Под 6% от боклука в България се рециклира

Последна промяна на 14 декември 2012 в 13:24 2575 0

Софийското сметище в Суходол, София. Снимка: БГНЕС
Софийското сметище в Суходол, София. Снимка: БГНЕС

Рециклирането на битови отпадъци в България е отлепило от нулата и близо 6% от сметта се преработва и се връща в употреба. Това показват данните на националната статистика за състоянието на околната среда през 2011 г. От общо 2 753 000 тона отпадъци, отчетени за миналата година, 160 000 или 5.9% са били предадени за рециклиране, сочи статистиката.

Останалите 2 568 000 тона са били депонирани. Отделно, събраните строителни отпадъци за годината са били 508 хил. тона. Количеството на събраните битови отпадъци се оценява чрез преки измервания на общините, а при липса на такива - на базата на транспортни документи, обясниха от Националния статистически институт. През 2011 г. събраните битови отпадъци на човек от обслужваното население са били 376 кг.

Досега НСИ отчиташе близо нула % рециклиране в страната, поради което в ежегодните доклади на Евростат България беше на дъното по третиране на отпадъците си. Неотдавна екоминистърът Нона Караджова обяви, че това се дължи на неправилно отчитане в статистиката. Общините са подавали данни само за депонираната смет, не и за рециклираната, обясни Караджова.

През 2011 г. са работили общо 164 депа за битови отпадъци, от които 30 са регионални, отчита НСИ. Сред тях са и 124-те стари общински сметища, заради през ноември Еврокомисията заплаши България със съд. Като член на Европейския съюз България имаше задължение до средата на 2009 г. да построи общо 55 регионални депа за отпадъци и да закрие всички стари бунища, които не отговарят на европейските екоизисквания, и вредят на природата и човешкото здраве. Ангажиментът беше пренебрегнат от няколко поредни правителства, заради което се стигна до наказателна процедура от Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови