което я приканва да вземе необходимите мерки. Властите у нас отговарят на ЕК, че сме изградили 32 модерни депа и признават, че все още съществуват 124 от сметищата, които е трябвало да бъдат закрити.

През януари 2013 г. имаме 33 нови депа и 114 стари.

През февруари 2014 г. България представя график за закриването на оставащите 104 стари депа: от декември 2014 г. трябва да бъдат закрити 61, от януари 2015 г. - 9, а последните 34 - до юли. Тези цели обаче не са изпълнени. По думите на министъра на околната среда Ивелина Василева в периода 2012 - 2015 г. са открити само 7 нови регионални депа.

Този отговор не удовлетворява ЕК и тя предявява иска.

В защитата си страната ни твърди, че се намира в "абсолютна невъзможност да се съобрази" със задълженията си по директивата заради: обжалванията на обществени поръчки и заради нуждата да се преминава през процедури по ОВОС; спрените плащания по оперативна програма "Околна среда"; заради това, че закриването на старо сметище, преди да бъде изградено ново, би било опасно за здравето на гражданите.

Съдът не приема нито един от доводите, защото: държавата членка на ЕС не може да се позовава на вътрешния си правен ред за неспазването на задълженията и сроковете си към Евросъюза; оперативната програма и директивата за отпадъците не са взаимосвързани и е можело да се предприемат поне временни мерки, за да се предотврати съществуването на несъответстващите депа; изискванията на директивата за депата има за цел точно защитата на здравето на населението и следователно държавата не може да се оправдава с него, "за да оправдае липсата на предприети мерки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!