Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Боклукът в България "магически" се свил с 500 000 тона заради екотакса

Милен Енчев 22 ноември 2012 в 13:30 2976 1

Софийското сметище в Суходол, София. Снимка: БГНЕС
Софийското сметище в Суходол, София. Снимка: БГНЕС

Само за една година общините в България са намалили декларираното количество битова смет с половин милион тона. Това обяви днес екоминистърът Нона Караджова, позовавайки се на националната статистика. Докато през 2010 г. изхвърленият боклук в страната беше 3.5 милиона тона, през 2011 г. в сметищата са влезли 3 милиона тона, посочи тя.

Според Караджова, причината е въведената от началото на 2011 г. такса за депониране, която задължи всяка община да отделя в замразена банкова сметка пари за всеки депониран тон боклук. Отчисленията бяха въведени с цел в бъдеще, когато искат да разширяват депата си или да закриват и рекултивират стари, общините да разчитат на тези средства, вместо да търсят по спешност пари от държавата.Таксата нараства всяка година - за 2011 г. беше 3 лева/тон, тази година е 9 лв., догодина ще бъде 15 лв., а през 2014 - 35 лв. "Такса депониране изигра магическа роля", заяви министърът.

Според Караджова, освен че е принудила общините да следят колко смет хвърлят и да пренасочват част от отпадъците за рециклиране и оползотворяване, новата такса е принудила част от тях да спрат изкуствено да раздуват количеството. Екоминистерството от няколко години подозира определени общини в злоупотреби и изкуствено завишаване на местните такси за сметта. Анализ на ведомството преди 2 години показа, че в 157 селища се събира неоправдано висока такса смет.

Миналият месец Сметната палата сезира прокуратурата за злоупотреби с таксата за боклук в 3 населени места - Монтана, Смолян и Генерал Тошево. Палатата констатира, че там таксите са сериозно завишени и от тях се събира сериозен излишък, който общините харчат по свое усмотрение, което е незаконно.

Нови преговори с Брюксел за старите сметища

Екоминистерството ще се опита да убеди Брюксел, че активно работи по решаването на проблема със старите сметища страната. Това стана ясно от коментар на Караджова за "последното предупреждение", изпратено вчера от Европейската комисия срещу България и още няколко страни заради все още действащите стари общински бунища. Общо 124 стари депа в България не отговарят на европейските стандарти за преработване и депониране на отпадъците, посочиха от ЕК. Държавата получи двумесечен срок да даде обяснения по въпроса и ако Брюксел ги счете за неудовлетворителни, ще последва съдебно дело в европейския съд в Люксембург.

Караджова припомни, че проблемът е наследен от предишните правителства и години наред е бил неглижиран. Като член на Европейския съюз страната имаше ангажимент до средата на 2009 г. да закрие всички локални сметища, които не отговарят на европейските изисквания за опазване на водите, почвата и човешкото здраве, и да изгради 55 модерни регионални депа. Това не се случи в срок. Тепърва предстои изграждането на 15 от регионалните депа, каза министърът.

От средата на 2009 г., когато Караджова пое поста, до момента, са тръгнали и се изпълняват проекти за общо около 650 милиона лева - за строителство на нови депа и закриване на стари, обобщи тя. Някои от тях са приключили.

Подготовката на проекти за депа отнема около 2 години, а някои се бавят и повече. Караджова даде пример с проекта за депо на Перник, който бил готов още през 2009 г., но общината все още не е приключила с търга за строителството.

Двойкаджии погрешка

През април - май 2013 г. ще имаме първите официални данни, че се движим към рециклиращо общество. Това каза днес екоминистърът. Тя визира предстоящия ежегоден доклад на Евростат за третирането на отпадъци в ЕС, в който досега България заемаше незавидното последно място с близо нула процента рециклиран боклук. След тазгодишния доклад от екоминистерството заявиха, че данните не отговарят на действителността и назначиха проверка на данните, които Националният статистически институт получава всяка година и изпраща към евростатистиката.

Оказало се е, че досега общините са отчитали пред НСИ само депонирания боклук и не са подавали данни за количеството рециклирани или оползотворени (например изгорени за производство на енергия) отпадъци, обясни Караджова. Пропускът вече бил отстранен и от догодина България вече ще фигурира в Евростат като рециклираща страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews